Declaraţie a senatorului PSD de Hunedoara, Viorel Sălan: „Proiectele pentru finanţare europeană nu se fac la Ministerul Fondurilor Europene”

Senatul a respins, în şedinţa plenului de ieri, marţi, moţiunea simplă „Absorbţia banilor comunitari, o catastrofă marca PSD-ALDE“ împotriva ministrului de resort, Rovana Plumb, înaintată de grupurile parlamentare ale PNL şi PMP. În acest context, senatorul PSD de Hunedoara, Viorel Sălan (foto), ne-a transmis spre publicare următoarea declaraţie:
„Proiectele pentru finanţare europeană nu se fac la Ministerul Fondurilor Europene. Rolul acestui minister este de fapt acela de a coordona în România activităţile legate de fondurile europene. Proiectele de finanţare prin mecanismele europene nu sunt iniţiate de către acest minister. Cele mai multe dintre aceste proiecte reprezintă solicitări din partea autorităţilor locale. Ministerul Fondurilor Europene îndeplineşte, de fapt, rolul de punct de contact al Comisiei Europene pentru fondurile europene structurale şi de investiţii, asigură relaţia cu Comisia Europeană şi coordonarea autorităţilor şi organismelor cu rol în gestionarea fondurilor.
Cred că punctul sensibil al întregii situaţii este în altă parte. Şi pot să folosesc pentru exemplificare judeţul Hunedoara. În prezent, în judeţul Hunedoara sunt în derulare proiecte mari de infrastructură finanţate cu fonduri europene, în valoare totală de aproximativ 243 de milioane de euro. Peste trei sferturi din această sumă este alocată reabilitării liniei de cale ferată dintre localităţile Coşlariu şi Simeria. De asemenea, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Consiliul Judeţean a semnat contractul de modernizare a drumului judeţean Sântuhalm-Hunedoara-Călan, valoarea finanţării nerambursabile fiind de aproximativ şapte milioane de euro. Toate aceste proiecte sunt demersuri ale Consiliului Judeţean.
Similar, multe primării hunedorene au înaintat proiecte pentru comunităţile pe care le gestionează. În criterii de valoare financiară, cel mai important este proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor din Hunedoara. Proiectul primeşte finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, iar valoarea finanţării nerambursabile a proiectului este de aproximativ 21 milioane lei.
Practic, se desprinde aceeaşi concluzie. Rata de absorbţie a fondurilor europene nu este un procent statistic într-un bilanţ ministerial. Aceasta depinde direct proporţional de intensitatea şi determinarea cu care autorităţile centrale sau locale se implică direct în derularea corectă şi completă a procedurilor necesare pentru obţinerea finanţării”.
Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Consiliul Judetean Hunedoara PSD nu asfalteaza drumul judetean din Parang desi valea jiului a votat tot timpul cu PSD de 28 de ani la presedentiale , parlamentare , europarlamentare , locale , ...

  • Când era guvernul Cioloș , PSD urla că este zero absorbția fondurilor europene și că este un dezastru,acum nu este de vină guvernul,sunt leneșe autoritățile locale și un minister întreg este un punct de contact și nu are nici o răspundere.Oare nu puteau angaja doar o secretară să fie punct de contact? Doar mai avem o secretară ministru ȘI ÎNCĂ MINISTRU DE INTERNE.

  • Are dreptate Fane. Guvernul României condus de Dacian Cioloș era forfefecat din cauza...neabsorbției fondurilor europene. Totuși ministerul ar trebui să îndrume felul în care sunt realizate proiectele. Poate ar crește rata de absorbție.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

12 ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

12 ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

12 ore ago