Cum și-a făcut-o operatorul singur cu mâna lui

Sorina Popa

Ieri, președintele Consiliului Județean Hune­doa­ra, Laurențiu Nistor, a convocat o întâlnire la care au participat primarii și reprezentanții uni­tăților administrativ-teritoriale situate în zonele afectate de decizia operatorului Brai Cata de a nu mai ridica deșeurile începând cu data de 04 de­cembrie 2021.

Fără dublă măsură
Laurențiu Nistor a prezentat istoricul relației con­tractuale cu operatorul amintit și a subliniat efor­turile administrației județene de a recupera re­de­vențele datorate bugetului județului Hunedoara.
„Am crezut că sunt oameni de bunăcredință, am încercat eșalonarea datoriei, însă din păcate ne-am lovit de un comportament din care a rezultat că nu vor să rezolve problemele. Noi am făcut ceea ce prevede legea în astfel de cazuri și am procedat la fel și cu celălalt operator cu care avem alte două procese pentru plata datoriilor. Diferența este că, în acest caz există bunăvoință și au fost deja făcute plăți. Deciziile se iau cu aceiași măsură pentru toți, legal. Nu voi accepta să-mi pun viața în pericol sau a familiei mele luând decizii care contravin legilor”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.

Sparge gheața
Primăria municipiului Hunedoara sparge gheața și a decis să rezilieze contractul cu operatorul Brai Cata, anunță primarul Dan Bobouțanu. „Pe fondul în­călcărilor grave ale contractului avut de socie­tatea Brai – Cata cu Asociaţia de Dezvoltare Inter­co­mu­nitară Deşeuri, dar şi ca urmare a blocajului apă­rut în perioada 4-5 decembrie în ce priveşte ri­di­ca­rea deşeurilor menajere, ca membru al aso­ci­a­ţiei amin­tite, Primăria municipiului Hunedoara in­ten­ţio­nează să solicite rezilierea contractului cu op­eratorul de salubritate desemnat pentru Zona 3-Centru.


Mai multe încălcări ale contractului
„În urma discuţiilor purtate la nivel local şi ju­de­ţean, societatea Brai – Cata a anunţat astăzi (n.r.-ieri) că îşi reia activitatea de ridicare, transport şi de­pozitare a deşeurilor menajere, activitate pe care aceeaşi societate a decis să o sisteze înce­pând cu data de 4 decembrie 2021, invocând pro­pri­rea conturilor de către Consiliul Judeţean, insti­tuţie faţă de care operatorul nu şi-a achitat rede­venţa. Chiar şi în aceste condiţii, analizând situaţia per ansamblu, executivul Primăriei municipiului Hu­nedoara a decis să întocmească un proiect de hotărâre ce va fi supus la vot în şedinţa Consiliului Local de marţi (n.r.-astăzi) prin care să se solicite ADI Deşeuri rezilierea contractului cu societatea Brai Cata”, susține edilul șef al Hunedoarei.
„Există mai multe încălcări grave ale contractului pe care Brai Cata îl are cu ADI Deşeuri. Societatea amintită nu şi-a plătit redevenţa, nu deţine asi­gu­rări pe utilajele cu care operează şi nu a depus nici garanţia de bună execuţie necesară. Conform con­tractului, în caz de reziliere, operatorul are obligaţia de a mai presta serviciile de salubritate încă 90 de zile, timp în care ADI Deşeuri poate derula o nouă procedură de licitaţie pentru desemnarea unui operator. Pe lângă aceste încălcări grave ale con­tractului, s-a creat, la finele săptămânii trecute, un precedent periculos prin sistarea serviciilor de către Brai Cata. Avem motive serioase să ne te­mem că astfel de blocaje se pot repeta şi nu ne do­rim asta, mai ales că şi Primăria şi majoritatea hu­ne­dorenilor sunt „la zi” cu plata obligaţiilor faţă de ope­ratorul amintit, unii cetăţeni având chiar ser­vicii plătite în avans, până în primăvara sau chiar vara anu­lui viitor. Operatorul de salubritate mo­ti­vează situa­ţia invocând sume pe care le are de re­cu­perat de mai mai multe primării. Am spus-o şi o repet: Pri­măria municipiului Hunedoara nu are nici o restanţă faţă de Brai Cata. Există o serie de fac­turi emise de operatorul de salubritate amintit des­pre care noi am considerat că au fost emise fără temei real şi pe care nu le-am achitat. Dacă le-am fi achitat, am fi fost noi pasibili de sancţiuni, inclusiv sancţiuni pe­nale. Aceste facturi fac obiectul unor cauze aflate acum pe rolul instanţelor de judecată”, explică pri­marul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

S-au supărat toți
Dar nu numai Primăria Hunedoara va rezilia contractul cu acest operator, ci și celelalte care sunt în zona de activitate a lui Brai Cata. Este vorba de 48 de primării care solicită rezilierea contrac­tu­lui cu societatea de salubrizare, după ce câteva zile nu a fost ridicat gunoiul din județ. În acceste con­diții, primarii nu vor să riște și să se trezeasacă în orice moment cu gunoiul la ușă.
Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că „moni­to­rizăm activitatea operatorului Brai Cata, după ce a reluat ridicarea gunoiului. Cei de la depozitul din Bârcea au prelungit orarul de funcționare, pentru ca operatorul să poată duce acolo gunoiul pe care nu l-a ridicat câteva zile”.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Sunteti manacatorii de c...t ai lui Laurentiu Nistor. Cum trage oa b....a, cum o amplificati in coloanele ziarului. Sunteti ziarul "Drumul socialismului" de pe vremuri, ziar pe care raposatul vostru sef, l-a slujit ani buni

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele prin târg că un personaj din zonă, care vrea să can­dideze la…

21 de minute ago

Bulina albă

Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri Hunedoara Pentru că a inițiat o acțiune de învățare a…

23 de minute ago

Bulina neagră

Gruia F., din municipiul Brad Pentru că a luat o sumă de bani dintr-un bancomat,…

24 de minute ago

Viperele au ieşit mai devreme din hibernare, atenţionează salvamontiştii

Viperele au ieşit mai repede din hi­ber­nare în acest an, motiv pentru care pot fi…

24 de minute ago

Banul, ochiul Dracului!

Un pensionar din zona Bradului era să-și păteze cazierul ori chiar și ajungă în pușcărie…

28 de minute ago

Un sonar cu inteligenţă artificială, folosit în căutările persoanei dispărute în lacul de acumulare Sântămăria Orlea

Un detector care utilizează inte­li­genţa artificială a fost folosit, ieri, în operaţiunile de căutare a…

28 de minute ago