Categories: ActualitateFlash

De necrezut! Cum au ajuns vânătorii de comori dacice să devină bogaţi peste noapte (I)

Cristina Ghenea

Amănunte incredibile în dosarul vânătorilor de comori, trimişi de curând în judecată pentru spălare de bani. MESAGERUL HUNEDOREAN vă dezvăluie povestea celor patru deveni care s-au îmbogăţit din braconaj arheologic şi care au reuşit să rămână în libertate, deşi au adus prejudicii majore Patrimoniului Cultural Naţional.

De la bişniţari…

Este vorba despre Mircea Mihăilă – zis „Cap de porc“, Darius Liviu Baci, Sebastian Florin Zvîncă şi Romică Hîndorean. Aceştia sunt acuzaţi de furtul şi valorificarea ilegală a mai multor obiecte de patrimoniu, iar potrivit anchetatorilor, au acţionat în perioada 1998-2009. Povestea, însă, a început imediat după căderea Comunismului. În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în anul 1990, Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă au emigrat. Au revenit în Deva între anii 1994 şi 1997 şi se ocupau cu schimbul valutar la negru, fără a avea surse legale şi stabile de câştig. Au aflat despre oportunităţile de îmbogăţire prin furtul tezaurelor din siturile Munţilor Orăştiei şi şi-au cumpărat detectoare de metal, sperând că braconajul arheologic le va schimba starea materială şi viaţa.

…la oameni de afaceri

Şi aşa a fost. Potrivit celor scrise în rechizitoriu, aceştia au iniţiat o asociaţie infracţională, la care au aderat diferite persoane, inclusiv localnici din zona Orăştiei, şi-au împărţit sarcinile şi au început săpăturile în situl arheologic Sarmizegetusa Regia. Prima captură – un tezaur de peste 3.000 de monede, găsit – potrivit lui Darius Liviu Baci, după cum arată rechizitoriul – „în şesul Căprăreţei, chiar lângă cărare”. Este vorba despre cele 3.600 de monede din aur Lysimach, prin furtul cărora a fost creat un prejudiciu de aproximativ 3,9 milioane de euro. Primele şase loturi ale acestui tezaur au fost vândute în 1999, la o licitaţie organizată de nişte firme din Statele Unite ale Americii. Imediat după asta, viaţa vânătorilor de comori s-a îmbunătăţit. Potrivit rechizitoriului, Darius Liviu Baci şi-a schimbat statutul social, devenind om de afaceri. Şi-a cumpărat o motocicletă, un autoturism de lux şi o spălătorie auto. Asta pentru început. Apoi, printre altele, şi-a construit în Deva o casă cu piscină şi a mai cumpărat, în anii următori, 14 autoturisme de lux şi 33 de parcele de teren în intravilanul reşedinţei de judeţ. De asemenea, şi Mircea Mihăilă începuse să trăiască în alte condiţii. A investit, printre altele, în autoturisme şi în imobiliare, şi a continuat săpăturile în cetăţile dacice, reuşind să fure, în septembrie 2000, un număr de 36 de monede antice, în valoare de 869 euro, pe care le-a ascuns în locuinţa sa.
În rândul inculpaţilor a intrat şi Sebastian Florin Zvîncă, mai apoi, care a ajutat la spălarea banilor câştigaţi necinstit, dar şi Romică Hîndorean – care, împreună cu Iulian Ceia (n.r. trimis în judecată în dosarul Comorile dacice), ţinea legătura cu un expert în antichităţi, de avizul căruia aveau nevoie pentru obţinerea certificatului de autenticitate pentru artefacte.
Aflaţi cum au reuşit inculpaţii să recicleze sume uriaşe de bani, dar şi ce prejudicii au mai adus Patrimoniului Cultural Naţional, în ediţia de mâine a ziarului nostru.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago