Categories: Comunitate

Cum poți adopta un cățel de la adăpost

Adriana Năstase

Nicolae Oprean, președinte-director executiv al Asociaţiei Serviciul Specia­lizat pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân, spune că sunt sute de maidanezi care pot fi adoptați din adăposturile pe care le deține Asociația în tot județul.

Ce suprafață trebuie să asigure
Adopţia câinilor se face gratuit, pe baza declaraţiei-angajament al persoanei care adoptă animalul. Cererile de adopţie se pot introduce imediat ce câinele a fost cazat în adăpostul public, iar preluarea câinelui de către adoptator se poate face începând cu a 8-a zi lucrătoare din momentul cazării câinelui în adăpost, dacă acesta nu a fost revendicat. În cazul în care câinele adoptat va fi adăpostit în locuinţa adoptatorului, acesta trebuie să facă dovada existenţei unei suprafeţe locative de minimum 2,5 metri pătraţi pentru fiecare câine adoptat.
Persoana care adoptă mai mult de 2 câini din adăposturile publice şi îi adăposteşte într-un blocul de locuinţe în care există asociaţie de proprietari, aceasta trebuie să prezinte la momentul depunerii cererii de adopţie acordul asociaţiei de proprietari.
În cazul în care persoana care adoptă mai mult de 2 câini din adăposturile publice şi îi adăposteşte într-un imobil, altul decât bloc de locuinţe declarat anterior, în care locu­iesc mai multe persoane, aceasta trebuie să prezinte în momentul depunerii cererii de adopţie şi acordul vecinilor.
Asociaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor care deţin adăposturi, precum şi persoanele fizice şi juridice cu sediul sau domiciliul în străinătate, care intenţionează să adăpostească animalele adoptate în afara ţării, sunt exceptate de la obligaţia prezentării acordului vecinilor.
Potrivit legii, din anul 2015, fiecare UAT trebuie să aibă un serviciu independent pen­tru protecția animalelor sau să fie afiliată la o asociație de profil. Nicolae Oprean, preșe­dinte-director executiv al Asociaţiei Servi­ciul Specializat pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân, spune că nu toate primăriile s-au conformat, însă, legii.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o zi ago