Deputatul Sorin Marica: legea votului prin corespondenţã era necesarã

Magdalena Şerban

De curând, social-democraţii s-au angajat să rezolve cu legea votului prin corespondenţă, după ce liberalii au renunţat la şefia comisiei de Cod Electoral, în semn de protest că puterea blochează proiectul. Legea ar urma să fie gata în maximum o săptămână.

„Marţi, s-a decis numirea în funcţia de preşedinte al Comisiei de Cod electoral a lui Gabriel Vlase, propus de PSD, după ce deputatul PNL Mihai Voicu a demisionat din această poziţie. Forma finală a legii, pe care să o dezbatem şi care urmează să fie adoptată în regim de urgenţă, va fi definitivată până săptămâna viitoare. Din punctul meu de vedere, astfel de prevederi erau necesare de mai mult timp, putând să se evite scandalul votului din Diaspora, înregistrat la alegerile prezidenţiale de anul trecut. Însă, cu toate acestea, nu cred că va schimba radical procentajul de prezenţă, de acum încolo, chiar dacă reprezintă o alternativă la votul tradiţional, distanţele mari între centrele de vot şi domiciliile cetăţenilor români din Diaspora dovedindu-se o piedică în calea exercitării acestui drept constituţional. Ar fi şi o problemă, existând pericolul ca anumite voturi exprimate prin corespondenţă să nu ajungă la destinaţie la timp, asemenea erori putând apărea din cauza celor care livrează plicul. De asemenea, nu se mai poate garanta că votul este unul secret, deoarece se efectuează la domiciliul fiecărui alegător”, este de părere  Sorin Marica (foto), deputat PSD în Colegiul Uninominal Ţara Haţegului -Ţinutul Pădurenilor – Călan.
Un lucru este cert: dacă nu va fi adoptată până la finalul anului, legea nu poate fi aplicată la scrutinul din 2016, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale. Noul cadru legislativ va cântări greu abia la europarlamentarele şi prezidenţialele ce vor avea loc în 2019, parlamentarele din 2016 implicând tot acelaşi număr de reprezentanţi ai Diasporei în Parlament, adică şase, indiferent câtă lume va vota.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

5 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

5 ore ago