Educaţia digitală trebuie să fie o prioritate legislativă

Situaţia creată de pandemia de Covid19 ne-a arătat că trebuie să accelerăm procesul de dobândire şi de îmbu­nă­tăţire a competenţelor digitale în rândul copiilor, tinerilor, dar şi a adulţilor, consideră Széll Lőrincz, candidat al UDMR Hunedoara pentru Camera Deputaţilor.
„Urmările acestei perioade le vom resimţi, pe termen lung, în aproape toate domeniile de activitate. Cred că mutarea educaţiei în mediul virtual va avea cele mai profunde im­plicaţii, multe deja le vedem sau chiar putem să le anticipăm. Transformarea digitală a educaţiei va afecta profund viitorul întregii noastre societăţi. De aceea, printr-o legislaţie modernă şi pragmatică realizată în Parlamentul României, trebuie să dirijăm acest proces, astfel încât din el să iasă câşti­gători copiii noştri, generaţiile viitoare”, a declarat can­didatul UDMR Hunedoara la Camera Deputaţilor.
Potrivit lui Széll, legislaţia românească în domeniul edu­caţiei digitale trebuie să aibă în vedere numeroase aspecte, de la infrastructura, conectivitatea şi echipamentele digitale, planificarea şi dezvoltarea eficientă a capacităţii digitale, in­clusiv de capacităţi organizaţionale actualizate, formarea de pro­fesori competenţi şi experţi din punct de vedere digital până la conţinut digital de învăţare de înaltă calitate, instru­mente uşor de utilizat şi platforme sigure care respectă confi­denţialitatea şi standardele etice.
„Avem nevoie să creăm cadrul legislativ pentru realizarea unei alfabetizări digitale, inclusiv în privinţa fenomenului dezin­formării din mediul virtual, dar şi de o educaţie care să aibă ca rezultat o bună cunoaştere şi înţelegere a tehnolo­giilor intensive de date, dar şi a inteligenţei artificiale”, a mai spus candidatul UDMR Hunedoara la Camera Deputaţilor.
Széll Lőrincz a amintit faptul că, în conformitate cu prin­cipiul subsidiarităţii, în UE educaţia şi formarea profesională sunt competenţe ale statelor membre, dar, cu toate acestea, Uniunea are obiective legate de educaţia digitală, fiind im­plicată şi în perfecţionarea Spaţiului european al educaţiei. ”Un rezultat concret al Spaţiului european al educaţiei este Planul de acţiune pentru educaţia digitală pentru perioada 2021-2027 care vizează realizarea unui învăţământ online de calitate, care să fie incluziv şi accesibil tuturor în Europa”, a subliniat Széll Lőrincz, care a adăugat că, din punct de vedere legislativ, România trebuie să se racordeze la aceste trenduri şi să urmărească atentă toate oportunităţile de finanţare care ar putea decurge din noile planuri europene.
Széll Lőrincz conduce lista de candidaţi ai UDMR Hune­doara pentru Camera Deputaţilor, iar Kutasi Csaba pe cea pentru Senat. UDMR se prezintă cu liste complete de can­didaţi la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

 

Comandat de UDMR - Organizaţia Judeţeană Hunedoara
CUI mandatar financiar – 13200002
Executat de MEDIA HUNEDOREANĂ SRL Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.