ActualitateFlash

Dosarul “Hidra” se rejudecă la instanța de fond!

După aproape 13 ani de la începutul anchetei, Curtea de Apel Cluj a decis să admită apelurile mai multor inculpați, dar și ale DIICOT și PÎCCJ și a trimis  dosarul spre rejudecare la instanța de fond.

 Solutia pe scurt:

În baza art. 421 pct. 2 lit. a C.pr.pen., admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud cu privire la inculpaţii RAG, DF, RFV, RN, RB, BDN, JRD, VSM, BCC, IG, GAC, FI, BIO, PAG, UNI, BCC, GAC, DGA, SDF, TVD, BAC, MFC, HNS, RG, MMS, CCE, VDC, RGF, AI, IA, CAG, BM, MOI, LIC, RCO, UAC, GV, HA, CEE, NAM, AG, DŞA şi LC, de partea civilă Administraţia Finanţelor Publice-prin DGFP Bistriţa-Năsăud şi de către inculpaţii RAG, DF, RFV, RN, RB, BDN, JRD, VSM, BCC, GAC, BIO, PAG, GNA, DGA, TVD, MFC, RGF, CAG, BM, CEN, IG şi AG împotriva sentin?ei penale nr. 7/F/05 februarie 2018 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud şi extinzând efectele apelurilor inculpaţilor şi cu privire la inculpaţii MS, RG, ND şi AC, o desfiinţează în întregime, cu excepţia soluţiilor de încetare a procesului penal faţă de inculpaţii FE şi SL (decedaţi) şi trimite cauza spre rejudecare la instanţa de fond, respectiv Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Aproape 50 de personae arestate preventiv

În iunie 2006, aproape 50 de persoane, printre care se numărau şi agenţi de pază de la firma care asigura paza platformei siderurgice de la Hunedoara, precum şi administratori de centre de colectare a fierului vechi şi a feroaliajelor, au fost arestaţi. Aceștia au fost cercetati pentru furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, delapidare şi spălare de bani, luare de mită, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi liniştii publice sau chiar tentativă de omor calificat.

După ce le-au fost prelungite de câteva ori mandatele de arestare, membrii lotului „Hidra” au fost puşi în libertate de Curtea de Apel Alba Iulia. Apoi, procesul s-a judecat la Tribunalul Bistrița, unde 46 de inculpați au primit pedepse de până la 14 ani de închisoare.

Berbeceanu și Koveși, artizanii dosarului “Hidra”

Trimis în judecată în 2007, dosarul „Hidra”,cu 47 de inculpați,  a fost considerat o mare lovitură dată mafiei fierului vechi din judeţul Hunedoara. Rechizitoriul a fost instrumentat Laura Codruța Kovesi, pe atunci procuror la DIICOT – Sibiu și comisarul șef Traian Berbeceanu. Se crede că în urma acestei mari anchete, Laura Codruţa Kövesi a fost numită procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, iar comisarul șef Traian Berbeceanu a devenit şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba.

       La începutul anchetei, intitulată de investigatori “Operațiunea Hidra”  aceștia susţineau următoarele: „În municipiul Hunedoara, în anul 2004, s-a constituit un grup infracţional organizat, având ca lideri coordonatori pe inculpaţii Raita Andrei-Gheorghe (zis Endre, Calul sau Bulă) şi Ioniţă Gheorghe (zis Ghiţă Francezul). Grupul infracţional organizat a fost constituit în scopul comiterii de infracţiuni grave, în principal pentru a sustrage materiale feroase şi neferoase din incinta SC Mittal Steel SA Hunedoara (actualul Arcelor Mittal) şi pentru a obţine astfel profituri ilicite foarte mari prin valorificarea bunurilor furate la diferite centre sau de la persoane particulare care desfăşurau activităţi de colectare ilegale. În cea mai mare parte, atât fierul cât şi aliajele şi materialele neferoase sustrase erau revândute combinatului siderurgic, realizându-se astfel un circuit aparent legal, cu prejudicii foarte mari aduse societăţii sus-menţionate.”

Ancheta mai dezvăluia disensiunile apărute între clanurile mafiote care s-au dezvoltat pe

ruinele combinatului, dar şi conflictele dintre aceştia care au culminat cu scandaluri şi bătăi stradale. Mai mult de atât, hoţii de fier vechi erau organizaţi până în ultimul detaliu, ca o structură militarizată, avându-i de partea lor pe cei care păzeau Combinatul. Zilnic, de acolo, se furau zeci de tone de fier vechi, care aduceau profituri uriaşe membrilor reţelei infracţionale organizate.

La vremea respectivă, comisarul Traian Berbeceanu, pe atunci șef al BCCO Hunedoara, afirma că aceştia furau de la Mittal Steel mai ales feroaliaje, din care se pot scoate mai mulţi bani: „Fierul vechi este unul dintre segmentele mici infracţionale pe care acţionau. Ei preferau laminatele, produsele finite care sunt de o calitate superioară, au o greutate mare şi sunt spornice la furat. Sustrăgeau mai ales materiale neferoase: cupru, aluminiu şi feroaliaje: feromangan, ferosiliciu, care sunt mult mai scumpe. Kilogramul de fier vechi se vinde cu 5.000-6.000 de lei vechi, în timp ce kilogramul de feroaliaj se comercializează cu 1,8-2 milioane de lei vechi”.

Peste 120 de ani de închisoare pentru 17 inculpați

În sentința pronunțată deTribunalul Bistrița-Năsăud, cea mai mare pedeapsă de 14 ani de închisoare a primit-o Andrei Gheorge Raita, acuzat, printre altele şi de tentativă de omor calificat, urmat de Samson-Marin Varga, care a fost condamnat la 11 ani şi 6 luni. Alte 15 persoane au mai fost condamnate la pedepse de închisoare cu executare: Florin Dumitraş

– 6 ani, Florin-Vasile Raita – 5 ani, Nicolae Raita – 8 ani, Bela Raita – 5 ani, Daniel-Nicoae Bădiţă – 8 ani, Romulus-Diomente Jelea – 5 ani şi 6 luni, Claudiu-Constantin Blăjan – 5 ani, Gheorghe Ioniţă – 5 ani, Aurel-Constantin Gordaş – 7 ani, Ioan-Olimpiu Bararu – 7 ani, Nicolae-Adrian Grozav – 5 ani, Augustin Iakab – 5 ani, Alin-Gabriel Cociş – 9 ani, Marius Barticel – 6 ani şi Ovidiu-Iuliu Mărginean – 5 ani şi 6 luni. Deci, peste 120 de ani de închisoare primite de cei 17 inculpați.

Alți 30 de inculpați au primit pedepse de închisoare cu suspendare,  au primit următorii inculpaţi, un singur inculpat, Ioan Alexandru, fiind achitat de toate acuzațiile. Hotărârea Tribunalului Bistrița-Năsăud nu a fost definitivă, fiind atacată cu apel de procurori și inculpați.

În urma apelurilor, judecata a continuat la Curtea de Apel Cluj, instanță care a decis, așa cum am arătat la începutul articolului, că dosarul trebuie reluat de la zero.  (Mircea Crivăț)

 

 

7 comentarii la „Dosarul “Hidra” se rejudecă la instanța de fond!

  • Pleaca cioara si vedem dupaia aia care sau umflat pe spatele lui …nu ca e cineva cioara asta dar is multi tigani cu topoare… mai se bate si in ring tigan prost … dai si tot el cade sa facut de c…a oricum.de kaka este … are bube in cap el cu pritenul lui gay… ala din Deva cu manelele

  • De loți prietenul meu vorbești ? Care sa umflat cu pastile ? Sa vezi ce il bate Dio când il prinde in Obsaid ! Si restul prietenii mei țiganii , ce sa le ceri ? De foame sunt așa răi !!!

  • Buric tu esti lingau nr 1 al lui… esti si tu cineva saracie si la.parnaie erati scalvii mei.. vat… ras la motor toti… plus Nitoasa care se stie ca e bulan 100% nitoasa il linge toata ziua proasta satului

  • Și dacă berbecu ii pensionar unde mai sifoneaza PERASIFON, LYTEROSU, NIȚU, BIBANU, VALI ORFANU, Cosmin Munteanu, Matei s. a.? Știe cineva?

  • Sa suparat asta mica bulangioaca ce isi manca mucu … stai cuminte ca iti iau iar femeia … si pui ciorile pe mine si stie toti ca cioara e cu berbeceanu ei faceau chei… si magari la alti… bagau nasoli in masina … va roade tare… adevarul… ai dat cu banu si scri nume… ori fi si aia sifoane nu zice nimeni ca nu dar voi sunteti colaboratori aveti si legitimatie nu misca nimic in oras si sa nu mergeti pe la.judet…

  • Cornel calmeazate ca ti se umfla ***** ! Hai si spune-mi pe strada cum sunt ! Aici esti cacacioks rău !

  • si numele ti de prost :))) sti unde ma gasesti arata-mi u ce vrei saracie ce esti… :))) nu esti buric esti ala de la.deva de isi mesteca mucu ala cu Kingu sau vreun lache de a lui… teai bucurat ca mai scos afara… :))) pentru cat timp te bucuri mucule? :)))) ti apararea la ciorii :)))

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura