Categories: Actualitate

Declaraţia politică a senatorului Cosmin Nicula

Domnule Preşedinte Traian BĂSESCU,

În mod normal, formula de adresare ar cuprinde şi apelativul stimate. Din păcate, ultimele zile au demonstrat faptul că nici dumneavoastră, nici membrii Guvernului nu mai meritaţi stima acestui popor.

În urmă cu un an, ne anunţaţi că în România, criza mondială nu va fi simţită. Tot în aceeaşi campanie electorală, aţi minţit un popor întreg cu măriri salariale şi lupta anticorupţie, măsuri ce s-au dovedit a fi doar simple slogane electorale. Mai bine de 5 milioane de români v-au votat. Ce simt ei acum? Întrebaţi prefecţii din teritoriu, care nu ştiu cum să se baricadeze în instituţii pe timpul protestelor.

Nici până în prezent, poporul român nu ştie cine conduce această ţară. Pentru că nimeni nu îşi asumă nimic. Cu toţii, de la ultimul primit în PDL şi până la primul ministru, sunteţi doar nişte analişti de situaţie, care încercaţi să găsiţi explicaţii cât mai departe de ograda Cotroceniului şi a PDL-ului. Românii cunosc mult mai bine decât dumneavoastră în ce hal trăiesc. Nu e nevoie să apăreţi doar pe anumite posturi de televiziune, unde să analizaţi şi să acuzaţi guvernările precedente. România e în criză, oamenii sunt speriaţi, iar cei ce ne conduc ce fac? Boc a dispărut cu desăvârşire, Vlădescu joacă tenis iar dumneavoastră vă hăhăiţi, acuzând un consum prea mare de pamperşi.

Din 2008, sunt senator în zona cu cele mai mari probleme sociale din ţară, Valea Jiului. Vă invit pe dumneavoastră şi pe toţi acei neştiutori care iau decizii să vadă ce reprezintă 15 la sută din pensii şi 25 la sută din salarii aici.

Vă rog să vă amintiţi zilele de început de ianuarie, când toată mass-media prezintă aglomeraţia de la ghişeele unde se plătesc impozitele. Cine sunt cei mai disciplinaţi plătitori de taxe şi impozite, domnule preşedinte? Da, pensionarii, pe care acum îi condamnaţi tacit la foamete, lipsă de medicamente şi o bătrâneţe plină de frământări.

O să vă dau un singur exemplu, al unui tâmplar care a muncit 32 de ani în condiţii de şantier, nu la birou. Acum are o pensie lunară de 520 de lei şi o reţetă lunară de 220 de lei. Chiar şi până acum, era o minune cum reuşeşte să trăiască şi să fie la zi cu toate taxele lunare. Va pierde din pensie 78 de lei. Pentru o parte dintre dumneavoastră, aceşti bani sunt ciubucul pe care îl lăsaţi la o cafea pe Dorobanţi. Pentru el, sunt banii de pâine şi cartofi pentru o lună întreagă. Cei cu pensie de 9.000 de lei – şi nu sunt puţini, vor pierde fix 1.350 de lei, dar le rămân lunar 7.650 de lei, adică de 17 ori mai mult decât îi rămâne simplului pensionar. Oare medicamentele, hrana şi taxele nu sunt la fel? Oare cel care a avut 30 de ani salarii extrem de mari din care a economisit mult, acum mai are nevoie de sute de milioane lunar? Nu e corect, domnule preşedinte. Cei 78 de lei luaţi pensionarului de rând sunt chiar viaţa.

Reducerea cu 25 la sută a salariilor bugetarilor se va întoarce ca un bumerang asupra economiei româneşti. Vor fi cu 25 la sută mai mici şi încasările din taxe salariale, cu 25 la sută mai scăzută puterea de cumpărare, în concluzie, mai mult vom pierde decât vom aduna. E drept că organigramele sistemului public sunt supra-încărcate, dar oare cine anunţă de câţiva ani o reformă administrativă a statului? Pensionarii sau bugetarii? Nu, nu ei, ci chiar dumneavoastră! Vă ascundeţi în spatele FMI-ului ca un şir de oameni mici, cărora nu le pasă.

Viitorul unei civilizaţii sunt copiii şi tinerii. Cum putem explica unui student că bursele se reduc la jumătate, iar specialistului din IT vânat de toate ţările dezvoltate, că în România nu mai este loc pentru ei?

Râdeaţi fără sens, când aţi spus că în ţară e prea mare consumul de scutece de unică folosinţă. Aici s-a ajuns, domnule preşedinte? Să-i monitorizăm pe cei care nu se pot apăra? Ştiţi cât costă, lunar, un nou-născut? Pamperşii, laptele praf, vaccinul care ar trebui să fie gratuit, dar pe care suntem nevoiţi să-l cumpărăm din import, vizitele la medic, pătuţul, hainele, ustensilele necesare creşterii în condiţii nu de lux, ci igienico-sanitare? Depăşesc cu mult îndemnizaţia medie primită de mame.

E drept că dumneavoastră eraţi pe mare când aveaţi copii mici, dar pe mamele din România nu le trimiteţi pe marea deznădejdii!

Nu vreţi să găsiţi soluţii practice şi sigure! Acesta este adevărul.

De ce nu se renunţă la mare parte din bugetul de investiţii al ministerelor şi agenţiilor naţionale? E nevoie de scene, perdele şi maşini? Sau de pâinea zilnică a pensionarilor?

De ce nu verificaţi şi reziliaţi contractele cu sume exorbitante încheiate în toate instituţiile statului cu furnizorii de servicii de telefonie, internet şi utilităţi? Aţi întrebat vreodată cât costă pe hârtie un abonament de telefonie fixă sau mobilă într-o prefectură?

Şi până aici, a fost doar mărunţişul. Băieţii deştepţi din energie, cei care cumpără ieftin şi vând scump câştigă mult mai mult decât am avea noi nevoie pentru a plăti integral pensiile, salariile şi indemnizaţiile.

Anunţaţi controale pentru tot ce înseamnă economia subterană. Să fim serioşi, nici un control nu se va apropia de firmele de casă ale PDL-ului, de clientela politică ce a susţinut costisitoarele campanii electorale. Vor fi controlate la sânge şi amendate tot firmele mici şi mijlocii, fără sprijin politic ascuns, care vor fi nevoite să se închidă, lăsând alţi oameni pe drumuri.

Oare vă asumaţi abandonul şcolar ce va urma? Oare ştiţi câţi copii merg la şcoală doar pentru a primi cornul şi laptele, singura lor masă a zilei?

Nu cunoaşteţi România, domnilor guvernanţi. E alta decât se vede prin parbrizul maşinii, din spatele şoferului. România e cea de la ştiri, cu preinfarct la aflarea veştii că se taie pensia, cu atacuri violente, cu proteste, cu nevoi, cu infracţionalitate şi prostituţie juvenilă.

Îmi asum riscul de a fi calculat cât costă pamperşii pentru un judeţ, timp de un an. Valoarea e mult sub cea a genţii de 37.000 de euro şi a rochiei de peste 100.000 de euro a doamnei Videanu. Iar cele 15 procente din toate pensiile reduse sunt mult sub colecţia de pantofi a ministrului Elena Udrea.

Ruşine, domnule preşedinte. Ruşine, întregii guvernări PDL, UDMR şi altor fugari fără demnitate.

Veniţi ca un erou, să ne spuneţi că veţi renunţa la drepturile dumneavoastră salariale. Felicitări! Dar, ca un neam de neştiutori, întrebăm: şi din ce veţi trăi, domnule preşedinte?

Poate vă vor împrumuta colegii de partid, că au de unde!

Cosmin NICULA,

Senator de Valea Jiului,

Vicelider grupul PSD+PC din Senat

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago