EM Lonea şi EM Lupeni îşi continuă activitatea fără ajutor de stat

9 ianuarie 2019 | 2 Comentarii | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Maximilian Gânju

Cele două subunităţi ale Complexului Energetic Hunedoara au fost închise la 31 decembrie 2018, dar ortacii vor mai munci în subteran pentru punerea în siguranţă a zăcământului.

Potrivit conducerii Complexului Energetic Hunedoara, în ceea ce priveşte activitatea la cele două exploatări miniere Lonea şi Lupeni aflate în program de închidere, aceasta va continua fără ajutorul de închidere pentru producţia de cărbune. ”Costurile care rezultă din activitatea de închidere şi care nu sunt legate de producţia curentă şi sunt compatibile cu prevederile Deciziei 2010/787/UE şi cu reglementările interne vor continua să fie susţinute din ajutor de stat. Trebuie precizat că în activitatea de închidere au apărut premise ce pun în discuţie o eventuală insecuritate a zăcământului, astfel încât au fost efectuate cercetări prealabile şi implementate măsuri de preîntâmpinare a oricăror categorii de riscuri”, a anunţat într-un comunicat compania energetică.
Studiile efectuate de către specialiştii INSEMEX Petroşani şi GIG Polonia confirmă necesitatea extragerii rezervelor de cărbune pentru asigurarea zăcământului şi evitarea oricăror riscuri potenţiale. În expertiza INSEMEX, dar şi a polonezilor, se arată că închiderea imediată a minelor Lupeni şi Lonea, respectiv fără epuizarea zăcământului aflat în exploatare, ar transforma cele două exploatări miniere în adevărate bombe cu ceas.

Loading...

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Minerii vaii jiului spune:

  Vrem investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

 2. I. Filip spune:

  1~ Inchiderea minelor doar la epuizarea zacamantului este o optica noua ! Celelalte mine, inchise deja, ce vor face ? Alea nu sunt “bombe cu ceas” ?
  2~ Exploatarea pana la Epuizarea zacamantului implica si exploatarea restului rezervelor, imobilizate in pilierii de siguranta ai oraselor si ar permite o noua perioada de 80-100 de ani de exploatare ! Dar …. cu stramutarea localitatilor in zona de deal. Pe de alta parte, ar fi o crima economica daca s-ar renunta la exploatarea carbunelui din pilierii oraselor. Volumul rezervelor din pilieri este mai mare decat tot volumul de rezerve exploatate de la inceperea mineritului in Valea Jiului !!
  3~ Inchiderile de mine de pana acum s-au facut in mare parte si cu sprijinul interesat al recuperatorilor de stalpi metalici de sustinere pentru vanzarea la FIER VECHI !

  Insa continuarea exploatarii pe cont propriu (fara subventii de la stat) nu pare deloc sustenabila avand in vedere atat adancirea nivelului de exploatare cat si calitatea productiei de pana acum (cu mult continut de cenusa datorita gradului mare de amestec de steril din intercalatii), factori care au condus la cresterea costului extractiei de carbune la o calitate redusa, incomparabila cu a
  carbunelui din import).

  Din pacate, pana acum nu s-a facut un studiu pe intreaga problematica (economic, tehnic, social, etc.).

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
A intrat cu securea peste concubină

Ziua şi cazul de violenţă în familie în Valea Jiului. Dacă în urmă cu două zile un vulcănean s-a ales...

Circulă sau nu autobuzele la Lăpugiu de Jos?

Mai mulţi cetăţeni din comuna Lăpugiu de Jos au reclamat faptul că autobuzele nu circulă în fiecare zi şi după...

Dacă l-a iertat nevasta, l-au iertat şi judecătorii

Individul din Călan care şi-a bătut soţia până când i-a rupt splina va sta mai puţin după gratii. În urma...

Închide