Cum vrea Ludovic Orban să-i descurajeze pe cei care fac contestaţii doar pentru a bloca proiecte

Adriana Năstase

Preşedintele PNL, Ludovic Orban (foto), a de­clarat sâmbătă, la Deva, că este necesară sim­plificarea ghidurilor de finanţare şi a pro­cedurilor de obţinere a avizelor pentru pro­iectele cu finanţare europeană, în paralel cu descurajarea acelor firme care contestă pro­cedurile de licitaţii doar pentru a bloca de­rularea unor anumite investiţii.

Să plătească cine face contestaţii nejustificate
Ludovic Orban a arătat, în cadrul unei con­ferinţe de presă, că trebuie limitată peri­oada de acordare a avizelor de către toate entităţile publice, arătând, în context, că PNL a avut un proiect de lege în acest sens.
„Vă readuc aminte că PNL a depus un proiect de lege în care a redus termene, a sta­bilit termene limită pentru acordarea avi­zelor în cursul autorizării lucrărilor. De ase­me­nea, vom îmbunătăţi, în continuare, legis­laţia în care vom stabili termene limită pen­tru acordarea avizelor de către toate en­tităţile publice care sunt implicate în avi­zarea proiectelor care beneficiază de fi­nan­ţări europene”, a spus Ludovic Orban.
Potrivit acestuia, noile modificări ar putea apărea într-un interval de două-trei luni. Totodată, preşedintele PNL a menţionat că este nevoie şi de îmbunătăţirea legislaţiei în ceea ce priveşte achiziţiile publice, prin care să fie reduse termenele pentru proceduri, cla­­rificări sau evaluări de proiecte, inclusiv în ceea ce priveşte descurajarea firmelor care de­pun contestaţii fără un fundament economic.
„Am dori ca în legislaţie doar o singură instanţă să se mai poată pronunţa după CNSC (n.r.-Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor), pe parcurs. După aceea, trebuie puţin descurajate aceste contestări care se depun numai ca să blocheze pro­iectul, de către companii ale căror oferte
n-au nicio şansă de a fi câştigate – şi aici trebuie să fie depusă o garanţie care să fie executată dacă este respinsă contestaţia la o procedură de licitaţie. Ca să se înţeleagă: dacă depui o contestaţie neîntemeiată şi pierzi contestaţia respectivă, pierzi bani, pen­tru că orice contestaţie depusă împiedică, de fapt, realizarea unui proiect. Dacă ea nu este întemeiată, nu este justificată, trebuie să plătească cel care face contestaţia pentru faptul că a ţinut pe loc proiectul respectiv”, a explicat Ludovic Orban.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc iar zvonerii că un personaj de la noi are ceva probleme cu o consilieră…

14 ore ago

Bulina albă

Ancuța Suciu, managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu Pentru că s-a depla­sat personal la sediul Unifarm…

15 ore ago

Bulina neagră

Camil T., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic de…

15 ore ago

Controversata lege care amnistiază evaziunea sub un milion de euro, promulgată de Klaus Iohannis ­

Președintele Klaus Iohannis a pro­mulgat legea inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă prin care…

15 ore ago

Așa, să tot înveți! Școală cu dotări moderne în comuna Gurasada

Magdalena Șerban Pentru modernizarea sistemului școlar în România, prin Planul Na­țio­nal de Redresare și Reziliență…

15 ore ago