Fara bascalie

De la „aoleu, murim…!”, la „s-ar putea să trăim…” (II)

Înainte să explicăm ce semnal ar fi oportun în acest moment (repet, nu pentru a ne îmbăta cu apă rece, ci pentru a da încredere populaţiei), am să relatez un foarte scurt episod din cariera mea jurnalistică.
Prin 2001, BCR a fost ţinta unei dezinformări de proporţii. La BCR Hunedoara mai puţin, dar la BCR Alba s-a creat panică şi s-au format cozi de oameni speriaţi, ce doreau să-şi retragă economiile. Până nu a apărut (la televizor) Mugur Isărescu să calmeze situaţia, panica nu s-a domolit.
La noi, presa şi politicienii tot vorbesc despre planuri anti-criză. Se titrează mare, să vadă şi să se îngrozească tot românul, cum că va fi rău, tot mai rău, din ce în ce mai rău, catastrofal. Se ştie că economia este vulnerabilă la real, dar şi la sugestie. Astfel încât, toată lumea va deveni nesigură, lipsită de speranţă, o populaţie hăituită de dezinformare şi semnale ambigue, incertitudine şi contracţie consumistă. Patronii vor opri afacerile, atâtea câte mai merg după măsurile proaste promovate în piaţă de către un guvern incoerent.
Revin aici la ceea ce spuneam ieri. În reviste gen Foreign Policy, nu se mai vorbeşte despre „măsuri anti-criză”, ci despre „măsuri de redresare”. E o nuanţă importantă. Cuvântul „redresare” introduce un alt fel de abordare, ceva mai optimist. Cum spuneam, fără să ne îmbătăm cu apă rece, nu ar fi poate lipsit de interes să fie oprit valul nebun de disponibilizări care a cuprins ţara, sub diferite pretexte. Mai vorbeam despre acel „yes, we can” al lui Obama, desigur, bun pentru americani şi pentru fraieri, nu pentru tipi pragmatici ca noi, mult prea ancoraţi în concret, pentru a mai ţine cont de mesaje simbolice, sensibile, dătătoare de speranţă. Preşedintele nostru mai degrabă face apel la sportul naţional, băşcălia, pentru a ne arăta că aceia care nu sunt cu el sunt obligatoriu împotriva lui şi deci, trebuie ridiculizaţi fără milă (asta, pentru că nu ne poate extermina…).
Aşa că noi ne vom zbate în continuare cu măsuri anti-criză, concedierile vor continua sub denumirea lor propagandistică de „disponibilizări”. În timpul ăsta, în alte părţi se vor lua adevărate măsuri de redresarea economiei, ce îşi vor produce efectele şi astfel, o nouă tranşă de tineri români şi nu numai, la cei talentaţi mă refer, vor pleca din ţară, în timp ce impostorii vor rămâne să aplice măsurile anti-criză.

2 comentarii la „De la „aoleu, murim…!”, la „s-ar putea să trăim…” (II)

  • Domnule Gruian de ce n-o spuneti mai pe sleau ca politicienilor nu le plac intelectualii. Da, e adevarat ca Basescu i-a atras de partea lui pe o parte si liberalii s-au uitat cum pleaca desi in mod traditional intelectualitatea romaneasca e de dreapta. Nu stiu de ce intelectualii si de la Bucuresti si din judet au asa un dispret fata de intelectuali. Uite ca si acum Constantinescu le-a adus lista de intelectuali liberalilor. Le place sa se inconjoare de falsi intelectuali si dupa aia se mira ca nu sunt simpatizati, dar ei vor doar voturi de la mesele largi populare, restul sa se duca naibii

  • pai cum sa ne incurajeze daca noi ne ducem in rahat tot mai adanc, ha ha ha

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura