Categories: Eveniment

Dosarul „Betoniere pentru Irak“ a ajuns în instanţă

Livia Botici

Ieri, la Tribunalul Hunedoara, au fost prezente 15 persoane, acuzate că, pe parcursul anului 2009, au prejudiciat, cu peste un milion de euro, mai multe firme de leasing. Potrivit procurorilor, acestea cumpărau în leasing utilaje folosite în construcţii, pe care le vindeau la preţuri mult mai mici, iar apoi, firmele, pe numele cărora luaseră maşinăriile, erau cesionate unor persoane fără adăpost.

Nouă sunt în arest

Agitaţie mare, ieri, pe holurile Tribunalului Hunedoara, când au fost aduşi din arest, cei nouă bărbaţi, printre care şi hunedoreanul Cristian Bogdănel Niţu, acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Celelalte şase persoane, cu calitate de inculpaţi, în acest dosar, se află în stare de libertate şi au fost şi ele prezente la termenul de judecată. Cauza a fost luată de judecător abia în jurul orei 14 şi a fost finalizată relativ repede, din cauză că, fiind primul termen de judecată, învinuiţii au avut dreptul să depună cereri de amânare, pentru a-şi angaja apărători. În cadrul procesului de ieri, Hassan Saleh, unul dintre bărbaţii arestaţi, a depus o cerere de liberare sub control judiciar, dar, din cauză că infracţiunea pentru care el se află în arest are limitele de pedeapsă între 10 şi 20 de ani, adică trece peste maximul de 18 ani, pentru care se poate accepta acest tip de cerere, magistratul a respins solicitarea sa. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 12 august.

Firmele ajungeau la boschetari

Potrivit procurorilor, liderii reţelei erau Constantin Grigore, Constantin Răcean şi Vasile Dancu, ajutaţi de cetăţeanul arab Hassan Saleh. În cursul anului 2009, aceştia au preluat trei societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul construcţiilor şi al transporturilor, fără datorii la stat. Prin intermediul acestor firme, ei achiziţionau utilaje în regim de leasing, care erau demontate şi vândute pe bucăţi în străinătate, în ţări cum ar fi Siria, Irak sau Libia, iar creditele, către firmele de leasing, nu erau niciodată plătite. Apoi, pentru a nu fi bănuiţi că ei se află în spatele ilegalităţilor, societăţile comerciale erau cesionate unor persoane de pe stradă, boschetari, care în schimbul unor compensaţii financiare, acceptau să devină patronii firmelor. Potrivit anchetatorilor, un alt mod de operare îl reprezenta determinarea administratorilor unor societăţi comerciale, care deţineau în leasing astfel de utilaje sau autovehicule să colaboreze cu ei, pentru a frauda firma de leasing. Prin aceste tertipuri, pe parcursul unui an de zile, bărbaţii au reuşit să producă o pagubă de peste un milion de euro, pentru mai multe firme de leasing. În luna februarie 2010, nouă dintre cei 15 bărbaţi au fost arestaţi.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago