Cum vrea Ludovic Orban să-i descurajeze pe cei care fac contestaţii doar pentru a bloca proiecte

Adriana Năstase

Preşedintele PNL, Ludovic Orban (foto), a de­clarat sâmbătă, la Deva, că este necesară sim­plificarea ghidurilor de finanţare şi a pro­cedurilor de obţinere a avizelor pentru pro­iectele cu finanţare europeană, în paralel cu descurajarea acelor firme care contestă pro­cedurile de licitaţii doar pentru a bloca de­rularea unor anumite investiţii.

Să plătească cine face contestaţii nejustificate
Ludovic Orban a arătat, în cadrul unei con­ferinţe de presă, că trebuie limitată peri­oada de acordare a avizelor de către toate entităţile publice, arătând, în context, că PNL a avut un proiect de lege în acest sens.
„Vă readuc aminte că PNL a depus un proiect de lege în care a redus termene, a sta­bilit termene limită pentru acordarea avi­zelor în cursul autorizării lucrărilor. De ase­me­nea, vom îmbunătăţi, în continuare, legis­laţia în care vom stabili termene limită pen­tru acordarea avizelor de către toate en­tităţile publice care sunt implicate în avi­zarea proiectelor care beneficiază de fi­nan­ţări europene”, a spus Ludovic Orban.
Potrivit acestuia, noile modificări ar putea apărea într-un interval de două-trei luni. Totodată, preşedintele PNL a menţionat că este nevoie şi de îmbunătăţirea legislaţiei în ceea ce priveşte achiziţiile publice, prin care să fie reduse termenele pentru proceduri, cla­­rificări sau evaluări de proiecte, inclusiv în ceea ce priveşte descurajarea firmelor care de­pun contestaţii fără un fundament economic.
„Am dori ca în legislaţie doar o singură instanţă să se mai poată pronunţa după CNSC (n.r.-Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor), pe parcurs. După aceea, trebuie puţin descurajate aceste contestări care se depun numai ca să blocheze pro­iectul, de către companii ale căror oferte
n-au nicio şansă de a fi câştigate – şi aici trebuie să fie depusă o garanţie care să fie executată dacă este respinsă contestaţia la o procedură de licitaţie. Ca să se înţeleagă: dacă depui o contestaţie neîntemeiată şi pierzi contestaţia respectivă, pierzi bani, pen­tru că orice contestaţie depusă împiedică, de fapt, realizarea unui proiect. Dacă ea nu este întemeiată, nu este justificată, trebuie să plătească cel care face contestaţia pentru faptul că a ţinut pe loc proiectul respectiv”, a explicat Ludovic Orban.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare