EvenimentFlash

Dezastrul de la adăpostul de câini din Sântuhalm

Nicolle Ebner

După cum se desfăşoară activitatea la adăpostul de câini de la Sântuhalm, se pare că administraţia locală din Deva este incapabilă să rezolve problema maidanezilor de pe străzile reşedinţei de judeţ.

Doi îngrijitori la 500 de maidanezi

Lipsa de interes a administraţiei locale se vede de cum intri pe poarta refugiului. Aproape jumătate din cei peste 500 de câini adăpostiţi aici umblă liberi, deoarece nu sunt suficiente cuşti sau padocuri. Hrana pentru bietele animale se fierbe la foc făcut din cauciucuri, un adevărat pericol pentru natură, dar şi pentru sănătatea celor doi angajaţi ai SPIGM (Serviciul public de întreţinere şi gospodărire municipală), aflat în subordinea Primăriei Deva. Pentru că nimeni nu vine să ridice gunoiul, acesta este depozitat în mijlocul curţii şi când grămada devine prea mare, este distrusă prin ardere. Sarcina de a avea grijă de cei 500 de câini revine Ilonei şi lui Liviu, doi angajaţi, abandonaţi şi ei, precum câinii de pe străzile municipiului. Din toamna anului trecut, adăpostul nu are apă, pentru că fântâna a secat în urma unor lucrări la reţeaua de apă efectuate în zonă.

Medicamente, din banii lor

Ilona este unică în ceea ce face. Ea hrăneşte câinii, ea este şi asistentă – îi tratează cu medicamentele cumpărate de asociaţia de protecţie a animalelor -, ea îi deparazitează şi moşeşte femelele gestante. De la începutul acestui an, nici un patruped nu a fost sterilizat sau vaccinat, pentru că primăria nu a mai încheiat nici o convenţie cu medicii veterinari. „Lucrăm non-stop, şi de sărbători şi duminicile, dar nu ne plătesc pentru asta, cu toate că suntem, amândoi, angajaţi de primărie cu carte de muncă. Medicamente şi antibiotice pentru noi şi pentru câinii bolnavi le primim de la doamna doctor Terezia Dinu”, povesteşte Ilona. De când adăpostul nu mai are apă, Liviu-al doilea angajat, aduce din Cerna, cu căruciorul, în fiecare zi.

Taxă de protecţie de sărbători

Dacă cineva ar verifica documentele, s-ar constata că nu există o evidenţă a câinilor aduşi de hingheri la adăpostul din Sântuhalm. Niciodată nu s-a întocmit un proces verbal de predare-primire. În schimb, banii contribuabililor se scurg într-o gaură neagră, pentru că primăria plăteşte serviciile prestate de Serviciul de ecarisaj ce aparţine SPIGM Deva. Ba mai mult, unul dintre angajaţii SPIGM Deva a inventat şi „taxa de protecţie” pentru câini. „Unul dintre hingheri, Varga, mi-a cerut taxă de protecţie. Întotdeauna face asta de Paşti şi de Crăciun. Mi-a cerut 50 de lei, ca să-mi lase căţelele în pace”, povesteşte una dintre cele trei voluntare.

Plătite de voluntari

Reprezentanţii Asociaţiei „Natura”-asociaţie înfiinţată după ce „Salvaţi-l pe Lăbuş”, fundaţia care a înfiinţat adăpostul de la Sântuhalm, a abandonat lupta cu inerţia administraţiei locale – îl acuză pe viceprimarul municipiului Deva, Cosmin Costa, că induce opinia publică în eroare prin declaraţiile pe care le face referitor la rezolvarea problemei câinilor fără stăpân. „Niciodată nu a răspuns la telefon, când l-am solicitat, cu toate că stabilisem întâlnirile cu el. Aşa colaborează cu noi. Am înfiinţat «Natura» să putem accesa fonduri în scopul amenajării unui refugiu conform cerinţelor europene, dar pentru că statutul juridic al terenului pe care este adăpostul nu este definitivat, nu putem face nimic. Nici măcar să încheiem contracte pentru ridicarea gunoiului, pentru alimentarea cu apă sau energie electrică. Am cheltuit zeci de milioane de lei vechi pentru construirea de padocuri” declară dr. Terezia Dinu, membru fondator al Asociaţiei „Natura”.

Plăţi multiple pentru acelaşi animal

Viceprimarul Cosmin Costa nu şi-a prea verificat subalternii, aşa că nu ştie să răspundă exact dacă patrupedele ridicate de hingheri sunt predate pe bază de proces verbal şi dacă există o evidenţă strictă. Dar ştie sigur că hingherii sunt plătiţi „la bucată, cu o sumă modică” şi mai ştie şi că adăpostul nu are apă de anul trecut. „Noi facem comanda şi ei acţionează. Zilele trecute le-am cerut să prindă mai mulţi câini scăpaţi de sub control, foarte agresivi”, afirmă viceprimarul. Numai că el una a spus, iar angajaţii SPIGM alta au făcut. „Ne-au adus la refugiu câini care au fost sterilizaţi şi crotalizaţi, deci, câini care au mai fost prinşi o dată”, spune dr. Terezia Dinu.

One thought on “Dezastrul de la adăpostul de câini din Sântuhalm

  • Cum este nasu-so Muntean Mircia asa este si si finutu Costa . Un mincinos

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura