Politica si administratie

Deputatul Ilie Toma: Noua Lege a pensiilor elimină inechităţile dintre pensionari

Adriana Năstase

Deputatul PSD de Hunedoara, Ilie Toma (foto), fost şef al Casei de Pensii Hunedoara, susţine că noile modificări aduse Legii pensiilor au fost făcute pentru a se elimina inechităţile dintre pensionari.
– Domnule deputat Ilie Toma, este într-adevăr, această nouă lege a pensiilor mai bună decât cele anterioare şi nu va mai trebui să o modificăm peste un an?
Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost elaborat urmare unei analize riguroase a cadrului actual de reglementare, fiind pentru prima dată rezultatul unui proces larg de consultare a organizaţiilor de pensionari, urmărindu-se cu prioritate identificarea celor mai bune soluţii care să determine corectarea disfuncţiilor şi inechităţilor dintre diferite categorii de beneficiari, în vederea restabilirii încrederii în sistemul public de pensii. Este clar că legea nu este perfectă, dar în opinia mea ea acoperă aproape 100 la sută necesităţile care se impun. Un aspect esenţial avut în vedere de guvern vizează creşterea nivelului de trai al pensionarilor şi asigurarea unor pensii adecvate şi echitabile pentru toţi beneficiarii sistemului public de pensii, corelate cu contribuţia acestora adusă în timpul vieţii active la bugetul asigurărilor sociale de stat. Proiectul de lege supus aprobării îşi propune ca, din sistemul de pensii din România să fie eliminate inechităţile dintre beneficiarii sistemului, respectiv, atât între genuri, cât şi pentru fiecare tip de gen, precum şi dintre categorii de persoane care au desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii de muncă şi cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionării.
Proiectul de lege propune ca sistemul de pensii din România să se fundamenteze pe următoarele principii de bază: contributivităţii, potrivit căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite; solidarităţii sociale, conform căruia participanţii la sistemul public de pensii îşi asumă reciproc obligaţii şi beneficiază de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea riscurilor asigurate prevăzute de lege; egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul public de pensii, contribuabili şi beneficiari, un tratament nediscriminatoriu, între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege; imprescriptibilităţii, potrivit căruia dreptul la pensie nu se prescrie.
– Ce modificări la pensiile existente avem în noua lege care, trebuie să spunem, a fost contestată la CCR ca fiind neconstituţională?
– Categoriile de pensii reglementate de noul proiect sunt: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată (cu penalizare), pensia de invaliditate şi pensia de urmaş. Proiectul de lege cuprinde reglementări privind condiţiile de reducere a vârstei standard de pensionare pentru: activitate desfăşurată în grupele I şi II de muncă, condiţii speciale/condiţii deosebite de muncă; persoanele cu handicap. De asemenea, se creează condiţii de pensionare pentru limită de vârstă mai avantajoase pentru femeile care au născut şi crescut cel puţin trei copii. Astfel, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi care au născut cel puţin trei copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu şase ani. De la trei copii în sus, pentru fiecare copil în plus se mai reduce vârsta de pensionare cu câte un an.
Întrucât pensia anticipată avea un regim juridic aproape identic cu pensia pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare, s-a considerat necesar a se elimina această categorie de pensie anticipată şi redefinirea acesteia ca pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei de pensionare fiind exclusă incompatibilitatea cumulului venitului din pensie cu salariul. Pensia anticipată (cu penalizare) se va acorda în aceleaşi condiţii de stagiu de cotizare şi reducere cu cel mult cinci ani a vârstei standard de pensionare. Referitor la pensia de invaliditate se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfăşurării unor activităţi profesionale şi a permite cumulul pensiei de invaliditate cu venituri din aceste activităţi. Totodată, dreptul la pensie de invaliditate este recunoscut în exclusivitate numai persoanelor care au realizat cel puţin stagiul minim de cotizare în sistem, urmând ca acelora care au realizat stagii sub stagiul minim de cotizare să li se acorde beneficii în temeiul legislaţiei din domeniul asistenţei sociale. Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.

7 comentarii la „Deputatul Ilie Toma: Noua Lege a pensiilor elimină inechităţile dintre pensionari

  • Am citit in presa locala din valea jiului ca in noua Lege a Pensiilor care va intra in vigoare la 1 Septembrie 2021 , la mineri si pensionari mineri se va imparti la 25 nu la 20 asa cum este acum . Valea jiului a votat 28 de ani cu PSD la presedentiale , parlamentare , europarlamentare , locale , … si noi suntem dezavantajati . De ce ??? La viitoarele alegeri sa nu va mai votam ???

  • Elimina pe drscu sa va ia,mincinosi ordinari! Cum mai ai curaj fosila,sa apari cu tot felul de minciuni? Nu e de ajunns cat ati mintit cu recalcularile?

  • Mintiti și manipulati poporul.Care inechitati le eliminati?
    Alea cu pensiile speciale oare?
    Nu iti e rușine?
    Nici un pic?

  • De ce nu ati respectat pana acum actuala lege a pensiilor?
    Asa ca respectarea legii e pentru prosti?!

  • Tomita,baga și la partid chestia cu 20 la sută.Sau măcar cea cu 10!

  • Un mincinos ordinar. A fost director la Casa de Pensii Hunedoara. Inainte de a fi ales deputat, a amagit pensionarii din Hunedoara cu cresterea pensiilor. A tot dat vina pe soft-ul de calcul, ca nu-l au, cand l-au primit ca fac simulari, apoi ca nu-i bun. Noul director de la Casa de pensii, cel care l-a inlocuit pe Toma, a declarat in prima luna de la investire ca pensiile nu vor creste deoarece nu-s bune normele metodologice. Asa vor sa prosteasca si acuma pensionarii. Daca nu credeti, cautati pe internet declaratiile lui si pe cele ale directorului care l-a inlocuit.

  • Ti se pare echitate existenta in Romania a unei plaje de pensii intre 500 si respectiv 15000 de lei( raport de 1:30) ???? Atunci esti un idiot sinistru !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura