Comunitate

Densuş, în etapa a treia de cadastrare gratuită

Magdalena Şerban

Activitatea de cadastrare gratuită din cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) se desfăşoară în mii de localităţi din ţara noastră, potrivit datelor publicate de autorităţi. Terenurile şi clădirile neînscrise până în prezent în evidenţele oficiale urmează să fie cadastrate gratuit până în anul 2023. La Densuş, s-a ajuns în etapa a treia.

Lucrările continuă
„Sunt două firme de profil care se ocupă de întregul nostru proces aferent cadastrării. Ne aflăm în etapa a treia şi lucrările continuă. Până acum am reuşit să dăm circa 140 de extrase de carte funciară. Nu am întâmpinat probleme cu limitele teritoriale comunale, dar în cazul populaţiei au fost identificate câteva neconcordanţe. Satele Peşteana, Hăţăgel şi Densuş au fost cooperativizate, dar nu şi restul. Noi, ca administraţie, avem intabulate câteva drumuri, cămine culturale, sediul primăriei, păşuni şi terenuri agricole etc. Au mai rămas obiective de cuprins. Implică bani destul de mulţi să le faci pe cont propriu şi de asta nu am prioritizat acest pas. Acum, programul naţional ne vine ca o mănuşă, aducând la zi actele. Mereu e nevoie de cofinanţări, sume alocate pentru reparaţii sau alte urgenţe, deci mereu am pus pe loc codaş cadastrarea. Tariful practicat, puţin peste 100 de lei în cazul nostru, nu i-a speriat pe topografi. Ştiu că mulţi colegi de-ai mei se plâng că societăţile de specialitate nu vor să-şi asume astfel de contracte. Poate că am fost mai norocoşi. Ce vreau să adaug e că ar mai fi de eliberat titluri pe Legea 231 (zonele care au fost necooperativizate, mai exact localităţile Ştei şi Criva), dar trebuie depuse la OCPI pentru scriere şi eliberare. Pe lângă acestea, încă o tură mai trebuie depusă la Prefectura Hunedoara, pentru validare”, a spus Adrian Vîrtopean (foto), primarul comunei Densuş.
Amintim că scopul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. Lucrările sunt gratuite pentru cetăţeni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura