Deputatul PSD Ilie Toma îşi prezintă activitatea parlamentară

În calitate de deputat PSD al judeţului Hunedoara, la primul mandat, atenţia şi activitatea mea au fost concentrate cu prioritate pe problemele reale ale cetăţenilor şi ale instituţiilor publice din judeţul Hunedoara.
Pe perioada în care am fost director al Casei Jude­ţene de Pensii Hunedoara am fost în contact permanent cu seniorii din judeţul nostru şi am aflat în mod direct problemele cu care se confruntă, pro­bleme pornind de la inechităţi legislative generate de-a lungul anilor la Legea Pensiilor şi până la nevoile pe care le au pentru un trai decent. Expe­rienţa acumulată la Casa Judeţeană de Pensii Hune­doara a fost un punct de start în activitatea mea ca deputat.
Priorităţile mele în primul mandat început în 2016, în Camera Deputaţilor din Parlamentul României, au fost repararea inechităţilor la Legea Pensiilor, reducerea şi anularea de taxe şi impozite pentru români şi creşterea veniturilor acestora, stimularea financiară prin programe de susţinere a activităţilor din diverse domenii ale economiei, pro­grame de susţinere pentru tineri în vederea înce­perii unei afaceri sau cumpărării unei locuinţe, crea­rea de şcoli profesionale duale, astfel încât tinerii să capete experienţa necesară în vederea încadrării în câmpul muncii, stoparea migraţiei forţei de muncă şi încurajarea tinerilor să revină în ţară.
În calitate de deputat, am iniţiat peste 120 de propuneri legislative, din care 48 au fost promulgate legi, cu scopul de a repara inechităţi sau a legifera diferite aspecte în interesul românilor şi am susţinut 7 moţiuni de cenzură.
Activitatea desfăşurată la Bucureşti s-a concen­trat pe rezolvarea problemelor prezentate de cetă­ţeni şi autorităţile locale din judeţul Hunedoara în cadrul programului de audienţe de la biroul parlamentar din municipiul Hunedoara şi în cadrul întâlnirilor solicitate de autorităţile din judeţ, întâlniri la care am răspuns prompt de fiecare dată cu des­chidere şi scopul precis de a fi un partener care oferă sprijin real.
Problemele semnalate de hunedoreni şi auto­rită­ţile locale din judeţul Hunedoara le-am prezentat în Camera Deputaţilor prin 87 de luări de cuvânt în 74 de şedinţe, 11 declaraţii politice şi 49 de Întrebări şi Interpelări.
De fiecare dată, am contribuit activ cu propuneri legislative sau modificări de legi existente care necesitau adaptarea la nevoile actuale generate de evoluţia permanentă a societăţii, pentru cetăţeni, cadre medicale, siderurgişti, CFR-işti, oameni de afaceri, sindicate, asociaţii de pensionari, primari sau alte categorii socio-profesionale.
Printre cele mai importante legi adoptate, pentru a căror aprobare m-am implicat activ, sunt:
– Noua Lege a Salarizării 153/2017 – Lege prin care se acordă salarii corecte pentru medici, profesori, persoane care au un stagiu de cotizare cât mai mare, pentru persoane care lucrează în construcţii, în industria IT, administraţia publică, instituţii deconcentrate şi descentralizate şi este o lege corectă, în perfectă concordanţă cu legile Uniunii Europene.
– Legea 221/2018 – Lege care repară inechităţile şi nedreptăţile cauzate de-a lungul timpului de suprapunerea modificărilor legislative elaborate fără un studiu de impact prealabil, lege de care se bucură cetăţenii care au lucrat minim 20 de ani subteran sau minim 25 de ani în grupă specială sau grupa I de muncă.
– Legea 127/2019 (noua Lege a pensiilor) – cuprinde cea mai corectă formulă de calcul a pen­siilor din ultimii 30 de ani, aduce schimbări avan­tajoase pentru cei care au un stagiu de cotizare cât mai mare, face o diferenţiere între cei care au lucrat mai mult şi cei care au lucrat mai puţin. Prin aceas­tă lege sistemul de pensii din România se funda­mentează pe principii de bază, bine definite, pre­cum principiul Contributivităţii, Solidarităţii sociale, Egalităţii, Imprescriptibilităţii.
– Legea 135/2019 – Lege care vine în ajutorul personalului minier din subteran care a lucrat cel puţin 15 ani în minele care vor fi închise operaţional în acord cu Uniunea Europeană. Astfel, în baza acestei legi, personalul minier poate ieşi la pensie în condiţii normale.
– Legea 163/2020 – Lege care acordă 2 ani reducere la vârsta standard de pensionare pentru cetăţenii care au locuit mai mult de 30 de ani în localităţile cu poluare remanentă sau pe o rază de 8 km în jurul acestora.
– Legea 14/2020 – Lege care dublează alocaţiile copiilor. Parlamentarii PNL nu au votat această lege.
– Legea respingerii OUG 123/2020 prin care se dorea mărirea alocaţiilor pentru copii cu doar 20% în loc de 100%, începând cu întâi ianuarie 2020, aşa cum se preciza în legea adoptată de Camera Deputaţilor. Legea a fost amânată de neperfor­manta guvernare Orban şi care nici acum nu se aplică. Parlamentarii PSD au votat pentru respin­ge­rea ordonanţei dorind dublarea alocaţiilor, par­la­mentarii PNL au votat pentru ordonanţa guvernului prin care alocaţiile se măresc cu doar 20%.
De-a lungul mandatului de deputat am fost membru în Comisia pentru industrii şi servicii, iar din luna iunie 2019 până în prezent am calitatea de vicepreşedinte. Această comisie parlamentară are ca domeniu de activitate tot ce ţine de industrie şi ramurile ei (comerţ interior şi exterior; turism şi servicii turistice; protecţia consumatorilor; strategii de dezvoltare a industriilor şi a serviciilor; dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii în industrie şi servicii…).
Sinteza activităţii mele parlamentare, în legi­s­latura 2016 – până în prezent, este publică şi poate fi consultată pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor.
Nu am uitat şi nu voi uita să am grijă de semenii mei, să cred în Dumnezeu şi să fiu recunoscător pentru familia mea care a dat dovadă de o mare înţelegere în ultimii 4 ani.
Implicarea mea în viaţa comunităţii va continua alături de colegii mei social-democraţi şi, pentru mine, interesul cetăţeanului va rămâne pe primul loc în tot ceea ce realizez.

Ilie Toma, deputat PSD Hunedoara

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

10 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

10 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

10 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

10 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

10 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

11 ore ago