Actualitate

Descinderi în Hunedoara, într-un dosar cu permise de conducere falsificate

Maximilian Gânju

Procurorii DIICOT din Ploieşti, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat, ieri dimineaţă, 41 de percheziţii domi­ci­liare, pe raza a 19 judeţe şi a municipiului Bucureşti, la locuin­ţele unor persoane implicate în obţinerea frauduloasă de per­mise de conducere pentru cetăţeni români, eliberate însă într-o ţară africană.
Vizat a fost şi judeţul Hunedoara. Gruparea obţinea permise fal­sificate dintr-o ţara africană, ca mai apoi acestea să fie pre­schimbate în ţara noastră. Potrivit unui comunicat al DIICOT, per­soanele vizate de anchetă sunt suspectate de săvârşirea infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat, in­sti­gare la fals intelectual, participaţie improprie la fals intelectual, dare de mită, instigare la dare de mită, participaţie improprie la acces ilegal la un sistem informatic, participaţie improprie la fals informatic, uz de fals şi complicitate la uz de fals.
„În cauză, s-a reţinut faptul că o parte dintre membrii grupării se ocupau de intermedierea obţinerii permiselor de conducere, fără îndeplinirea condiţiilor legale, pe numele unor cetăţeni români, de autorităţile competente dintr-o ţară africană, iar o altă parte derulau activităţi de recrutare a persoanelor, cetăţeni români, interesaţi de obţinerea frauduloasă a unor asemenea înscrisuri.
Prin aceste manopere dolosive, cetăţeni români care nu aveau competenţele necesare pentru a dobândi în mod legal, pe teritoriul României, dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, au obţinut permis de conducere pentru diverse categorii, inclusiv C, D sau E.
Pentru realizarea acestei activităţi infracţionale, persoanele interesate de dobândirea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice puneau la dispoziţia membrilor grupării datele lor personale, o fotografie tip buletin (sau după caz se lăsau fotografiate de membrii grupării cu un cearceaf alb sau cu un perete alb în spate), un specimen de semnătură, precum şi diferite sume de bani, de regulă cuprinse între 2.000 şi 3.000 euro (sau echivalent în alte monede), sumele fiind expediate prin intermediul serviciilor de transfer monetar, de către membrii reţelei infracţionale care acţionau pe teritoriul ţării africane”, se arată în comunicat.
Permisele de conducere emise de autorităţile competente din ţara africană erau expediate către România prin intermediul unei societăţi de curierat, iar cetăţenii români care intrau în posesia permiselor de conducere străine obţinute în mod fraudulos se prezentau la serviciile judeţene ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor sau la SPCRPCIV Bucureşti, unde permisele eliberate de autorităţile străine erau preschimbate cu permise de conducere româneşti.
„Se ajungea astfel la situaţia în care date informatice nereale, care atestau aparenta dobândire licită a unor permise de con­ducere străine, să fie implementate în bazele de date ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, cu consecinţa creării unor date informatice false legate de aparenta dobândire a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Ulterior, aceste date false stăteau la baza preschimbării permiselor de conducere străine cu permise de conducere ro­mâ­neşti, rezultând un înscris autentic care nu reflecta realitatea”, spun procurorii. Anchetatorii explică faptul că, pe această cale, funcţionarii din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor îşi depăşeau fără vinovăţie limitele autorizării la momentul accesării sistemelor informatice ale instituţiei şi implementării datelor nereale în bazele de date româneşti.
În cadrul activităţilor investigative desfăşurate sunt vizate 48 de persoane, cetăţeni români, membri ai grupării. Dosarul instru­mentat de procurorii DIICOT din Ploieşti este amplu, astfel că au fost întocmite până în prezent trei rechizitorii prin care au fost trimişi în judecată 52 de inculpaţi.
Conform DIICOT, începând cu a doua jumătate a anului 2019, s-a constituit, pe raza judeţelor Dâmboviţa şi Ilfov şi a municipiului Bucureşti, un grup infracţional profilat pe săvârşirea unor infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, precum şi infracţiuni de fals şi de corupţie.

3 comentarii la „Descinderi în Hunedoara, într-un dosar cu permise de conducere falsificate

  • Asa a.luat si prostu de Endre permisu , de ce nimeni nu il intreaba cum a luat el permisu , nu stie sa scrie si nici sa citeasca dar conduce masine , oare ce militieni sunt cu el pe o mana?

  • Cum nu stii!!! Militianul mircea pifulescu il tine in brate. Sifonul celor de la SIPI.

  • Cioara aia de endre trebuie arestata cat mai repede, la cate talharii face in oras.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura