Densuș, între curățenie și transport verde

Magdalena Șerban

Conducerea administrativă din Densuș a marcat Luna Curățeniei prin­tr-o suită de activități de ecologizare, iar o altă veste bună e că s-au solicitat, prin Inspectoratul Școlar al Județului Hunedoara, două microbuze electrice pentru transportul elevilor.

Se gospodăresc singuri
„Primăvara se intensifică acțiunile de curățenie peste tot, iar noi am des­fă­șurat deja alături de copiii și de pro­fe­sorii de la școală, prin satele aparți­nă­toare. Cei mici au primit sandwich-uri și apă, iar pentru ca lucrul să meargă bine au fost înarmați cu saci de gunoi și mănuși. Tot ceea ce s-a strâns a fost ridicat de firma care prestează serviciul de salubritate. Și reprezentanții Apelor Române ne-au ajutat la ecologizare, pe marginile de râu, în special. În restul anului, beneficiarii de ajutor social (Legea 416) fac astfel de acțiuni. În­cer­căm să mai angajăm doi-trei oameni la societatea de gospodărire a comunei, utilaje pentru demersurile edilitate având în dotare. Ne ocupăm și cu asi­gu­rarea transportului în comun cu ajutorul celor două microbuze pe care socie­tatea le deține. Rutele sunt zilnice și implică traseul de la noi din comună până la Hațeg (și retur), acolo unde merg copiii la liceu, dar e valabil și pen­tru cetățenii care au nevoie să se de­pla­seze pentru diverse (la spital, la ma­ga­zin, etc). O altă rută de același fel o prac­ticăm și pentru vecinii noștri din co­muna Răchitova. Venim în sprijinul lor ca să fie acoperire pe partea de transport. Nu toată lumea are mașină sau își permite să o întrețină și să o folosească des. La cum au evoluat prețurile la carburanți, omul strânge cureaua cum poate și de unde poate. Sunt vremuri apăsătoare și cred că rolul unei ad­mi­nis­trații locale nu e doar să acceseze bani pentru investiții, ci să pună în mișcare toate rotițele interne pentru a fi de ajutor localnicilor”, a arătat primarul din Densuș, Adrian Vîrtopean (foto).

Vor altele, noi
Iar pentru că cele două microbuze care efectuează transportul elevilor la nivel local sunt vechi, au mulți kilometri parcurși și sunt nesigure, edilul a cerut să primească două microbuze noi, electrice, prin Inspectoratul Școlar. „Se achiziționează un număr important de microbuze verzi pentru toată țara, care vin să înlocuiască o parte din aceste microbuze care sunt acum în utilizare și care nu mai corespund sub nici o formă. Oricare părinte trebuie să stea liniștit cât timp copilul e la școală, știind că ajunge cu bine și se întoarce în sigu­ranță acasă. Așa e firesc și e total pri­o­ri­tar”, a con­clu­zionat alesul. De subliniat că micro­buzele şcolare electrice pe care le va achiziţiona Ministerul Edu­ca­ţiei prin Programul Naţional de Redre­sare şi Rezilienţă (PNRR) sunt destinate în special şcolilor din mediul rural, cu pre­cădere pentru zonele în care po­pu­laţia şcolară este scăzută. Ele vin echi­pa­te cu stație de încărcare, iar admini­s­tra­ţiile publice trebuie să îşi ia anga­ja­mentul că vor asigura costurile cu re­pa­raţiile, re­sursa umană dar şi cu alimen­tarea.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

17 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

17 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

17 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

17 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

17 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

17 ore ago