ComunitateFlash

Disponibilizări la Compania Naţională a Huilei

04 mina subteran Mineri SECRET. (4)

Dana Istudor

Compania Naţională a Huilei din Petroşani se pregăteşte să disponibilizeze o parte din cei 11.800 de mineri care lucrează în cele şapte mine de huilă din Valea Jiului, pentru a putea intra într-un complex energetic înfiinţat cu Hidroelectrica şi termocentralele Mintia şi Paroşeni din judeţul Hunedoara.

Măsuri compensatorii pentru disponibilizaţi
Anunţul a fost făcut, la Petroşani, de către ministrul Economiei, Adriean Videanu, care a discutat cu conducerea CNH despre programele de reorganizare a companiei miniere, astfel încât, să poată intra în viitorul complex din cadrul Companiei Naţionale de Energie. „Conform Ordonanţei 116, toţi disponibilizaţii vor beneficia de măsuri compensatorii, atât de la stat, cât şi de la CNH. Vom avea în vedere acest aspect. Am discutat cu managementul companiei, cu partenerii sociali şi avem mai multe variante. Ceea ce pot să vă spun cu certitudine, este că, fiecare din variantele prezentate au substanţă economică, ţin cont de interesele oamenilor, dar şi de eficienţa economică. O decizie finală probabil o vom lua în jurul datei de 15 septembrie, legat de varianta optimă de restructurare. Cert este că, suntem cu toţii hotărâţi să susţinem procesul de restructurare, alături de un program investiţional, atât de necesar Companiei, astfel încât să ne putem atinge obiectivele din punctul de vedere al eficienţei economice”, a precizat Videanu. Numărul ortacilor care-şi vor pierde locul de muncă încă nu a fost stabilit, iar concedierile ar urma să aibă loc din ianuarie 2010.

Sindicatele nu ştiau nimic
Sindicatele au aflat de programul de disponibilizări de la presă şi nu de la ministrul Economiei, cu care au discutat mai bine de două ore. „Eu nu ştiu nimic, nu s-a discutat. Să vedem, probabil că vom vorbi cu administraţia despre disponibilizări şi în programul de reorganizare se impun, dar să vedem în ce condiţii. Deocamdată, noi ne plângem de lipsa forţei de muncă la CNH ”, a declarat, preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacataş.  Printre mineri, părerile sunt împărţite, cei care mai au puţin până la pensie şi-ar dori o disponibilizare, deoarece ar beneficia de plăţi compensatorii iar apoi ar intra direct în pensie. Pe de altă parte, ieri, la sosirea ministrului la CNH, un miner de la EM Lonea, care lucrează în subteran de 17 ani, a reuşit să scape de paznicii companiei şi să-i strecoare lui Videanu o fişă de salariu, pentru a-i arăta ce leafă primeşte pentru munca istovitoare din subteran. Minerul Vasile Păduraru a primit, conform fluturaşului, 1.250 de lei, rest de salariu pe luna iulie.

Cel mai mare datornic la buget
Ministrul Economiei a anunţat că noul complex energetic, rezultat în urma restructurărilor din sistem, va include şi Compania Naţională a Huilei. Potrivit ministrului,  noul complex energetic va fi alcătuit din Hidroelectrica, Termocentrale Mintia şi Paroşeni şi Compania Naţională a Huilei. „CNH va intra în noul complex energetic, dar nu dorim ca această companie să devină piatra de gât a complexului. Avem mai multe variante de restructurare a CNH, şi pentru asta, vom ţine cont de interesele economice”, a declarat Videanu. În prezent, la CNH lucrează peste 11.000 de mineri. Compania urma să finalizeze un program de restructurare, potrivit căruia, numărul salariaţilor va scădea, în 2012, la 8.500 de angajaţi. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, CNH avea obligaţii restante la bugetul general consolidat, de 3,38 miliarde de lei, la finele celui de-al doilea trimestru din 2009, în creştere cu 3,6 la sută faţă de datoriile de 3,27 miliarde de lei, raportate la sfârşitul lunii martie. Compania rămâne, astfel, cel mai mare datornic la bugetul de stat. Videanu a mai afirmat că, în ceea ce priveşte datoriile CNH, va fi notificată Comisia Europeană pentru acordarea ajutorului de stat pentru companie. „Nu ne dorim ca CNH să intre în complexul energetic şi să fie grevată de datoriile istorice”, a mai declarat ministrul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura