Democraţie, tehnocraţie şi performanţã

O definiţie de dicţionar explicativ spune că democraţia este o formă de organizare politică a societăţii, bazată pe separaţia puterilor şi pe votul universal. Toată structura instituţională a unui stat porneşte de la acest drept fundamental – dreptul la vot.
România este şi ea o democraţie reprezentativă şi majoritatea cetăţenilor câştigă dreptul de a guverna prin intermediul partidelor ce s-au bucurat la vot de cea mai mare încredere. Dar avem în acest moment la conducerea ţării un guvern tehnocrat care nu mai are legătură cu rezultatul alegerilor generale din noiembrie 2012, ci este rezultatul acţiunilor unei minorităţi denumită generic “strada”, fără să aibă vreun nivel de reprezentativitate civică, politică sau statistică. Şi mai îngrijorătoare este constatarea că noua echipă a înlocuit un guvern performant, poate cel mai bun guvern pe care l-a avut România în ultimii 25 de ani. De trei ani, în Europa, nu a avut nimeni creşterea economică  a României şi, cu toate acestea, guvernul acestor performanţe de excepţie a fost înlăturat fără ezitări. Consider că repetăm erori. În istoria recentă am mai experimentat guverne tehnocrate şi niciunul dintre ele nu a reprezentat o soluţie fiabilă şi viabilă. Rezultatele guvernărilor anterioare cu specialişti au fost modeste şi ele nu pot fi în nici un fel un argument solid pentru a experimenta din nou o variantă deja verificată.
Ce fel de guvernare va avea România în următorul an cu un guvern fără susţinere politică? Cum poţi guverna o ţară fără să promovezi un singur proiect de lege care să treacă în Parlament? Este foarte dificil să facem în acest moment o prognoză pentru următorul an. Putem însă afirma că guvernul de acum beneficiază de condiţii economice foarte bune şi că ar fi cu adevărat regretabil că toate rezultatele economice de până acum să fie pierdute.
În România, tehnocraţia şi performanţa nu s-au validat reciproc până acum în termeni de succes. Poate că mai era nevoie de încă o demonstraţie practică pentru ca toţi să înţelegem aceasta. Din păcate, o astfel de demonstraţie are întotdeauna un preţ, pe care îl plătesc însă oamenii obişnuiţi.

Deputat Laurenţiu Nistor, preşedintele Organizaţiei Judeţene Hunedoara a PSD

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Mai Nistorash , "fugi ca-ti pute" gura mai.
    Aceeasi "reprezentativitate", adia ZERO, o aveti toti mai.
    Toti ati furt voturi.
    Toti ati manipulat.
    Toti v-ati inselat alegatorii.
    Toti ati furat, toti ati mintit, toti aveti plagiatori, toti ....
    ..........................
    Toti, culmea, toti ati devenit opozitia lui Ciolos. De ce ?, penru ca TOTI VRETI DOAR CIOLANU', fasolea s-o mancam doar noi amaratii.
    Pai mai javra, cum ne mai explici matale ca :
    1. doar politicienii se imbogatesc repede, ara munca.
    2. doar rubedeniile politicienilor se angajeaza la stat.
    3. cei mai bogati politicieni, in Romanica, sunt deai tai, "socialisti".
    Si lista poate fi infinita.
    Eu de ex., mi doresc dor 2 partide, nu unul , doa, si atat. Cu sume egal in campanii si cu cheltuieli la vedere. Pentru primul leut dovedit nejusificat, presedintele, la ZDUP. Imunitate ZERO.
    Gargara care pute , tine-o pentru aia care scad vertiginos in lisele electorale, analfabeti puturosi da' multi, care nu doar ca-si merita soart, dar care au adus tara aci prin votul lor.
    Dumnezeu sa va "ajute" cum ati jurat . Amin

  • E simplu domnule (e mult spus domn) Nistor --- Partidele politice trebuie sa voteze in interesul TARII !!! In nici un caz al partidului !!! Voi asta nu ati inteles mai bosorogilor, acolo nu sunteti sa faceti legi pentru voi si pentru cumetriile voastre....voi ati fost alesi pentru a urma interesele tarii . Daca taceasi filozof ramaneai !!!!

  • Domnule Nistor, daca guvernul Ciolos nu are reprezentativitate de ce Domniile Voastre -a se citi pesedistii- l-ati votat la investire ? Probabil imi veti spune ca Domnia Voastra nu l-a votat. Posibil, desi ordinul dat de Liviu Dragnea a fost sa-l votati. Chiar daca, personal, secondat de Cornel Resmerita, Natalia Intotero, Sorin Marica si noul social-democrat Mircia Muntean nu l-ati votat nu are nici o relevanta. Va rog sa ma credeti nici una. Masa mare a parlamentarilor pesedisti l-a votat. Sa va spun de ce ? V-ati temut de anticipate ca Purcel de tamaie. Daca n-am dreptate contraziceti-ma. Astept.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A pozat ani de zile într-un oponent al unui primar, s-a bătut cu de­ciziile sale…

14 ore ago

Județul Hunedoara poate deveni Destinația Anului 2024

Județul nostru are patru obiective în­scrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile…

14 ore ago

Bulina albă

Denisa Oniciu din cadrul Detașamentului de Jandarmi Petroșani Pentru că a obținut medalia de bronz…

14 ore ago

Bulina neagră

Costantin N., judecat pentru furt Pentru că a fost trimis în judecată pentru furt calificat…

14 ore ago

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

15 ore ago

Zeci de articole de îmbrăcăminte – furate de un bărbat din Deva

Bărbatul din municipiul Deva a intrat într-un magazin universal din localitatea Petrila, și-a încărcat coșul…

16 ore ago