Categories: Fara bascalie

Dispare statul-naţiune…? (II)

Internaţionalizarea capitalurilor este de fapt principala componentă a globalizării, iar între statul-naţiune şi globalizare încep să intervină contradicţii puternice. Ca să dau însă un răspuns, voi spune că majoritatea experţilor – Huntigton, Fukuyama, Toynbee – consideră nu numai că naţiunea nu va dispărea, ci chiar că se va dezvolta, ca reacţie la provocările globalizării. Ceea ce deja se întâmplă.
Orientarea spre interior a apărut evidentă din momentul declanşării crizei. La nivel de comunitate sau individual, oamenii au dorit certitudini, pe care le-au găsit, atât cât s-a putut, în ţara lor, în spaţiul lor simbolic, care coincide cu naţiunea. Catastrofa Greciei i-a făcut pe nemţi mai nemţi, pe francezi mai francezi, provocările imigraţioniste au produs în bună măsură acelaşi efect. Solidaritatea s-a manifestat faţă de propriii conaţionali, nu faţă de vreo multinaţională, care a demonstrat că internaţionalizarea capitalurilor (nu se ştie cu precizie cine le deţine, sub ce nume se cumpără acţiuni, ce parteneri comerciali intră în joc) nu este de natură să producă nici încredere şi cu atât mai puţin entuziasm.
Prin urmare, în lipsa altui construct, statul-naţiune îşi va mai păstra rolul, chiar dacă unele mega-structuri (gen Uniunea Europeană) încep să preia din atributele naţionale spre a le transfera spre Bruxelles. Chiar şi aşa – se vede că o percepţie a condiţiei de „european” este încă destul de îndepărtată.
În acest context, clamata dispariţie a statului social poate fi o capcană pentru liderii care nu sesizează nevoia omului (generic vorbind) de a se regăsi în ceva, atunci când totul în jur devine fragil. Statul asistenţial nu trebuie nicidecum confundat cu statul social. Pentru mulţi, statul e un sprijin, asimilat cu esenţa naţiunii – de acolo aşteaptă nu neapărat ajutoare sociale, dar cel puţin sprijin în momentele-cheie. Instinctiv, omul se duce în direcţia de unde simte interes faţă de el, nu neapărat în sensul de a fi asistat, ci de a simţi apartenenţa la o comunitate caracterizată prin preocuparea de a prospera, nu doar în sens material. Îndepărtat de statul său prin asimilarea cetăţeanului obişnuit cu cel-ce-stă-cu-mâna-întinsă, omul se pierde, este derutat şi îşi pierde valorile, pe care nu ştie cu ce să le înlocuiască.
În acest sens, poziţionarea Germaniei şi Franţei faţă de criza economică reprezintă un dublu standard util de remarcat şi cercetat. Formarea tandemului de forţă, dominant, este un fapt. Pe de altă parte, ideea de „salvare a zonei euro” echivalează cu implicarea în proiectul generos al Uniunii Europene – deci formarea unei noi identităţi.

MesagerulHunedorean

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

16 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

16 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

16 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

16 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

16 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

16 ore ago