Densuş: calcule pentru veniturile generate la bugetul local

Magdalena Şerban

Administraţia din Densuş nu se poate plânge de probleme majore legate de colectarea taxelor şi impozitelor locale, însă pentru recuperarea creanţelor a demarat deja aplicarea măsurilor legale.
„Mai avem câte ceva de soluţionat. Acolo unde nu s-a putut pe cale amiabilă, am impus popriri sau chiar executare silită. Legea o cere. Pe lângă dările pe care le colectăm de la populaţie, composesorate şi mici agenţi comerciali, la capitolul venituri le cuprindem şi pe cele generate de concesionarea păşunilor. Din totalul de 1.700 de hectare de păşune, eligibile sunt doar 500, fiind concesionate crescătorilor de animale la un tarif cuprins între 150 şi 200 de lei. Din fondul forestier ne revin undeva la 250.000 de lei, anual. Avem în proprietate 1.500 de hectare de pădure comunală, date în pază şi administrare către Ocolul Silvic Valea Haţegului. Pădurea noastră asigură lemnele de foc la instituţiile principale din raza administrativ-teritorială (cămine culturale, primărie, şcoli etc.), dar şi necesarul pentru populaţie. Am depus cerere de sprijin pentru accesarea schemei de ajutor de stat – Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor, demarată prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, aşa că ne vor veni bani şi de aici. Am calculat şi am ajuns la suma de 40.000 de euro pe an, însă pentru asta va trebui să diminuăm cota anuală de tăiere la 1.000 de metri cubi pe an”, a afirmat Adrian Vîrtopean (foto), primarul comunei Densuş.
De subliniat că sprijinul anual acordat în cadrul acestei scheme reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de deţinătorii de terenuri forestiere care încheie angajamente voluntare pe o perioadă de cinci ani. „Vreau să le mulţumesc cetăţenilor care până acum şi-au onorat obligaţiile la bugetul de stat şi să-i asigur de respect şi preţuire pentru spiritul civic de care dau dovadă. Pe ceilalţi îi rog să facă un efort şi să-şi stingă datoriile până la finele anului”, a mai spus primarul. Acesta a ţinut să le amintească faptul că orice investiţie cu cofinanţare sau reparaţie înseamnă fonduri de la visterie.

AddThis Website Tools
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albăBulina albă

Bulina albă

Vasile Jurca, primarul localității Petrila Pentru că a răspuns pozitiv la solicitarea comunității locale de…

6 ore ago
Gura lumiiGura lumii

Gura lumii

Se zvonește că s-a cam terminat cu fa­vo­rizații de pe la o insti­tuție publică a…

6 ore ago
După 32 de ani în slujba legii, un polițist rutier din Hunedoara a trecut în rezervă: „Viteza ucide. Viața are prioritate!”După 32 de ani în slujba legii, un polițist rutier din Hunedoara a trecut în rezervă: „Viteza ucide. Viața are prioritate!”

După 32 de ani în slujba legii, un polițist rutier din Hunedoara a trecut în rezervă: „Viteza ucide. Viața are prioritate!”

După o carieră de peste trei decenii în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, dintre…

6 ore ago

Trei autoturisme şi un autotren, implicate într-un accident pe A1. Șase persoane rănite

Trei autoturisme şi un autotren au fost implicate luni dimineaţă într-un accident produs pe autostrada…

6 ore ago

Un bărbat şi o femeie au fost salvaţi dintr-o prăpastie, pe Defileul Jiului

Un bărbat şi o femeie care au căzut într-o prăpastie pe Defileul Jiului au fost…

6 ore ago

Și-a bătut soacra cu ranga și o lopată

Incidentul a avut loc în Petrila, iar agresoarea s-a enervat că soacra ei o filma…

6 ore ago