Categories: Sport

Daria, „trãdatã” de strategie

Ciprian Marinuţ

Şahista Daria Vişănescu (foto), legitimată la Clubul de Şah Deva, s-a clasat cu patru locuri mai sus decât cota sa de start la Campionatul Mondial din Slovenia, însă visul unei noi medalii a rămas interzis, din cauza „deficienţelor de strategie” cu care a abordat unele partide.

Complexul asiatic şi eroarea de ambiţie
„Micuţa Kasparova” din Petrila a ocupat locul 18 (fiind la egalitate cu poziţiile 13-20), la categoria sub 16 ani, în cadrul turneului mondial, care s-a încheiat la finalul săptămânii. Daria a obţinut şase victorii, a făcut două remize şi a suferit trei înfrângeri, acumulând şapte puncte din 11 posibile. Maestra FIDE de la clubul din Deva a avut cu două puncte mai puţin decât rusoaica Anna Styazhkina, care a câştigat titlul de campioană mondială, cu nouă puncte. Ea s-a clasat astfel cu patru locuri mai sus decât cota sa de pe lista de start, unde avea al 22-lea coeficient Elo dintre cele 105 participante.
Şahista antrenată de Milu Romeo a jucat aproape perfect în duelurile cu adversare europene, obţinând şapte puncte din opt posibile, după şase victorii şi două remize. Daria (Elo 2060) a trecut în runda I de Nadja Berger (Germania, Elo 1.768), s-a impus în runda trei în faţa cehoaicei Nicola Luzikova (Elo 1.796), a remizat în runda cinci cu Andreea Cosman (România, Elo 1.914) şi a câştigat în runda a şasea cu Elizaveta Chetina (Rusia, Elo 1.819). În continuare, şahista de la clubul din Deva a câştigat în runda şapte cu Olga Hîncu (Moldova, Elo 1.966), a remizat în runda opt cu Gabriela Cazacu (Moldova, Elo 1.804), şi a câştigat în rundele nouă şi 10, partidele cu Alena Burmistrova (Rusia, Elo 1.749) şi Susanna Gaboyan (Armenia, Elo 1.976). Din păcate, bilanţul Dariei a fost stricat de eşecurile provocate de „complexul asiatic”, în runda a doua cu Gu Tianlu (China, Elo 1.889) şi în runda a patra, cu Raana Hakimifard (Iran, Elo 1.954). Chiar şi aşa, Daria a ajuns să joace în ultima rundă, a 11-a, la masa patru a competiţiei cu principala favorită, pentru un loc în top 10 mondial. Aici, Daria a comis eroarea de ambiţie şi a abordat prea avântat partida, fiind învinsă de maestra internaţională Sarasadat Khademalsharie (Iran, Elo 2.303). Eşecul a retrogradat-o de pe locul 12, ocupat înaintea ultimei runde, pe 18, în condiţiile în care o remiză, posibilă printr-un joc defensiv, i-ar fi asigurat locul 10.

Cea mai bună junioară a României
Daria a obţinut cea mai bună performanţă la nivel de juniori, din delegaţia României, însă „în modul”, ea a avut al treilea „scor” dintre  tricolori. Rezultatul şahistei din Petrila a fost depăşit de Miruna Luhaci (locul 5 la jucătoare sub opt ani) şi de Bogdan Deac (locul 12 la şahişti sub 12 ani), care sunt însă la categoria copii. Unica eroare a Dariei la turneu este considerată remiza cu moldoveanca Gabriela Cazacu, în vreme ce eşecurile cu cele trei jucătoare asiatice sunt puse pe seama unor greşeli de strategie ale antrenorului. „Rezultatul Darei este foarte bun, ea fiind singura junioară din România care a urcat spre poziţiile fruntaşe. Singura lucru care i se poate imputa este remiza cu moldoveanca Gabriela Cazacu. În rest, din ce spun majoritatea specialiştilor care au urmărit turneul şi jocurile ei, înfrângerile cu asiaticele sunt din cauza unor deficienţe de strategie. Antrenorul ei a lucrat mult la deschideri, însă nu a pregătit în amănunt jocul strategic. În plus, în ultima rundă, în care Daria a jucat agresiv, doar la victorie, ambiţia a fost scump plătită. Chiar şi aşa, Daria rămâne cea mai mare speranţă a şahului românesc”, a spus Corneliu Hotăran, preşedintele clubului de şah Deva.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

16 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

16 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

16 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

16 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

16 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

16 ore ago