Categories: Actualitate

Distribuirea cardurilor de sănătate este în plină desfăşurare. Le place sau nu, medicii de familie îşi iau cititor

Oana Mihnea

Din data de 23 septembrie, cardurile naţionale de sănătate au început să fie distribuite prin Poşta Română. Odată cu acest demers, este obligatorie achiziţionarea unor cititoare de carduri de către medicii de familie. Acţiunea abia a început astfel încât, în judeţ, cabinetele medicale încă nu sunt dotate cu aceste aparate.

4.600 de carduri distribuite la Deva
”Până la finele lunii septembrie, un număr de 4.600 de carduri de sănătate au fost distribuite cetăţenilor din municipiul Deva. Repartizarea lor presupune timp mai îndelungat, deoarece ele ajung la sediul nostru în mai multe tranşe.  Factorii poştali de la fiecare oficiu al localităţilor din judeţ se ocupă de distribuirea acestor carduri. Dacă oamenii nu sunt găsiţi acasă de două ori consecutiv, le este lăsat un aviz prin care sunt înştiinţaţi că trebuie să meargă la oficiul poştal pentru a le ridica. La sediul oficiului, cardurile sunt păstrate 10 zile”, a precizat Diana Carmen Alexe, şeful Oficiului Judeţean de Poştă Hunedoara. Prin urmare, procesul distribuirii cardurilor de sănătate este în plină desfăşurare şi beneficiază de ele toţi cetăţenii cu vârsta de peste 18 ani, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi.

Accept din partea medicilor
Medicii de familie din judeţ se conformează acestor schimbări şi sunt pregătiţi să facă toate demersurile necesare. Fiecare cabinet în parte trebuie să îşi achiziţioneze un cititor de carduri, astfel încât procesul medical să se deruleze în condiţiile impuse de noile modificări. În legătură cu acest lucru, Eugenia Cernelea, medic de familie, a afirmat: ”Sunt de acord cu procurarea unui cititor de carduri, dar nu l-am cumpărat încă. Preţul unui astfel de aparat nu este foarte ridicat şi ne dorim să luăm unul performant, pentru o bună desfăşurare a activităţii medicale în cabinet, deoarece, în viitorul apropiat, vom fi obligaţi să înregistrăm fiecare pacient pe baza cardului, pentru a fi validă consultaţia.”
De subliniat că până la sfârşitul anului, se va merge în paralel, atât cu aceste carduri, cât şi pe baza adeverinţei de asigurat, pentru a face trecerea la noul sistem treptat. ”Va fi necesar să explic pacienţilor mei despre ce este vorba, deoarece mulţi vor veni cu cardul la mine şi nu vor şti ce trebuie să facă cu el. De la 1 ianuarie, anul viitor, vom fi obligaţi să efectuăm consultaţiile doar în baza cardului, care în prealabil a fost înregistrat la prima utilizare cu datele pacientului. Am comandat un cititor pentru carduri şi va ajunge în câteva zile la cabinet. Noi folosim cardurile pentru consultaţii şi tot ce presupune acest proces, iar în farmacii, cetăţenii le vor folosi pentru reţete”, a declarat doctorul Cornel Pavel Petru, medic de familie în Deva.

Programul încă nu este bine pus la punct
Pentru persoanele care provin din mediul rural, medicii de familie se tem că, în special vârstnicii, nu vor înţelege utilitatea acestor carduri. ”Va fi mai greu să le explicăm unor oameni la ce folosesc cardurile şi cum se procedează cu ele. Nu ştim cum vor primi această schimbare. Deocamdată, noi ne confruntăm cu alte probleme, şi anume, întâlnim cazuri de pacienţi care vin cu dovada de asigurat medical, dar în baza de date online pe care o folosim, ei apar ca neasiguraţi. Programul nu este bine pus la punct şi ne creează dificultăţi. Poate când vor intra în circulaţie cardurile, nu vom mai avea astfel de probleme. De aceea, suntem dispuşi să ne cumpărăm aparatele”, precizează Liliana Fodor, medic de familie în localitatea Ilia.
În consecinţă, până vor intra toate persoanele în posesia cardurilor, sistemul va funcţiona în paralel cu cel existent. Consultaţiile se vor derula la fel ca şi până acum, iar din 2015, fiecare va avea un card de sănătate în baza căruia îşi va dovedi calitatea de asigurat.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A scăpat de la ăia să­raci cu duhul și s-a gândit că i-ar sta bine…

9 ore ago

Bulina albă

Adrian Ahrițculesei, alpinist din Petroșani Pentru că a reușit să atingă cel mai înalt vârf…

9 ore ago

Bulina neagră

Adrian B., din localitatea Uricani Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unui…

9 ore ago

S-a sinucis după o doză din drogul „Zombie”

Un tânăr din municipiul Lupeni s-a înecat în Râul Jiul de Vest, după ce ar…

9 ore ago

Hoți fără frică de cele sfinte

Doi recidiviști din municipiul Hunedoara au fost acuzați că au jefuit o bătrânică într-o biserică…

9 ore ago