Comunitate

Densuş: minusuri şi plusuri la bugetul local

Magdalena Şerban

Şi administraţia locală din Densuş a beneficiat de o rectificare bugetară pozitivă. Totuşi, minusuri înregistrează la unele venituri proprii, ca de exemplu la cele generate de încasarea taxelor şi impozitelor locale.
„Am avut un mic plus la rectificare. Alocările de la începutul anului s-au situat cam pe acelaşi palier cu cele din 2017. Ne încadrăm şi cu fondul salarial până la finele lui 2018, dar doar acum, după ce s-a aplicat rectificarea. Altfel, din septembrie rămâneam descoperiţi. Şi cu plata indemnizaţiilor pentru asistenţii personali, respectiv asistaţii social, nu vom avea probleme. Nu am înregistrat întârzieri până acum“, a arătat Adrian Vîrtopean (foto), primarul comunei Densuş.
Referitor la veniturile anuale pe care administraţia publică le colectează, acestea provin din taxe şi impozite, concesiuni ale păşunii, dar şi din exploatarea de masă lemnoasă. „Din cele 1.400 de hectare de păşune pe care le avem, aproape jumătate sunt eligibile. Am închiriat suprafeţele la un tarif de 150 de lei pe hectar. Localnicii primesc, la rândul lor, subvenţii de la APIA (între 380 şi 420 de euro per hectar, în funcţie de pachete). Pe urma pădurii deţinute (în jur de 3.000 de hectare), există şi beneficii. În primul rând, asigurăm necesarul de lemn de foc pentru instituţiile publice din aria noastră administrativ-teritorială, iar după ce ne achităm contravaloarea contractului de pază şi administrare, mai rămânem cu circa 150.000 de lei. Tot e ceva“, a afirmat primarul.
Singura sa doleanţă strâns legată de populaţie o reprezintă dările locale, multe persoane fizice neachitându-le. Fie au moşteniri în zonă, însă le-au lăsat de izbelişte, fie lipsa locurilor de muncă îi împiedică pe oameni să-şi prioritizeze plata datoriilor, fie nu le pasă. „Am trimis înştiinţări şi somaţii, unora punându-le chiar popriri. Cu persoanele juridice am cam ajuns la zi. Amenzile auto ne dau bătăi de cap. Oricum, îi rog pe această cale pe toţi cei care se ştiu restanţieri, să plătească. În primul rând, din datorie civică, iar în al doilea rând, trebuie să conştientizeze că fără bani la visteria comunală, şi lucrurile merg agale, deci implicit partea investiţională. Sper să fim înţeleşi şi să rezolvăm situaţia omeneşte. Celor care au zero datorii ţin să le mulţumesc şi totodată vreau să-i felicit“, a mai adăugat primarul comunei Densuş.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura