Categories: Fara bascalie

Dacii canibali, românii necrofagi şi Omu’

Între emisiunile la care nu mă uit se găseşte şi una moderată de Oreste, pe B1TV, care se numeşte chiar „Codul lui Oreste”. Nu sunt pasionat de paranormal şi flăcări violete, fără însă a mă năpusti peste cei cărora le plac astfel de lucruri. E dreptul lor, la urma urmei.
Cu totul întâmplător însă, zapând cu telecomanda, m-am oprit câteva secunde la emisiunea lui Oreste, tocmai la timp să aud că se spunea ceva de daci. Un nene chel, cu buzele ţuguiate puţin dispreţuitor, era revoltat că unii, de prin alte părţi, i-au făcut pe daci canibali. Am rămas perplex. Nu am auzit aşa ceva, iar dacă s-ar fi petrecut, presa noastră în veşnică vânătoare de senzaţional ar fi avut grijă să inflameze naţia. Oreste nu se lasă mai prejos şi adaugă cum că alţii ne-au făcut necrofagi, din cauză că există obiceiul de a săruta mortul de rămas-bun. Nici de asta nu auzisem, că acei alţii ne-ar fi făcut necrofagi.
Nenea cel chel a ţinut să ne mai spună că Sfinxul din Bucegi nu a arătat întotdeauna la fel, pe motiv că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-a tras în el cu tunul. S-a tras, nu s-a tras, asta nu ştiu. Poate au scăpat americanii ori nemţii bombe pe el, pe când bombardau Valea Prahovei. O fi, nu ştiu. Dar cum a arătat înainte să se tragă (dacă s-a tras…), ne-a spus-o acelaşi personaj. Citez din memorie: „Sfinxul arăta atunci aşa cum arată acum privit dintr-o anumită parte”. Clar, nu?
Şi unde privea Sfinxul? Simplu, aflându-se în Bucegi, privea spre vârful Omu, care, ştie toată lumea (precizarea a fost făcută de către acelaşi personaj, sub privirile aprobatoare ale lui Oreste), este cel mai înalt vârf muntos din România. Acum, indiferent dacă mă uit sau nu la emisiunea sa, eu nu-l consider pe Oreste un tip prost. Numai că de data asta nu a avut reacţie. Încă din clasa a IV-a sau cam aşa ceva se învaţă că cel mai înalt vârf muntos din România este Moldoveanu, în Făgăraş, de 2.543 de metri. Urmează, în ordine, Negoiu de 2.535 de metri, Viştea Mare de 2.527, Lespezi de 2.522, Parângul Mare de 2.519, Cornul Călţunului de 2.510 metri, Peleaga de 2.509 metri, Păpuşa de 2.508, Vânătoarea lui Buteanu de 2.507 şi Omu, tot de 2.507 metri, iar după alte măsurători, 2.505.
Ce vreau să spun? Că astfel de emisiuni, cred că cu destulă priză la public, căci paranormalul atrage, pot căpăta un rol major de dezinformare şi inducere a unor percepţii false. Nu am auzit ca dacii să fi fost socotiţi canibali, românii necrofagi şi nici Omu nu e cel mai înalt vârf din România. Uite-aşa se nasc ideile false şi opinia cum că alţii ar avea ceva cu noi.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Superb. Ei, ai vazut Alexandru Gruian ? Emisiunea era ca editorialul lui Mircea Lepadatu despre Eminescu. Nu spune nimeni despre daci ca sunt canibali dar acel nenea chel simte ca trebuie sa ii apere pe daci, sa ii spele cu apa Muresului pe cei care ar face astfel de afirmatii. Si totul continua cu necrofagia romanilor, cu Sfinxul din Bucegi...Si poate continua cu multe altele...

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

9 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

9 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

9 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

9 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

9 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

9 ore ago