Actualitate

Diplome de Argint’ pentru corul ‘Vlãstarele Orãştiei’, la Roma

04 X 2 vlastare2

Corul de copii ‘Vlăstarele Orăştiei’, condus de profesorul Petru Androne Eli, s-a clasat pe locul secund şi a câştigat două ‘Diplome de Argint’ la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional ‘Musica Sacra’, ce a avut loc la Roma cu binecuvântarea Papei Benedict al XVI-lea.

Toate corurile
Festivalul face parte din circuitul Musica Mundi şi s-a desfăşurat în Basilica San Crisogono, în perioada 1-5 iulie, în prima zi a concursului toate corurile fiind primite de Papa Benedict în Piaţa Sfântul Petru din Vatican. ‘La întâlnirea cu Sfântul Părinte au luat parte toate corurile prezente la festival. În prezenţa a zeci de mii de oameni, Papa i-a binecuvântat pe toţi participanţii şi a citit numele corurilor în mai multe limbi. Copiii au fost extrem de emoţionaţi pentru că nu oricine are ocazia să fie binecuvântat de Sfântul Părinte’, a declarat coordonatorul proiectului, Dan Burza.

Proiect câştigat de Primăria Orăştie
În festivalul concurs au fost înscrise nouă ţări europene, copiii din Orăştie pregătind un repertoriu dificil în care s-au regăsit compoziţii semnate de Eugen Dan Drăgoi, Ioan Brie, Wolfgang Amadeus Mozart, Mariana Popescu, Gheorghe Cucu. În afara Festivalului ‘Musica Sacra’, copiii din Orăştie au mai concertat la sediul Episcopiei ortodoxe a Italiei, din Roma, la invitaţia episcopului Siluan şi în prezenţa românilor stabiliţi în ‘Cetatea Eternă’. Fondurile necesare participării ‘Vlăstarelor Orăştiei’ la acest festival au fost asigurate printr-un proiect finanţat de Institutul Cultural Român – Programul ‘Cantemir’, câştigat de Primăria Municipiului Orăştie, la care se adaugă sume alocate de Consiliul Local Orăştie, Consiliul Judeţean Hunedoara şi mai mulţi sponsori privaţi. Corul ‘Vlăstarele Orăştiei’ s-a aflat, marţi, în oraşul german Helmstedt, cu care municipiul Orăştie este înfrăţit de mai mulţi ani. Copiii au fost primiţi de primarul şi de alte oficialităţi locale, seara fiind programat un recital coral de muzică sacră la catedrala oraşului. Artiştii din Orăştie vor fi prezenţi, începând de mâine, la Festivalul coral ‘Johannes Brahms’ care va avea loc în oraşul german Wernigerode. Aici, ‘Vlăstarele Orăştiei’ va concura la secţiunile de muzică sacră şi folclor, pentru ultima categorie fiind pregătit obiceiul ‘Cununa grâului’, specific zonei Orăştiei.
Corul de copii ‘Vlăstarele Orăştiei’ a luat fiinţă în anul 1996, pe lângă Biserica Ortodoxă ‘Adormirea Maicii Domnului’, din localitate. (Agerpres)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.