Denunţ penal referitor la privatizarea Siderurgicii Hunedoara

Mircea Crivăţ

În data de 1 noiembrie 2012, Federaţia Sindicală „Solidaritatea-Virgil Săhleanu” a Metalurgiştilor din România (F.S.V.S.M.R.), în numele salariaţilor membri ai acestui sindicat de la ArcelorMittal Hunedoara, şi împreună cu Marin Mititelu (foto), în calitate de acţionar al AMH, considerându-se părţi vătămate în urma privatizării combinatului siderurgic din Hunedoara, au depus o plângere (denunţ) penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Denunţul penal este împotriva  lui Adrian Năstase, fost prim-ministru al Guvernului României în perioada 2000-2004, a lui Florin Georgescu, fost ministru de Finanţe în aceeaşi perioadă (dar şi în actualul Guvern Ponta), Roxana Bichel, vicepreşedinte al APAPS, între anii 2000-2004 şi Doru Gaita, preşedinte-director general al SC Siderurgica Hunedoara.
În denunţul penal amintit se precizează că toţi cei patru se fac vinovaţi, în calitate de autori/complici, de săvârşirea mai multor infracţiuni prevăzute şi pedepsite de lege, mai exact, de delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice, deturnare de fonduri şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

„Marea privatizare, o mare fraudare a Statului Român”

„Vă aducem la cunoştinţă – se precizează în denunţul penal înregistrat la Parchetul  de pe lângă ÎCCJ, sub semnăturile lui Marin Mititelu, în calitate de vicepreşedinte al Sindicatului şi în nume propriu, ca acţionar minoritar al AM Hunedoara şi parte vătămată – de faptul că făptuitorii/învinuiţii de mai sus, fiecare din postura funcţiei pe care o ocupa în momentul «privatizarii» S.C. SIDERURGICA S.A Hunedoara, împreună cu aparatul administrativ din subordinea acestora şi cu alţi coautori/complici/instigatori, s-au facut vinovaţi de vătămarea gravă şi iremediabilă a intereselor Statului Român, ale locuitorilor din Hunedoara, ale acţionarilor săi şi ale salariaţilor societăţii care a fost «privatizată».
Astfel, vă invederăm că este de notorietate faptul că, prin Contractul de vânzare-cumpărare acţiuni (Contractul de privatizare), Statul Român a acordat o serie de facilităţi cumpărătorului LNM HOLDING, după cum ar fi (cu titlu exemplificativ): ştergerea tuturor datoriilor societăţii faţă de bugetele de stat, transformarea în acţiuni ale datoriilor diverşilor furnizori de materii prime şi servicii, disponibilizarea a cca. 3.000 de salariaţi cu salarii compensatorii plătite de Guvernul României etc. Însă, ceea ce este mult mai grav este faptul că nici o instituţie abilitată a statului nu a verificat modul concret în care a avut loc vânzarea-cumpărarea acţiunilor S.C. SIDERURGICA S.A Hunedoara, între Statul Român, prin APAPS şi LNM HOLDING, întrucât, s-ar fi realizat cu foarte mare uşurinţă faptul că «marea privatizare» a fost de fapt «o mare fraudare a Statului Român»!!!

„Au plătit 10,5 milioane USD datorii şi au încasat 1 milion USD”

„Astfel, vă invederăm că la momentul la care Statul Român a hotărât «vânzarea» combinatului hunedoarean, o mare parte din activele acestuia erau ipotecate şi/sau gajate către BCR. Or, pentru a putea perfecta «vânzarea», Statul Român — prin învinuiţii de mai sus, fără a avea vreun cadru legal în acest sens (celelalte facilităţi despre care am făcut vorbire mai sus erau prevăzute în Contractul de privatizare şi/sau în O.U.G. nr. 116/2003) a mai acordat încă o «facilitate» cumpărătorului LNM HOLDING. În acest sens, APAPS a achitat suma de 190 miliarde de lei, iar Ministerul Finanţelor a plătit suma de 5 milioane USD, în contul creditelor ce fuseseră contractate anterior de S.C. SIDERURGICA S.A Hunedoara, plătindu-se astfel de către Statul Român suma de 10,5 milioane USD!!! Or, conform prevederilor Contractului de privatizare, LNM HOLDING avea de plătit Statului Român suma de 1 milion USD?!! Cu alte cuvinte, «marea privatizare» a S.C. SIDERURGICA S.A Hunedoara a fost de fapt «marea fraudă a Statului Român», întrucât făptuitorii de mai sus (fiecare din postura funcţiei pe care o ocupa la acel moment) au orchestrat în aşa fel situaţia, încât Statul Român a ieşit în pierdere cu suma de 9,5 milioane USD!!! Deci, Statul Român a răscumpărat toate activele ipotecate/gajate de Ia BCR cu suma de 10,5 milioane USD şi a vândut combinatul către LNM HOLDING în schimbul sumei de 1 milion USD, asta, ca să nu mai vorbim de celelalte facilităţi acordate. Aceasta a fost «marea privatizare» a S.C. SIDERURGICA S.A Hunedoara?!! De asemenea, tot în sensul celor de mai sus, invederam şi faptul că, în perioada 28.10.2003 — 24.04.2004, S.C. SIDERURGICA S.A Hunedoara a funcţionat cu o dublă administrare, sens în care cumpărătorul a beneficiat de o altă facilitate acordată la modul mascat/ilegal, constând în gaz metan şi energie electrică, ce a fost suportată integral de Statul Român” – se arată în plângerea penală depusă de Marin Mititelu la Parchet.

Acuzaţii de „delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice”…

„Toate cele enumerate mai sus sunt doar o parte din aspectele ce au relevanţă în soluţionarea prezentei plângeri, find cele mai importante şi vizibile «cu ochiul liber», din care reiese fără putinţă de tăgadă faptul că învinuiţii/făptuitorii de mai sus se fac vinovaţi de săvârşirea (cel puţin, şi în mod vădit) infracţiunilor de delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice, deturnare de fonduri şi asociere în vederea comiterii unor infracţiuni, ceea ce atrage răspunderea penală a acestora.
Având în vedere urmările/consecinţele juridice şi economico-financiare deosebit de grave pe care făptuitorii le-a urmărit prin folosirea mijloacelor frauduloase şi prin faptele de natură penală pe care le-au comis, în scopul fraudării Statului Român, prin mijloace şi modalităţi infracţionale, VĂ SOLICITĂM să constataţi legitimitatea şi veridicitatea Plângerii noastre, şi în virtutea atribuţiilor/prerogativelor pe care instituţia dvs. le are în acest sens, să dispuneţi efectuarea cercetărilor şi luarea tuturor măsurilor legale în vederea începerii urmăririi penale şi întocmirii rechizitoriului pentru trimiterea acestora în judecată”, se solicită în denunţul penal depus de Marin Mititelu, în numele sindicatului şi al său propriu, la Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

2 comentarii la „Denunţ penal referitor la privatizarea Siderurgicii Hunedoara

 • 5 noiembrie 2012 la 1:55
  Permalink

  Stiti foarte bine ca sau prescris faptele si pe penal nu vet-i rezolva nimic ,va atrageti mai multa dusmanie .

 • 5 noiembrie 2012 la 10:50
  Permalink

  subminarea economiei nationale nu se prescrie niciodata.
  s-a dat pe firma 400000 dolari si au fost scutiti pe langa ce se mentioneaza si de tva pe doi ani si impozit pe profit.au facut in primul an peste 40 mil dolari profit transferat prin pret la Roman.
  nu au respectat contractul de privatizare pt ca au redus personalul chiar daca s-a facut prin plecari voluntare.
  au o problema in a intelege si respecta legile din aceasta tara crezindu-se stat in stat.
  sindicatul lui vaidos tace chiar si acum cind se fac sectii noi si li se schimba locul de munca angajatilor fara acceptul lor(codul muncii e pentru altii nu?)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare