Eliminaţi ca să nu se producă o nenorocire

Doi fagi aflaţi într-o stare avansată de de­gradare au fost tăiaţi de pe terasa a patra a cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, cu scopul de a preveni o cădere necontrolată a acestora, ceea ce ar fi putut afecta inte­gri­tatea vizitatorilor şi monumentul istoric.
„Demersul a fost impus de starea lor de degradare accentuată, iar în cazul unei că­deri necontrolate s-ar pune în pericol atât integritatea vizitatorilor sitului – arborii se află pe traseul principal de vizitare, cât şi ves­ti­gi­i­le din imediata vecinătate a arborilor”, a in­for­mat, ieri, Consiliul Judeţean Hunedoara, în a cărui administrare se află cetatea dacică.
Atât tăierea, cât şi îndepărtarea trunchiului şi crengilor au fost efectuate manual pentru a reduce riscurile de afectare a vestigiilor arheologice.
La începutul anului 2018, două organizaţii neguvernamentale au reclamat că tăierile fagilor seculari din perimetrul cetăţii Sar­mi­zegetusa Regia ar putea afecta situl arheo­logic, iar administraţia monumentului istoric a replicat, la acea vreme, că lucrările s-au desfăşurat sub supraveghere strictă pentru a nu se produce distrugeri.
În prezent, turiştii pot vizita capitala rega­tu­lui dac în fiecare zi, între orele 09,00 şi 18,00, cu precizarea că ultima intrare în sit se va face cu o jumătate de oră înaintea în­chiderii.
Programul de vizitare va rămâne acelaşi până în 30 aprilie 2021. (A. Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Sediul administrativ din Crişcior, într-un proces de extindere şi modernizare

Magdalena Şerban Declarată campioană în atragerea de fonduri europene, conducerea Primăriei Comunei Crişcior a considerat că după numeroase investiţii demarate

Sunaţi la 0219081 dacă sunteţi stresaţi de pandemie

Adriana Năstase La numărul de telefon 021 9081 poate apela orice persoană care simte că este stre­sată sau se confruntă

Consultarea publică a bugetului Devei pentru acest an

Adriana Năstase Ieri, la sediul Primăriei municipiului Deva a avut loc consultarea publică a proiectului de buget pentru anul 2021.

Închide