Comunitate

Dublu eveniment la Hărţăgani

Magdalena Şerban

În 30 noiembrie, cu începere de la ora 17:30, locuitorii comunei Băiţa, fii ai satului Hărţăgani şi toţi cei care vor să se bucure de o zi însemnată pentru comunitatea de aici sunt aşteptaţi să ia parte la un dublu eveniment ce se va desfăşura la căminul cultural din Hărţăgani.
„Vom inaugura noua înfăţişare a lăcaşului cultural din Hărţăgani, obiectivul beneficiind de lucrări de modernizare, reabilitare şi dotare, toate derulate prin Compania Naţională de Investiţii (CNI). De asemenea, anunţ cu bucurie că ansamblul nostru de suflet, Ritmuri Zărăndene, împlineşte un deceniu de activitate. Nu doar că avem motive să-l cinstim, ci să ne şi mândrim cu el. Prin acţiunile la care participă, ne promovează tradiţiile şi obiceiurile, cântecul şi jocul popular fiind parte din ceea ce ne reprezintă. Le urez din toată inima la mulţi ani cu succese şi la cât mai multe împliniri. Le mulţumesc pentru că ne definesc patrimoniul cultural local. Vă aşteptăm, cu mic, cu mare“, a declarat Damian Diniş (foto), primarul comunei Băiţa. Acesta a spus că din programul artistic al zilei nu vor lipsi membrii ansamblului sărbătorit, dar nici nume sonore ale folclorului autentic, totodată colaboratori ai Ritmurilor Zărăndene. Îi amintim pe Ana Almăşana Ciontea, Lenuţa Evsei, Mihai Petreuş, plus mulţi alţii.

Despre Ansamblul „Ritmuri Zărăndene“
Activitatea culturală din Băiţa a fost concretizată de-a lungul timpului de Grupul „Cununa Grâului“ şi dusă mai departe de Ansamblul folcloric „Ritmuri Zărăndene“. Grupul „Cununa Grâului“ a luat fiinţă în anul 1968, la iniţiativa învăţătorului Viorel Demian şi a soţiei sale, educatoarea Maria Demian, oameni cu mare dragoste şi preţuire pentru tradiţiile locale. Aceştia au strâns câţiva săteni care cunoşteau obiceiul estival al grâului şi participau la aşa-zisele „clăci de muncă“ la rude, prieteni şi persoane mai înstărite. Meritul lor este acela că au reuşit să transpună obiceiul cununa grâului din fapt viu, petrecut în viaţa satului, pe scena căminului cultural din Hărţăgani, după vreo doi ani. Grupul a devenit astfel cunoscut pe plan local şi naţional, fiind multiplu laureat al festivalurilor folclorice de datini şi obiceiuri. Toate constituie rodul unui colectiv pasionat, condus de-a lungul existenţei sale de Viorel Demian şi Maria Bedea, iar actualmente de Gheorghe Diniş. Ulterior, Grupul şi-a diversificat şi îmbogăţit activitatea, formând atât un grup vocal, cât şi o formaţie de dansuri. Obiceiurile din vatra satului puse în scenă de „Cununa Grâului“ au fost preluate şi prelucrate de „Ritmuri Zărăndene“ începând din 2009. Astăzi activează în cadrul ansamblului în jur la 50 de artişti populari talentaţi. Cei care îndrăgesc valorile tradiţionale nu au cum să nu aprecieze obiceiurile prezentate de acest Grup emblematic, ca de exemplu peţitul, şezătoarea sau prestaţia Dubaşilor Zărăndeni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura