Directorul APM Hunedoara desfiinţează acuzaţiile Mining Watch, referitoare la proiectul Deva Gold

Adriana Năstase

Cei de la Mining Watch au acuzat, înainte să se informeze, proiectul “Exploatare a minereurilor auro-argentifere în perimetrul Băiţa-Crăciuneşti, zăcământul Teascu” al SC Deva Gold SA. Însă, reacţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara nu a întârziat, având în vedere că procedura de emitere a acordului de mediu pentru proiectul respectiv este în derulare.
Exact cum prevede legislaţia în vigoare
„Procedura de emitere a acordului de mediu pentru proiectul menţionat este în derulare, Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara a solicitat titularului toate studiile de evaluare a impactului de mediu prevăzute de legislaţia în vigoare. Acestea vor fi analizate de Comisia de Analiză Tehnică, aceasta fiind constituită conform ordinului prefectului şi nu ad-hoc, cum afirmă organizaţia Mining Watch. Toate anunţurile publice au apărut atât în presa scrisă, cât şi pe site-ul APM Hunedoara, aşa cum prevede procedura legală. Etapele de consultare publică şi de dezbatere publică se vor derula după depunerea studiilor de mediu specifice, în conformitate cu procedura în vigoare”, a afirmat Georgeta Barabaş (foto), directorul executiv al APM Hunedoara.
Acuzaţii nefondate
„Acuzaţia că „locuitorii celor două comune au fost excluşi din procesul de luare a deciziei privind oportunitatea proiectului pentru zonă” la faza PUZ este mincinoasă, pentru că procedura de emitere a avizului de mediu derulată în perioada 25.01.2013 – 5.07.2013 a respectat toate termenele de informare şi consultare publică. Mai mult, s-au desfăşurat dezbateri publice la Băiţa şi Certej în data de 10.06.2013. Decizia de emitere a avizului de mediu a fost publicată atât în presă, cât şi pe site-ul APM Hunedoara, fără să se înregistreze contestaţii din partea publicului. Dacă la acuzaţiile nefondate ale Mining Watch, APM Hunedoara poate răspunde cu argumente legale, ne simţim îndreptăţiţi să ne manifestăm îngrijorarea faţă de bunele intenţii ale acestei organizaţii faţă de mediu, deoarece în această perioadă municipiul Hunedoara este impregnat cu plumb provenit din gestionarea neautorizată a unor deşeuri şi materiale cu conţinut de plumb. Să nu ştie oare organizaţia Mining Watch că plumbul în anumite forme chimice şi cianura fac parte din aceeaşi categorie de risc pentru mediu şi sănătatea populaţiei?!”, adaugă directorul APM Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Mining watch?Sau K.Ghe.Be./Fe.Se.Be.-G.R.U.?Niste neica-nimeni,pitzipoance si pitziponci de 2 bani,platiti cu ora de agenturile rusnace!

  • Toti cei la care ne pasa macar putin de starea mediului in Hunedoara stim ca Barabas s-a manifestat intotdeauna ca un inamic atat al mediului inconjurator cat si al conceptului de consultare publica. Intotdeauna, la proiectele grave (nu doar cele de minerit), a intins coarda si a incalcat legislatia, pentru ca oamenii sa nu stie ce se pune la cale si sa nu poata reactiona. Pacat ca este un judet cu populatie amortita, fara spirit civic. Altfel de mult ar fi zburat tovarasa de la APM, cu toate relatiile ei dubioase. Situatia de la APM Hunedoara reprezinta unul dintre cele mai flagrante exemple privind institutiile deturnate total de catre impostori.

  • barabas este o viitoare locatara a celulei nr.5 din barcea la cat a furat de la halda din Hunedoara

  • aceasta femeie monstruoasa va ajunge la barcea pentru cat a furat de la halda din huneoara protejând hotii

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago