Drept la replică

urmare a apariţiei articolului „Guvernele ciocoilor USL şi PDL au dus Termocentrala Mintia în pragul colapsului. Noi o vom salva de la închidere!“, în ediţia de vineri, 2 noiembrie 2012, a ziarului MESAGERUL HUNEDOREAN

Termocentrala Mintia este în continuare unul dintre obiectivele economice de prim rang ale judeţului şi o componentă esenţială în sistemul energetic naţional.
La Mintia se derulează programe concrete de modernizare şi retehnologizare, astfel încât termocentrala să poată fi un partener eficient în sistem. Investiţiile care se derulează aici respectă calendarul asumat în raport cu partenerii interni şi externi, este agreat de Ministerul Economiei şi Comerţului şi respectă Directivele europene în domeniu, pe care ţara noastră şi le-a asumat.
Obiectivele de investiţii urgente, care se află în diverse stadii, sunt:  instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere aferente grupului nr. 3 (cost investiţie 45,695 mil. euro, fără TVA), instalaţie noncatalictică de reducere a cantităţii de NOx aferentă grupului nr. 3 (cost investiţie 1,7 mil. euro), reabilitarea grupului nr. 4 (cost investiţie – 93 mil. euro), instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere aferente grupului nr. 4 cost investiţie 39,674 mil. euro, fără TVA), instalaţie noncatalitică de reducere a cantităţii de NOx aferentă grupului nr. 4 (cost investiţie – 1,7 mil. euro, fără TVA) şi instalaţia de şlam dens. Toate aceste obiective sunt finanţate din surse proprii şi din împrumuturi bancare, valoarea investiţiilor ridicându-se la circa 90 mil. euro.
Obiectivele de investiţii de perspectivă vizează, în principal, extinderea capacităţii de producţie. În plan se află montarea de microhidocentrale pe Râul Mureş, pentru valorificarea potenţialului hidroenergetic şi realizarea unui grup energetic în ciclu combinat în condensaţie, cu capacitate de 400MW şi funcţionare pe gaze naturale. În privinţa acestor obiective, prin Ordin al Ministrului, s-a decis înfiinţarea comisiei de negociere care să atragă potenţiali investitori pentru realizarea acestor investiţii prin constituirea de societăţi de tip IPP (producători independenţi de energie). Deja există scrisori de interes din partea unor companii energetice din China, Coreea, Elveţia, Ungaria şi Rusia. Compania chineză, de exemplu, şi-a exprimat disponibilitatea de a investi în realizarea grupului energetic de 400 MW. De asemenea, acest grup  este cuprins în planul de investiţii naţional, prin care se alocă fonduri nerambursabile de 25 la sută din valoarea investiţiei. Despre o parte dintre aceste investiţii a scris, de-a lungul timpului, chiar ziarul Mesagerul hunedorean.
Deja,  astăzi, Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat oficial şi cuprinde cele două termocentrale, Mintia şi Paroşeni,  şi urmează ca, prin lege,  să fie înfiinţat în totalitatea lui, prin cuprindrea celor patru mine viabile din cadrul CNH. Pentru complex, în ansamblul său, se vor prevedea importante fonduri pentru investiţii, producţia anuală preconizată fiind de 5 TWh. C.E.H. va fi unitate de siguranţă în Sistemul Energetic Naţional, finnd luat în calcul ca un important jucător pe piaţa regională de energie.
Aceste măsuri au fost cuprinse în programul Guvernului Ponta, responsabilitatea punerii lor în aplicare revenindu-i MECMA, şi ele deja sunt în derulare, conform răspunderii asumate.
Ca urmare a celor prezentate mai sus, considerăm inacceptabilă dezinformarea care s-a făcut în articolul „Guvernele ciocoilor“. Având în vedere cele prezentate, facem apel către toţi cei înscrişi în competiţia electorală să nu îşi bazeze campania pe denigrarea activităţii acestei firme.

Biroul de presă
al Complexului Energetic Hunedoara

3 comentarii la „Drept la replică”

  1. Domnul Draia si Irimie impreuna cu Cristian Vladu pana au supt bani de la termocentrala Mintia nu au comentat nimic s

  2. Gazul este scump,de ce sa nu ia Mintia huila de la noi din valea jiului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.