DNA vrea sã descurce iţele în scandalul aparaturii de la spitalul din Hunedoara

Sorina Popa

Noul Consiliu de Administraţie al Spitalului municipal din Hunedoara s-a întrunit ieri şi a luat act de decizia primarului Viorel Arion, privind numirea unei conduceri interimare la această unitate.

Montată cu întârziere
Procurorii DNA de la Alba au solicitat conducerii Primăriei Hunedoara să le pună la dispoziţie contractul prin care s-au achiziţionat echipamentele medicale cu bucluc de la spitalul hunedorean. Potrivit primarului Viorel Arion, aparatura medicală cumpărată pe bani grei în urmă cu câţiva ani, nici măcar nu a fost pusă în funcţiune. Doar după ce Curtea de Conturi Hunedoara a început controlul la primărie, vizând şi licitaţia organizată pentru achiziţia respectivă pentru spital, aparatura s-a montat şi s-a pregătit de funcţionare. În raportul Curţii de Conturi Hunedoara, se menţionează că „în baza datelor şi informaţiilor prezentate de auditorii publici externi, există o supraevaluare a contractului, a cărei valoare estimată este de 2,78 milioane de euro, fără TVA”.

Nimeni n-a estimat valoarea contractului, dar..

În Decizia nr. 1 a Camerei de Conturi  a judeţului se arată că „atât autoritatea contractantă, (n.r.-primăria), cât şi beneficiarul (n.r.- spitalul), neagă categoric faptul că ar fi efectuat estimarea valorii contractului. Astfel, primăria afirmă că „evaluarea aparaturii medicale ce urma să fie achiziţionată a fost indicată de Spitalul municipal Hunedoara, conform adresei nr. 10175/14.12.2009, trimisă Consiliului Local Hunedoara”. Dar, pe de altă parte, managerul Spitalului municipal Hunedoara, doctorul Barna Bende, afirmă că „suma finală şi estimarea valorii echipamentelor şi aparaturii medicale nu a fost făcută de către spital”. Potrivit managerului unităţii, la solicitarea primarului Ovidiu Hada, care şi-a exprimat intenţia de a dota spitalul cu echipamente şi aparatură medicale performante, s-a întocmit o listă cu necesarul de aparatură a spitalului, bazată pe solicitarea secţiilor. Din această listă (n.n. – adresa 10175/14.12.2009), primăria a selectat echipamentele ce urmau să fie achiziţionate şi a stabilit şi valoarea estimată a investiţiei respective.

O adresă buclucaşă, cu anexe  

Deci, cele două instituţii aruncă pisica una în curtea alteia. După cele afirmate de către managerul spitalului municipal, fostul primar Hada şi oamenii săi din primărie sunt singurii vinovaţi de umflarea preţurilor la echipamentele medicale. Numai că în anexa la adresa buclucaşă (nr.10175/ 14.12.2009) trimisă de spital primăriei, sub semnătura managerului Barna Bende, sunt trecute tipul şi numărul echipamentelor şi aparatelor medicale solicitate, dar şi valoarea estimată a acestora, adică 3.998.400 de euro (!?). Deci, totuşi, de la spital a plecat un document cu valoarea estimativă a aparaturii ce urma să fie ahiziţionată. Iar întrebarea este de unde se ştia că aceasta este suma cu care vor fi şi achiziţionate echipamentele respective, dacă oferta nu fusese lansată pe SEAP?
Primarul Viorel Arion mai susţine că amintitul contract de leasing încheiat cu firma Ager Leasing IFN, semnat de fostul edil şef, Ovidiu Hada şi de fostul manager Barna Bende, este în defavoarea primăriei. „În acel contract se menţionează că, dacă se întârzie 60 de zile cu plata ratelor lunare pentru echipamente, firma de leasing poate ridica aparatura, dar, atenţie, primăria trebuie să plătească până la capăt ratele, adică 7 milioane de euro. Pentru că, de fapt, toate echipamentele, fiind luate în leasing, costă 7 milioane de euro, şi nu 4 milioane de euro, preţul final”, subliniază primarul Viorel Arion.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

3 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

3 ore ago