Categories: EvenimentFlash

Ediţia jubiliarã a Zilelor municipiului Brad

Organizată de Consiliul local şi Primăria municipiului Brad, cea de-a X-a ediţie, jubiliară, a „Zilelor municipiului Brad” s-a desfăşurat timp de trei zile, în perioada 12, 13, 14 august 2011, fiind marcată de o serie de manifestări şi activităţi derulate în Piaţa Centrală a oraşului şi la Casa de Cultură din Brad.

A redescoperit strălucirea aurului

Manifestările au debutat vineri, cu o expoziţie inedită, în care au fost expuse pentru prima dată la Brad, două brăţări regale dacice descoperite la Sarmizegetusa. Obiectele au fost expuse la Casa de Cultură din Brad, în prezenţa directorului general al Muzeului Naţional de Istorie a României, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu şi au putut fi admirate timp de patru zile de către brădeni şi nu numai. Tot cu această ocazie, autorităţile locale au decernat titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Brad, muzeografului german Volker Wollmann, care a donat municipiului o copie fidelă a unui vagonet din lemn datând din secolul XIV, descoperit în mina Ruda-Brad. A fost acordată o distincţie şi dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, director al Muzeului Naţional de Istorie a României, care a prezentat expoziţia „Brăţările regale dacice de aur de la Sarmizegetusa”. De asemenea, au fost acordate diplome de excelenţă lui Aurel Condruz, comisar şef în rezervă, unul dintre cei care s-a ocupat direct de recuperarea acestor brăţări, procurorului Augustin Lazăr, precum şi lui Tudor Martin, coordonatorul expoziţiei.
„O bună parte din aurul lumii a fost «botezat» cu sudoarea minerilor de la Brad. Prin organizarea acestei expoziţii, putem spune că aurul rătăcitor prin lumea largă s-a întors acasă. De altfel, noi lucrăm la un brand turistic, care se va numi „Brad – descoperă strălucirea aurului”, pe care îl vom considera un logo oficial în momentul în care el va fi agreat şi îndrăgit de către populaţia municipiului Brad. Unii vor spune că nu mai este aur în subteran. Eu aş spune ca Geo Bogza, că tezaurul cel mai mare al acestei zone este aurul din sufletul brădenilor.
Organizarea expoziţiei a fost un semn de recunoştinţă pentru ceea ce au făcut brădenii în istoria extractivă a aurului şi un cadou al nostru pentru ei, aşa cum şi magii au dus la naşterea Mântuitorului, pe lângă smirnă şi tămâie, aur”, a declarat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad, cu ocazia vernisării expoziţiei „Brăţările regale dacice de aur de la Sarmizegetusa”. La vernisajul expoziţiei au participat aproximativ 300 de persoane, iar pe parcursul celor patru zile, vizitatorii care au simţit nevoia au lăsat cuvinte frumoase în „cartea de impresii”, deschisă special cu această ocazie.

De la demonstraţii auto, la devorarea virşlilor

Ziua de sâmbătă a debutat în Piaţa Centrală cu prezentarea unui monopost Formula 3000 şi o demonstraţie executată de pilotul brădean Mihai Cîmpeanu, care în cadrul evenimentelor de mai târziu a fost recompensat cu o diplomă de excelenţă pentru bogata sa carieră sportivă. Cei prezenţi la serbările oraşului au putut petrece spre seară, alături de artişti, ca Lorena, Triton, NEC, atracţia serii fiind trupa Connect-R.
Tot în cadrul manifestărilor de sâmbătă, administraţia publică locală a premiat, în cadru festiv, zeci de tineri brădeni cu rezultate deosebite la învăţătură şi sportivi cu rezultate la concursuri sportive naţionale şi internaţionale. A fost acordată de asemenea, o diplomă  de excelentă domnului Daniel Dunouvion, un francez din localitatea Gaillac, care de-a lungul timpului, a sprijinit cu aparatură medicală spitalele din Brad şi a intermediat o serie de schimburi culturale între municipiul nostru şi localitatea lui de origine din Franţa. Concursul „Devoratorii de virşli”, aflat la a patra ediţie, s-a bucurat şi în acest an de multe aplauze din partea publicului. Şi în acest an, concursul a fost câştigat de Augustin Giurgiu, care a reuşit să „devoreze” virşlii puşi la bătaie de organizatori în 5 minute şi 40 de secunde.

Pentru şapte ore, Bradul a fost capitala folclorului

Duminică, a treia zi a evenimentului, a fost dedicată muzicii populare, pe scenă urcând şi încântând spectatorii, soliştii Mariana Deac, Ciprian Roman, Ovidiu Homorodean, Elena Evsei, Bogdan Toma, Mariana Suciu, Diana Selagea şi Florin Ionaş, Ionică Ardelean, Benone Sinulescu, Puiu Codreanu şi Maria Dragomiroiu. Acompaniamentul a fost asigurat de către Ansamblul Folcloric „Doina Crişului” condus de prof. Ionel Coza, coregraf Nicolae Grigoraş. Ansamblul „Doina Crişului”, a împlinit în acest an 50 de ani de activitate culturală şi cu această ocazie dirijorul Ionel Coza, coregraful Nicolae Grigoraş şi Bianca Leucian, directorul Casei de Cultură, au fost răsplătiţi cu diplome de excelenţă din partea Consiliului local Brad. Evenimentul folcloric de duminică a fost prezentat de Văru` Săndel şi a fost difuzat în direct de postul de televiziune ETNO TV. Transmisiunea de aproximativ şapte ore a postului de televiziune ETNO TV, precum şi calitatea excepţională a interpreţilor de muzică populară ce au evoluat pe scena din Piaţa Centrală au făcut Bradul capitala neoficială a folclorului românesc.
În perioada 2-13 august, cu ocazia ediţiei jubiliare a „Zilelor municipiului Brad, în curtea Colegiului Naţional „Avram Iancu” din Brad, a avut loc tabăra de sculptură cu tema „Ţara Moţilor – tradiţii peste timp”.
„Am încercat şi în acest an să organizăm cum am putut mai bine aceste trei zile de sărbătoare pentru brădeni. Practic, aceştia au fost prezenţi cu mic cu mare pe parcursul celor trei zile în Piaţa Centrală a oraşului unde au avut parte de momente speciale pe gustul tuturor. A fost o ediţie jubiliară, de succes şi sunt convins că fiecare brădean a fost mândru că aici au avut loc aceste excepţionale evenimente. Doresc să mulţumesc pe această cale numeroşilor sponsori care au fost  alături de Consiliul local, pentru a susţine financiar aceste momente de excepţie”, a subliniat Florin Cazacu, primarul municipiului.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

55 de minute ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

56 de minute ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

56 de minute ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

57 de minute ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

o oră ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

o oră ago