Categories: Eveniment

Decizie finală în procesul contrabandiştilor de ţigări

Loredana Goangă

Ieri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în cazul recursurilor declarate în dosarul „Operaţiunea ECO”, în care peste 30 de persoane au fost trimise în judecată în anul 2012, după ce ofiţerii de la Crimă Organizată au descoperit că acestea formau o reţea specializată în introducerea ilegală în ţară a unor cantităţi însemnate de ţigări.
Astfel, după ce au fost admise recursurile declarate de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi de inculpatul Florin Pop, magistraţii au casat, în parte decizia penală atacată şi, în parte, sentinţele penale din 10 octombrie 2012 şi din 12 decembrie 2012, ambele ale Tribunalului Hunedoara. După rejudecare, Andrei Robert Păun, Viorel Iulian Mihai şi Radu Ionel vor sta câte trei ani la închisoare. Totodată, după executarea pedepsei, aceştia au primit doi ani de interzicerea anumitor drepturi. În ceea ce îl priveşte pe Florin Pop, instanţa a menţinut sechestrul asigurator pe o casă, un teren extravilan şi un autoturism Volkswagen Golf, până la concurenţa sumei de 73.637 lei către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Agenţia Naţională a Vămilor la care inculpatul a fost obligat, cu titlu de despăgubiri civile.
În acelaşi timp, ÎCCJ a respins ca nefondate recursurile declarate de ANAF şi de inculpaţii Vasile Ciornei, Mihai Covaci, Vilhelm Gal, Dan Gaudi, Viorel Iulian Mihai, Emilian Gabriel Neagoe, Ionel Dionisie Orban, Eugen Aliodor Parâia, Emilia Paraschiv, Marcel Paraschiv, Andrei Robert Păun, Alin Constantin Scurtu, Marius Suciu, Mihai Timingeriu, Florin Traian Tufiş, Cristina Irina Iozsa şi Alexandru Ciprian Pap împotriva aceleiaşi decizii.
De data aceasta, decizia nu mai are cale de atac, ea fiind definitivă.
Gruparea a fost destructurată în iulie 2012, în urma efectuării a peste 50 de percheziţii domiciliare, desfăşurate concomitent în Valea Jiului şi în judeţele Suceava, Bihor, Arad şi Timiş. Membrii grupării introduceau ilegal, pe teritoriul României, ţigări aduse din Serbia, Ucraina şi Republica Moldova, iar prejudiciul estimat de anchetatori, la acel moment, se ridica la 2,8 milioane lei.
După ce inculpaţii au fost trimişi în judecată, dosarul principal a fost disjuns, iar o parte dintre aceştia şi-au primit pedepsele mai devreme. În unele cazuri, membrii grupării au primit câte trei ani de închisoare, iar magistraţii au dispus suspendarea executării acestora pe diferite perioade.

Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o zi ago