DECLARAŢIE POLITICĂ. În lipsa reformelor la CEH, Florin Cîţu trebuie să îl demită pe ministrul Energiei sau să îşi dea demisia

Deşi a solicitat miniştrilor reforma com­pa­niilor de stat aflate pe pierdere, premierul Cîţu arată că, după jumătate de an, reformele nu au avut loc şi le transmite colegilor de cabinet, la radio, că nu vor primi banii promişi în lipsa acestor măsuri.
În interpretarea mea, dacă un ministru este incompetent şi nu îşi face treaba, dom­nul prim-ministru îi pedepseşte tot pe români. Cel mai bun exemplu în acest sens este si­tua­ţia generată de bâlbele Guvernului cu privire la Complexul Energetic Hunedoara.
Cum s-a ajuns aici?
Pe de o parte, s-a vorbit mult timp în presă despre falimentarea CEH de către grupuri de interese nelegitime formate din politicieni şi afacerişti. Dacă asemenea lucruri s-au în­tâm­plat sau se întâmplă, este foarte grav şi este treaba instituţiilor competente să îi gă­sească pe vinovaţi şi aceştia să suporte ri­gorile legii.
Pe de altă parte, un lucru este cert: avem de-a face cu guvernanţi incompetenţi, care nu au reuşit să asigure un management per­formant, au privat Mintia şi CEH de investiţii care puteau să asigure decarbonificarea tuturor activităţilor industriale şi nu au o viziune care să asigure securitatea energe­tică a României.
Până în aprilie, Guvernul vorbea despre tre­cerea Termocentralei Mintia în gestiunea ad­ministraţiei publice locale. Astăzi, acelaşi Gu­vern vorbeşte despre vânzarea Mintiei către investitori interesaţi care au apărut peste noapte.
În acest context, vreau să adresez câteva întrebări domnului prim-ministru Florin Cîţu şi domnului Virgil Popescu, ministrul Energiei:
• De ce guvernul din care faceţi parte nu a făcut niciun fel de investiţii la CEH şi Mintia?
• Care este, până la urmă, strategia aces­tui guvern cu privire la CEH? Vă întreb acest lucru deoarece în ultimele săptămâni pare că aţi abandonat planul menţionat în Programul de guvernare cu privire la CEH?
• Dacă există investitori privaţi interesaţi de Mintia, înseamnă că Mintia are un po­ten­ţial de a genera, la un moment dat, un profit. De ce statul român nu face investiţii la Mintia pentru ca termocentrala să rămână în pr­o­prietatea statului şi să aducă profit tuturor românilor?
• În planul de vânzare a termocentralei Min­tia către investitori privaţi, vor avea cum­părătorii obligaţia de a menţine în funcţiune termoficarea municipiului Deva? Dacă nu, cum se vor încălzii devenii de acum înainte?
• Care este strategia Guvernului de recon­versie a forţei de muncă ce urmează să fie disponibilizate prin restructurarea CEH?
• Cine va răspunde pentru falimentul CEH, pentru riscurile create la adresa securităţii energetice a României, pentru com­pro­mi­terea sistemului de termoficare din Deva şi pentru tensiunile sociale create în judeţul Hunedoara de incompetenţa guvernului de a gestiona decarbonarea economiei?
În final, vreau să îi spun domnului Cîţu că, în lipsa reformelor la CEH, nu are decât una din următoarele căi de urmat: ori îl demite pe domnul Virgil Popescu, ministrul Energiei, ori îşi dă demisia.

26.05.2021

Deputat AUR Anamaria Gavrilă
Circumscripţia electorală 22 HUNEDOARA

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
DREPT LA REPLICĂ – La articolul cu titlul ,,Primarul Municipiului Deva, Florin Nicolae OANCEA DEZINFORMEAZĂ! Centralele termice pe biomasă pot fi montate în câteva luni, nicidecum în 2 ani”

Pentru corecta informare a opiniei publice şi ca răspuns la afirmaţiile deputatei AUR Ana­maria Gavrilă apărute în publicaţia dum­nea­voastră, în

Supercupa României se va disputa în străinătate

Preşedintele Răzvan Burleanu a anunţat într-o conferinţă de presă că Federaţia Ro­mână de Fotbal intenţionează ca, începând cu ediţia 2022,

Florentina vrea o medalie olimpică

Cea mai recentă performanţă a atletei Flo­rentina Marincu Iuşco (foto), la săritura în lun­gime, a fost o surpriză plăcută chiar

Închide