Editorial

De ce n-are ursul coadă

Nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni situaţia de la Primăria Deva, legată de taxele şi impozitele locale. Subiectul este deja de notorietate, el fiind abordat încă de la finalul anului trecut, dar mai ales, în ultimele zile, de presa locală şi naţională. Asta, pentru că Primăria Deva este singura din ţară care la această oră nu poate încasa dările respective de la cetăţenii municipiului, deoarece onor consiliul local n-a adoptat până acum proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele pe anul 2012.
Situaţia este de râsu’-plânsu’, şi asta, nu doar pentru faptul că primăria deveană nu încasează încă nici un ban prin serviciul de taxe şi impozite. Poate mai există ceva bani în conturile acesteia, ca să efectueze plata salariilor celor câteva sute de funcţionari ai săi sau să-şi achite obligaţiile urgente către terţi. Problema gravă este că acest blocaj îi afectează în foarte mare măsură pe contribuabili, persoane fizice şi juridice. Asta, deoarece de plata impozitelor şi taxelor locale sunt legate direct alte angarale. Aici nu-i vorba doar de faptul că oamenii nu-şi pot achita dările către municipalitate, ci de multe altele. Astfel, serviciul respectiv nu poate elibera documentele necesare tranzacţiilor imobiliare şi de autovehicule, certificate de construcţie şi de urbanism şi autorizaţii de funcţionare la firme. Mai  mult, noua lege a asistenţei sociale aflată în vigoare prevede că persoanelor care beneficiază de diferitele ajutoare sociale şi nu şi-au achitat până la finele lunii datoriile la bugetul local de anul trecut, li se vor suspenda timp de cinci luni aceste ajutoare. Deci, vă daţi seama în ce situaţie i-a împins iresponsabilitatea unui grup de aleşi locali din Deva pe contribuabilii din municipiu, aceştia dovedind încă o dată că nu ţin cont de interesele cetăţenilor care i-au ales, ci doar de interesele personale şi de ordinele primite pe linie de partid.
Aşa stând lucrurile, să vedem cine sunt vinovaţii pentru situaţia în care s-a ajuns. Este deja arhicunoscut războiul dintre primarul Devei, Mircia Muntean, şi o parte dintre foştii săi colegi de partid, liberalii. Aceştia, după ce l-au dat afară din partid, vor să-l scoată şi din primărie. Iar de când s-a constituit Uniunea Social Liberală, în război au intrat volens-nolens şi social-democraţii. Este o bătălie care pe care, dusă cu tot arsenalul, politic şi nepolitic, cu lovituri sub centură, şi de o parte şi de cealaltă. O perioadă, Mircia Muntean le-a făcut faţă adversarilor săi din USL, putând să-şi promoveze proiectele în consiliul local. Dar treptat, aceştia au reuşit să-şi facă jocurile. Întâi au ejectat din consiliul local patru dintre aleşii care-i rămăseseră fideli lui Muntean, apoi i-au schimbat din funcţii şi pe viceprimarii puşi de el. Cert este că acum, având majoritatea în consiliul local, useliştii fac legea, primarul fiind cam băgat în corzi.
Am putea spune că ceea ce se întâmplă între opoziţia uselistă şi primarul Devei (devenit între timp membru UNPR) este ceva normal, fiind vorba de lupte politice. Aşa ar fi, dacă acest război n-ar afecta interesele cetăţenilor municipiului. N-o fi el primarul Mircia Muntean omul perfect, are şi el păcatele lui, are orgoliile lui, mai şi greşeşte, suntem de acord cu asta. Numai că de data aceasta – în problema taxelor locale – musai să o spunem, useliştii sunt cei care au dat-o cu buful în măciulie. Simţindu-se ei pe cai mari, au plusat, vroind să-i aplice primarului lovitura de graţie. După ce proiectul taxelor şi impozitelor locale pe 2012 a fost finalizat, fiind supus, conform legii, timp de 30 de zile, dezbaterii publice, când a fost pus pe ordinea de zi în şedinţă de consiliu, ca să fie dezbătut de aleşii locali şi votat, consilierii care formează majoritatea uselistă l-au scos de pe ordinea de zi. Asta, deşi nu aveau dreptul, fiindcă potrivit Legii Administraţiei Publice, numai iniţiatorul (în acest caz, primarul) avea dreptul să o facă. Şi la fel au procedat şi la următoarele două şedinţe de consiliu local, iar la cea de-a patra, ultima din anul trecut, în care se mai putea adopta respectivul proiect de hotărâre, consilierii USL nu s-au prezentat, şedinţa neţinându-se din lipsă de cvorum.
În urma scandalului iscat şi a mediatizării acestei situaţii, dându-şi seama că au dat-o în bară şi ies rău în ochii electoratului devean, useliştii hunedoreni încearcă acum să dreagă busuiocul. Au înregistrat la finele săptămânii trecute, la pri-
mărie, o expunere de motive, făcută iute pe picior, prin care propun reducerea taxelor şi impozitelor locale cu cinci la sută. Concomitent, sâmbătă, au împrăştiat prin municipiu un manifest, prin care anunţă populaţia că USL Deva scade taxele şi impozitele locale în 2012 cu cinci la sută. Bineînţeles, că au avut grijă ca în manifestul cu pricina să i-o tragă olecuţă în freză şi primarului Mircia Muntean. De subliniat, ca fapt divers, că pe manifestul cu pricina şi-au pus semnătura, ca iniţiatori, liderii liberali şi social-democraţi de la nivel judeţean şi municipal.
Bine, bine, neicuşorilor, ziceţi că v-aţi gândit să reduceţi cu cinci la sută taxele şi impozitele locale în Deva. Păi, dacă asta v-a stat în cap, cine v-a împiedicat s-o faceţi la momentul oportun? N-aţi avut timp, 30 de zile, începând cu 10 noiembrie 2011, când proiectul de hotărâre a fost supus dezbaterii publice, să tot faceţi, domnilor aleşi din USL, propuneri în acest sens? Ba, mai mult, cine v-a împiedicat să dezbateţi proiectul taxelor şi impozitelor pe 2012, aflat pe ordinea de zi în patru şedinţe locale, să propuneţi amendamentele de reducere a acestora şi să le adoptaţi, că doar aveaţi majoritatea în consiliul local? Şi atunci, să ne mai mirăm de ce n-are ursul coadă?

3 comentarii la „De ce n-are ursul coadă

  • Nenea Lepadatu, ursul n-are coada pentru ca l-a pacalit vulpea.

  • „””@@@–,,cei care au dat-o cu buful în măciulie,, asta-i o expresie de sudist sau de moldovean, bădie!!!Dacă tot eşti scrib, scribeleşte ca lumea!!! …că-i creşte la urs coadă!!

  • Aproape ca ai dreptate….dar pacat ca incerci sa manipulezi prezentand adevarul trunchiat si omitand din prezentarea ta tocmai esentialul.Functionarea normala a consililului local conform legii se face prin intrunirea si luarea hotararilor in sedinte ordinare, doar prin exceptie de la aceasta regula se face prin sedinte extraordinare (citeste legea si documenteaza-te).Sedintele ordinare, care repet, reprezinta regula, se convoaca de catre primar, care tocmai nu a facut-o. Si tu zici ca cei care nu respecta regula nu sunt de vina pentru aceasta situatie, ci aceia care nu respecta exceptia.
    Tu stii ca nu poti manipula decat o parte a populatiei, dar oricum…iti faci si meseria si colegii de breasla de ras.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura