Categories: Comunitate

Drumul care leagă staţiunea Pasul Vâlcan de municipiul Vulcan intră în modernizare

Magdalena Şerban

Aproximativ patru kilometri din Drumul Judeţean 664, care leagă municipiul Vulcan de Staţiunea Pasul Vâlcan, vor fi modernizaţi pe fonduri europene, printr-un proiect al Consiliului Judeţean Hunedoara, sub tutela căruia se află.

Municipalitatea a acordat teren
„Licitaţia a fost făcută, urmând ca societatea câştigătoare să preia lucrarea. Drumul se întinde, de la telegondolă, până la staţia de transformare din Pasul Vâlcan. În proiect este cuprinsă şi modificarea traseului pentru că sunt denivelări prea mari şi nu putem respecta înclinarea. Prin urmare, Primăria municipiului Vulcan a acordat doi metri pătraţi pe metru liniar, pe lângă drumul existent, ca acesta să poată fi făcut conform cerinţelor-stas, adică să fie lărgit cu câte un metru în cele două laterale ale sale. Astfel, va deveni suficient de lat încât să se încadreze în normele impuse în cazul unui drum judeţean. Acesta este deja asfaltat pe o suprafaţă de peste doi kilometri, iar lungimea lui totală este de şapte kilometri”, a precizat Gheorghe Ile (medalion), primarul municipiului Vulcan.

De ce e atât de importantă investiţia
„În primul rând, modernizarea drumului este foarte importantă, pentru a se putea transporta materialele necesare construcţiilor ce se vor realiza în Pasul Vâlcan. În curând, vom avea posibilitatea de a scoate la licitaţie terenuri pentru cabane, pensiuni şi hoteluri, adică pentru ceea ce vor dori investitorii să implementeze aici. Acest demers face parte din proiectul nostru de dezvoltare a staţiunii, numit «Castelul din Carpaţi», care se derulează pe o perioadă de şapte ani. Considerăm că suntem la zi cu toate activităţile propuse în acest proiect. Avem perspective ca programul de dezvoltare a turismului în Pasul Vâlcan, strâns legat de Straja, să fie introdus în planul naţional de la anul, astfel încât să putem primi şi resursele financiare, pentru a construi toate elementele vizate”, a mai arătat Gheorghe Ile.

Ce înseamnă ,,Castelul din Carpaţi“
Staţiunea Pasul Vâlcan se găseşte în masivul Vâlcan, la o altitudine de 1.300 de metri şi este situată la şapte kilometri de municipiul Vulcan. Programul investiţional „Castelul din Carpaţi” vizează dezvoltarea acestei staţiuni montane. În 2009 şi 2010, s-a concretizat prima etapă a proiectului, care a constat în construirea telegondolei între cotele 770-1310 metri, amenajarea pârtiei de schi, amenajarea drumului de acces la staţiile superioară şi inferioară ale telegondolei şi a unei parcări, dar şi realizarea instalaţiei electrice pentru telegondolă. Continuarea proiectului ar însemna încă o telegondolă, mai multe instalaţii de teleschi, cabane şi un castel, toate construite în Pasul Vâlcan. La sfârşitul lucrărilor, întregul domeniu schiabil se va întinde pe o lungime totală pe 30 kilometri şi vor fi amenajate noi pârtii care să facă legătura cu Staţiunea Straja. Autorităţile locale spun că toate cabanele şi pensiunile vor fi ridicate doar respectându-se tradiţiile zonei în ceea ce priveşte materialele folosite şi înălţimea clădirilor. Astfel, se încearcă să se evite modul haotic în care s-a construit în celelalte două staţiuni din Valea Jiului: Straja şi Parâng. Mai trebuie precizat că amplasamentul şi structura arhitectonică a viitorului „Castel din Carpaţi” şi a altor construcţii sunt inspirate din romanul celebrului scriitor francez Jules Verne, roman care a stat la baza investiţiei.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

9 ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

9 ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

9 ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

9 ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

9 ore ago