ActualitateFlash

Delegaţie a minerilor din Valea Jiului, la Palatul Victoria

O delegaţie formată din reprezentanţi ai minerilor care protestau ieri, duminică, pentru a şaptea zi consecutiv, în subteranul exploatărilor Paroşeni şi Uricani, din Valea Jiului, este aşteptată luni dimineaţă (n.r. astăzi) la Palatul Victoria, iar apoi la sediul Ministerului Energiei, în încercarea de a găsi o soluţie la revendicările formulate de către aceştia.

Vor discuta cu premierul Viorica Dăncilă
„Am fost invitaţi de ministrul Muncii la o discuţie cu doamna premier Viorica Dăncilă. Vom merge pentru că vrem să vedem ce se poate face pentru minerii care vor fi disponibilizaţi. Noi solicităm un act normativ similar Ordonanţei 36. Dacă nu se poate emite o ordonanţă de urgenţă, atunci să fie depusă o iniţiativă legislativă în Parlament şi, după câte ştim, există un asemenea proiect. Promovat în regim de urgenţă, într-o săptămână proiectul poate deveni lege şi va rezolva nedreptatea făcută acestor oameni“, a declarat, duminică, Laszlo Domokos, preşedintele Sindicatului „Huila“.
Delegaţia minerilor este aşteptată apoi la sediul Ministerului Energiei, unde se va întruni Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ). Potrivit liderului sindical, membrii CA ar urma să ia act şi de demisia directorului societăţii, Pavel Dreghici.

Şi-au văzut soţiile şi copiii, după şase zile de proteste
Minerii de la Paroşeni şi Uricani care protestează de o săptămână, au ieşit rând pe rând din subteran, sâmbătă, pentru a-şi vedea soţiile şi copiii sosiţi la poarta minei.
Mulţi dintre ortaci abia şi-au stăpânit lacrimile la vederea celor dragi, însă după câteva minute petrecute alături de soţii şi copii, au coborât iarăşi în subteran, la locul de protest. Au fost înduplecaţi însă să renunţe la greva foamei, cel puţin până astăzi, mai ales că mulţi dintre ei deja sunt la capătul puterilor după şase zile în care au stat în mină. Oamenii nu vor să cedeze şi nici nu mai acceptă promisiuni. Spun că renunţă la protest abia când vor vedea ”hârtia semnată şi parafată”.
O comisie formată din secretari de stat de la Ministerul Energiei, Ministerul Muncii, prefectul judeţului Hunedoara, conducerile administrative ale Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNÎMVJ) şi ale CEH, precum şi reprezentanţii sindicatelor s-a întrunit vineri după-amiază pentru a încerca dezamorsarea conflictului.
Rezultatul discuţiilor, care s-au întins până târziu, în noapte, nu i-a mulţumit pe mineri. ”Comisia nu avea cum să rezolve situaţia şi să emită un act normativ prin care să fie acordate veniturile de completare, aşa cum prevedea fosta Ordonanţă 36. S-a căzut însă de acord asupra paşilor care trebuie făcuţi, în continuare, pentru că Guvernul actual nu mai are cum să aprobe o ordonanţă de urgenţă. (…) De acest protest depinde supravieţuirea acestor oameni după ce vor fi disponibilizaţi, la sfârşitul anului. Ei au nevoie de acele venituri de completare, care îi vor ajuta să treacă peste perioada pe care o mai au până îndeplinesc condiţiile să iasă la pensie“, a spus Laszlo Domokos, liderul sindical de la SNÎMVJ.

Premierul desemnat garantează o rezolvare rapidă
Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat vineri că le garantează minerilor din Paroşeni şi Uricani, blocaţi în subteran, că, după învestirea guvernului condus de el, va da ordonanţa de urgenţă care îi asigură că, în cazul închiderii minelor, nu vor rămâne fără bani. ”Le garantez acestor mineri şi îi rog să nu îşi mai pună în pericol viaţa şi sănătatea. Să iasă din subteran, pentru că după învestirea guvernului, prima OUG după OUG de restructurare va fi prelungirea acestei OUG”, a afirmat Orban la Adunarea Regională a organizaţiilor PNL Sud-Muntenia. (M. Gânju)

One thought on “Delegaţie a minerilor din Valea Jiului, la Palatul Victoria

  • Vrem investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura