Categories: Fara bascalie

De ce se moare în minele din Valea Jiului

În mod evident, nu voi putea face o analiză completă în acest colţ de pagină, dar câteva direcţii de reflecţie tot se pot da…
Cunosc Valea Jiului, destul de bine, din 1991, de când cu plecarea minerilor spre Bucureşti, plecare finalizată prin căderea guvernului Petre Roman. De atunci, am tot fost pe acolo, ca reporter, ba la mineriade, ba la accidente de mină cu bilanţuri tragice, în mai toate minele, de la est la vest. Am fost în subteran la minele Dâlja, Lupeni, Petrila.
Un fost director de mină m-a făcut să înţeleg că retehnologizarea unei mine nu echivalează aşa, cu schimbarea motorului la o maşină. Include reconfigurări de galerii, schimbări de tehnologie, schimbarea utilajelor, şi asta, pe sute de metri de galerii la o singură exploatare minieră. Prin urmare, costuri uriaşe.
Pe de altă parte, în Valea Jiului s-au cheltuit sume imense, dar nu pentru retehnologizări. Iată câteva din scandalurile relatate de presă la vremea lor:
1994-combina de abataj Anderson. A costat 12 milioane de mărci germane, echivalentul a şase milioane de dolari. A stat mulţi ani nefolosită, apoi, a lucrat pe undeva pe la Valea de Brazi, dar niciodată la capacitate.
1996-un director general din minister, Gheorghe Rancea, a declarat într-o conferinţă de presă că în Valea Jiului, între 60 la sută şi 80 la sută din subvenţie se duce pe salarii, ca urmare a presiunilor sindicale. Nici vorbă de bani pentru modernizare-retehnologizare. Subvenţia, în octombrie 1996, era de aproximativ 480 de miliarde de lei (vechi) pe an. Deci, ceva mai mult de un miliard pe zi…!
Guvernul Ciorbea a redus drastic numărul minerilor – a scăzut  de la 55.000, până pe la 25.000. În aceste condiţii, prioritatea era „disponibilizarea la cerere” şi nu retehnologizarea. După anul 2000, deşi în ritm mai lent, disponibilizările au continuat. Prin 2005 mai erau doar 12.000 de mineri. Accidentele grave nu au încetat, cu toate că din ce în ce mai puţine mine erau funcţionale. Costurile retehnologizărilor erau însă din ce în ce mai mari, în condiţiile în care România şi-a pus o bună parte din industrie pe butuci.
Intervenţiile nervoase ale lui Miron Cozma (continui să cred că invitarea lui pe post de… nici nu ştiu de ce, pe la televiziuni, este contraproductivă şi compromiţătoare) sunt ridicole. Cozma este unul care în nici una din mişcările sindicale de amploare pe care le-a condus nu a pus serios problema retehnologizării. Pe vremea şefiei lui la sindicatele minereşti, oamenii câştigau bine, e adevărat, dar se scurgeau şi fonduri imense, prin fel de fel de inginerii financiare, iar Cozma nu le spunea ortacilor că acest mod de viaţă nu poate continua la nesfârşit.
De aceea, şedinţa guvernului Boc este una de ochii lumii. La fiecare accident-ultimele pe care le-am „prins” au fost în 2000 şi 2001, cu 10, respectiv 13 morţi-erau şedinţe de guvern pline de promisiuni. România nu-şi permite acum retehnologizări de mine, şi ei ştiu asta.
Ar mai fi multe de spus, dar s-a terminat spaţiul…

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Va cunoastem domnule Alexandru Gruian ca reporter TVR si se vedea din reportaje ura dumneavoastra la acea vreme impotriva mineritului nostru din Valea Jiului,acum ati fost corect in acest articol si va felicit inclusiv despre referirea la Cozma dar de salari cred ca gresiti nu avem salarii mari de aproape 14 ani ca suntem monitorizati,sau inchis multe mine (Iscroni,Dalja,Petrila Sud,Campul lui Neag,Valea de Brazi,Barbateni,Aninoasa....) sau disponibilizat foarte multi mineri ramanand putin iar volumul de munca este mare,locuri de munca in Valea Jiului nu sau facut pentru someri mai cu seama tineri,suprafete arabile nu este in zona,ce poti sa faci?

  • Ura fata de minerit, nu. Fata de mineriade, da. Ca ati fost manipulati, mintiti, prostiti in fata... da, astea pot fi circumstante atenuante.

  • Asa este domnule Alexandru Gruian am fost manipulati,pacaliti.....acum ce sa facem suferim noi si copii nostri,Cozma si ceilalti lideri traiesc bine mersi in vile,dar noi mineri suntem credinciosi asa cel putin credem noi si Dumnezeu ne va ocroti catusi de putin,nu le dorim raul celor care neau mintit.Sa fim sanatosi ca averile distrunge omul.

  • In conditiile actuale ,mineritul din Valea Jiului este pagubos. Epoca Cozma, l-a distrus si mai tare si a deteriorat si mentalitatea care a existat.Pe timpuri minerii au fost harnici si cointeresati sa realizeze productie.Cu oamenii si mentalitatile zilelor de azi, din pacate afacerea trebuie lichidata.
    Mai tragic este ca nici nu se poate face prea mult pentru zona si asa cum s-a format zona ,ca un paradis al unor cistiguri mari, asa va trebui sa si dispara.
    Daca intr-o anumita etapa a fost un EL DORADO si zona sa populat , acum, tot asa, forta de munca va trebui sa migreze spre alte tarimuri unde se cistiga mai bine!
    Si eu sunt convins ca este greu, oamenii au fost invatati doar sa faca productie si sa ceara.
    Acum din pacate nu ii mai asculta nimeni si multi dintre ei trebiue sa plece exact asa cum au venit in zona, ei sau parintii lor .

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago