Actualitate

Depozitarea alimentelor perisabile – Cât de util este un spațiu în care să ții alimentele la rece?

Foarte multe alimente trebuie depozitate la congelator sau la frigider. Depozitarea alimentelor perisabile nu se face oricum, ea necesită condiții speciale, multă atenție. Astfel de lucruri sunt importante când vine vorba de un magazin alimentar, clienții trebuie să poată cumpăra doar produse de calitate. Carnea, legumele, fructele reprezintă cele mai importante produse perisabile care se vând în magazinele alimentare, sau în supermarketuri. Ele trebuie depozitate la rece, nu se țin la o temperatură necorespunzătoare.

Atunci când carnea nu este depozitată adecvat, ne referim la cea congelată, ea se dezgheață și începe să picure pe obiectele din jur. Depozitarea ei trebuie să fie corectă, astfel ea își va păstra calitatea pe perioada de valabilitate. În general produsele alimentare sunt perisabile, ele trebuie acoperite și depozitate într-un frigider sau congelator mare. Acoperirea lor cu folie este necesară pentru că astfel se previne contaminarea încrucișată.

Controlul condițiilor de depozitare pentru conservarea produselor este important, mai ales pentru prevenirea acțiunii microorganismelor și degradării acestora. Carnea trebuie păstrată la o temperatură cât mai apropiată de zero grade Celsius, astfel se previne stricarea ei, ceea ce ar putea produce intoxicații în urma consumului. Și umiditatea contează, când vine vorba despre astfel de produse perisabile.

Pentru un depozit în care sunt condiții adecvate, pentru a ține alimentele la rece, sunt utile sistemele de rafturi metalice. Deja aceste produse sunt cunoscute și apreciate de oameni. Rafturile metalice permit circulația bună a aerului. Aici găsești cele mai bune modele de rafturi metalice, robuste, de dimensiuni diferite, la cele mai avantajoase prețuri. Nu sunt greu de asamblat și nici costisitoare.

Produsele alimentare se așează pe rafturi metalice, unele din ele se pun în cutii transparente din plastic, în cutii care au capac etanș, iar în plus se etichetează, se notează anumite date despre acestea. Când vine vorba despre depozitarea alimentelor este importantă etichetarea. În acest fel nu se fac greșeli și se află rapid anumite informații despre ele.

Din categoria alimentelor perisabile fac parte fructele și legumele, deci acestea dacă nu sunt ținute într-un loc bine ventilat, aerisit și cu temperatură adecvată, este posibil să se deterioreze destul de rapid. Fructele și legumele sunt destul de sensibile la variațiile de temperatură, dar și la variațiile de umiditate din spațiile de depozitare. Specialiștii spun că umiditatea scăzută poate duce la deshidratarea fructelor și legumelor în spațiile de depozitare. De asemenea, nici umiditatea prea mare nu este recomandată pentru astfel de produse perisabile.

În astfel de magazine trebuie folosite dispozitive pentru monitorizarea temperaturii și umidității, pentru că acești parametri joacă un rol deosebit în conservarea alimentelor. Cu ajutorul lor se verifică condițiile din spațiile de depozitarea alimentelor și se pot corecta variațiile de temperatură, atunci când acestea apar. În anumite cazuri, alimentele se pot muta și se pot stoca în alte spații, în care condițiile să fie cât mai apropiate de cele ideale.

Alimentele perisabile de acest fel, respectiv fructele și legumele, trebuie ținute în condiții adecvate, astfel își păstrează calitatea mai mult timp. De asemenea trebuie mare atenție cu astfel de produse, dacă se observă un fruct prea copt care deja s-a stricat, el trebuie îndepărtat pentru că poate duce la alterarea rapidă și a altor produse din jur.

Ordinea așezării alimentelor într-un astfel de spațiu contează. Se ține cont de alimentele mai vechi, la care termenul de valabilitate expiră în câteva zile. Acestea trebuie vândute mai întâi, mai ales dacă sunt în stare bună de calitate. În față se pun alimentele care trebuie luate întâi, înainte de expirare și mai în spate alimentele care abia au fost primite și nu trebuie utilizate foarte curând.

Circulația aerului în interiorul încăperilor reci pentru depozitarea alimentelor este necesar să se realizeze în mod natural, astfel temperatura și umiditatea vor fi uniforme. Dacă nu se ține cont de toate aceste aspecte sunt șanse mari ca alimentele perisabile să se strice rapid.

Anumite dispozitive frigorifice necesită aplicarea unor programe de curățare, dezghețare, întreținere. Nu se realizează inutil, ele sunt obligatorii la un moment dat din cauza acumulăriide gheață și a deșeurilor. Dacă nu se realizează la timp, apare un alt risc de dezvoltare a microorganismelor și deci de degradare a produselor depozitate.

2 comentarii la „Depozitarea alimentelor perisabile – Cât de util este un spațiu în care să ții alimentele la rece?

  • Este o idee bună să investești în bibliotecă într-un spațiu cubby. Rafturi Depozitare din lemn ar arăta foarte bine pentru o bibliotecă într-o astfel de locație, iar rafturile pot deține și o piesă de expunere sau rame foto. Un fundal frumos creat completează efectul.

  • Este o idee bună să investești în bibliotecă într-un spațiu cubby. Rafturi Depozitare din lemn ar arăta foarte bine pentru o bibliotecă într-o astfel de locație, iar rafturile pot deține și o piesă de expunere sau rame foto. Un fundal frumos creat completează efectul.
    https://tehnologistica.ro/rafturi-depozitare/

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura