Actualitate

După ce au furat obiecte de patrimoniu din cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Patru braconieri din Cehia, condamnaţi cu suspendare

Adriana Năstase

Dosarul în care patru cetăţeni cehi sunt judecaţi pentru furt de obiecte de patrimoniu din cetăţile dacice din Munţii Orăştiei a ajuns la final la Judecătoria Orăştie.

Pedepse între doi ani şi cinci luni şi un an şi nouă luni
Roman Muzik, Jan Chrt, Lang Radek şi Lukas Havlik au primit sentinţa dată de judecătorii din Orăştie. Cea mai mare pedeapsă o are Lukas Havlik, 2 ani şi 5 luni de închi­soare, cu suspendare, cu un termen de încercare de 3 ani, Ceilalţi trei au fost condamnaţi fiecare la 1 an şi 9 luni de puşcărie, dar tot cu suspendare, cu termen de încercare de 2 ani.
Căutătorii de comori dacice nu şi-au pierdut dexteritatea, aşa că şi cei patru cehi din acest dosar au reuşit să pună mâna pe mai multe obiecte de patrimoniu pe care le-au furat din Munţii Orăştiei.
Povestea furtului a început în anul 2016, când au fost descoperite săpături ilegale în zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Iniţial, s-a crezut că e vorba de vandali care au făcut prăpăd acolo. De fapt, căutătorii de comori le făcuseră.

Bunuri de patrimoniu confiscate
Instanţa de la Orăştie a mai dispus confiscarea de la inculpaţi a mai multor bunuri care au fost ridicate la percheziţii. Trebuie precizat că autorităţile judiciare au organizat percheziţii la domiciliile bărbaţilor din Cehia, dar şi la Pensiunea Dacica, din Boşorod, acolo unde cehii au fost cazaţi pe perioada în care practicau braconajul arheo­logic.
Conform sentinţei, magistraţii au dispus „confiscarea în folosul statului a monedelor şi bunurilor arheologice recu­perate de la inculpaţi şi depuse la Muzeul Naţional de Istorie a României: 12 bunuri din perioada dacică, ridi­cate de la Pensiunea Dacica, din comuna Boşorod, 28 de bunuri arheologice, ridicate de la inculpaţii Jan Chrt, Roman Muzik, Lukas Havlik, din care două tetradrahme, imitaţii dacice de tip Răduleşti – Hunedoara, o tetradrahmă imitaţie Filip II, 10 monede histriene de bronz cu contramărci, patru verigi de bronz atribuite celţilor din regiunea Dunării, patru Denari Republica Romană, şase monede imperiale şi romane târzii şi o monedă de metal comun, nedeterminată, 66 de bunuri arheologice ridicate de la inculpatul Jan Chrt, 64 de bunuri arheologice ridicate de la inculpatul Roman Muzik, 29 de bunuri arheologice ridicate de la inculpatul Lukas Havlik, o drahmă de tip Simmeringer –Rete, o tetradrahmă imitaţie dacică tip Răduleşti – Hunedoara şi două monede tip Denarius Republica Romană ridicate de la Jan Havlik, tatăl inculpatului Lukas Havlik. La percheziţiile efectuate la debutul anchetei, au fost confiscate de la inculpaţi şase detectoare de metale, care au fost depuse la IPJ Hune­doara. Hotărârea pronunţată de Judecătoria Orăştie nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Cooperare româno-cehă
Rechizitoriul dosarului respectiv a fost întocmit de pro­curorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. În 15 aprilie 2016, Ministerul Public a transmis un co­mu­nicat în care anunţa că au fost recuperate mai multe obiec­te de patrimoniu, furate din situri arheologice din Munţii Orăştiei.
„În perioada 11 – 14 aprilie 2016, prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile competente din Republica Cehă, au fost recuperate mai multe loturi de bunuri arheologice dacice, din argint, cupru, bronz şi fier, precum şi loturi monetare din argint şi bronz. Acestea reprezintă teza­urele sustrase de un grup de cetăţeni cehi din rezervaţia arheologică a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, monu­mente UNESCO, bunuri ulterior exportate ilegal şi puse în urmărire prin INTERPOL. Prin ordonanţa din 02.12.2015 s-a dispus continuarea şi extinderea urmăririi penale faţă de 4 suspecţi, cetăţeni cehi, identificaţi după ample investigaţii, pentru săvârşirea infracţiunilor privind: accesul cu detec­toare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizaţie, furt calificat, distrugere, efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arhe­o­logice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică. Conform stării de fapt reţinute, în perioada 12 – 20 septembrie 2015, cei 4 suspecţi, utilizând autoturisme de teren şi 6 echipamente de detecţie, au efectuat detecţii neautorizate şi au sustras din siturile arheologice ale cetăţilor dacice, loturi de artefacte susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, producând distrugerea stratigrafiei arheologice a monumentelor istorice de la Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Băniţa, judeţul Hunedoara”, se arăta în comunicatul Parchetului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura