Politica si administratie

„Definiţia clară a căsătoriei aduce coerenţă juridică punând Constituţia în concordanţă cu Codul Civil“. Interviu cu Marius Surgent, deputat ALDE de Hunedoara

O iniţiativă cetăţenească susţinută de peste trei milioane de semnatari va fi finalizată în perioada 6-7 octombrie, când românii sunt chemaţi la urne pentru a-şi exprima votul pentru revizuirea Constituţiei. Mai exact, în 2016, luna mai, Coaliţia pentru Familie a depus în Parlament o propunere legislativă pentru revizuirea Constituţiei, însoţită de peste trei milioane de semnături care susţin acest demers. Scopul acestei iniţiative este unul pe cât de simplu, pe atât de important: modificarea Constituţiei astfel încât legea fundamentală a ţării să precizeze, explicit, că o căsătorie poate fi încheiată doar între un bărbat şi o femeie.

Despre această iniţiativă şi rolul ei, cât şi despre referendumul din zilele de 6-7 octombrie, am discutat cu deputatul ALDE, Marius Surgent.
Red: În zilele de 6 şi 7 octombrie suntem chemaţi la urne pentru a ne exprima opinia în legătură cu definirea căsătoriei în Constituţie. Cum vedeţi acest demers ?
Marius Surgent: Cred că este important de precizat că vorbim despre un demers civic legal şi constituţional care a parcurs toate etapele ajungând prin organizarea acestui referendum la finalitate. În momentul de faţă putem constata că există o concordanţă în spiritul legii între Codul Civil şi Constituţie, însă nu şi în litera legii. Tocmai de aceea scopul acestei iniţiative cetăţeneşti este acela de a întări protecţia căsătoriei în Constituţia României. Putem spune că peste trei milioane de români solicită legiuitorului punerea în concordanţă textuală a definiţiei căsătoriei din Constituţie cu aceea din Codul Civil articolele 258 (4) şi 259 unde: “Căsătoria este definită prin uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii”.
Red: Care este din punctul dumneavoastră de vedere importanţa acestui demers?
Marius Surgent: În opinia mea acest demers arată importanţa pe care o are familia în societatea noastră şi respectul pe care îl avem ca naţie faţă de instituţia fundamentală, care este baza societăţii: căsătoria. Modul în care alegem să definim acum căsătoria cred că va influenţa generaţiile viitoare. De asemenea, trebuie remarcat faptul că această iniţiativă cetăţenească este prima de după Revoluţia din 1989, fapt care în opinia mea reprezintă semnul unei democraţii sănătoase. Sprijinul de care s-a bucurat acest demers arată că românii doresc să traseze şi să consfinţească constituţional valori care ne reprezintă ca naţie. Tocmai de aceea aş spune că acest referendum nu face altceva decât să clarifice un element fundamental din crezul şi valorile care ne definesc ca societate.
Red: Codul civil reglementează căsătoria. Deci aş putea spune că revizuirea articolului 48 din Constituţie este inutilă…
Marius Surgent: Revizuirea nu este inutilă. Ceea ce avem acum reglementat ca şi definiţie a căsătoriei în Codul Civil se poate schimba oricând printr-un vot în Parlament. Pe când Constituţia nu va putea fi modificată decât prin aceeaşi procedură, adică un vot din partea cetăţenilor. De aceea redefinirea căsătoriei în Constituţie va aduce atât claritate juridică, punând Constituţia în concordanţă cu Codul Civil şi va securiza definiţia căsătoriei de posibile interpretări judiciare care ar ignora spiritul legii.
Red: Veţi participa la acest referendum?
Marius Surgent: Pentru că s-a discutat în spaţiul public despre oportunitatea acestui demers, existând şi opinii care au încercat să minimalizeze o iniţiativă cetăţenească, aş vrea să fac câteva precizări. Într-un stat democratic, agenda publică o face cetăţeanul. Dacă trei milioane de români au considerat că această temă este importantă, atunci cred că este de datoria mea ca şi cetăţean să acord atenţia cuvenită şi acestor frământări care animă la acest moment societatea. Da, voi participa la acest referendum şi îi îndemn pe toţi cetăţenii cu drept de vot să facă acelaşi lucru. Este un drept câştigat iar exercitarea acestui drept nu va face altceva decât să clarifice şi să dea un răspuns dezbaterilor care au animat societatea în ultima perioadă.

4 comentarii la „„Definiţia clară a căsătoriei aduce coerenţă juridică punând Constituţia în concordanţă cu Codul Civil“. Interviu cu Marius Surgent, deputat ALDE de Hunedoara

  • Se cheltuie peste 100 milioane de lei pentru ceva care este deja reglementat in Codul civil. Adica bani aruncati!
    N-ati vrea voi sa puneti si intrebarea legata de penali in functii publice? Sa fiti siguri ca adunati 30% prezenta la referendum.

  • Sau mai bine aplicati rezultatul referendumului in care se reduce numarul parlamentarilor la 300!
    Poate mai dispar din soferi…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura