Cum pot atrage primăriile bani europeni

Adriana Năstase

Ieri, 1 februarie 2021, la sediul Consiliului Ju­deţean (CJ) Hunedoara s-a desfăşurat o întâlnire mediată de conducerea administraţiei judeţene între directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Sorin Maxim, şi primarii unităţilor administrativ teritoriale din Valea Jiului: Vasile Jurca (Petrila), Tiberiu Iacob Ridzi (Petro­şani), Nicolae Dunca (Aninoasa), Cristian Merişanu (Vulcan), Lucian Resmeriţă (Lupeni) şi Dănuţ Buhăescu (Uricani).

ADR vrea documentele rapid
Iniţiativa preşedintelui CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, de a organiza această întâlnire are la bază dorinţa de a centraliza în cel mai scurt timp pro­iectele care pot obţine finanţări nerambursabile de la Comisia Europeană prin Fondul pentru o Tran­ziţie Justă. În acest sens, a fost stabilit un mod de lucru cu primăriile, astfel încât toate docu­men­tele necesare să fie transmise către ADR Vest în cel mai scurt timp.
„Cred că dezvoltarea judeţului nu poate fi rea­lizată doar cu fonduri proprii sau guvernamentale. Am mai spus-o şi o repet: fondurile europene sunt vitale pentru implementarea proiectelor menite să îmbunătăţească viaţa hunedorenilor. Localităţile din judeţ, care trec prin aceste transformări, care au avut un profil industrializat, au şansa de a ob­ţine fonduri importante prin acest program şi sper ca, prin implicarea colegilor primari, judeţul nostru să atragă sume consistente. Astăzi ne-am întâlnit cu primarii din Valea Jiului, dar vom avea întâlniri cu toţi primarii şi îl vom invita pe ministrul fon­durilor europene în judeţul Hunedoara”, a declarat preşedintele Laurenţiu Nistor.
„Dintre domeniile eligibile, aproximativ o treime se adresează administraţiilor publice locale. Alo­carea banilor se va face în baza strategiei, pentru că toate finanţările se acordă în baza tipologiilor fondurilor europene.Trebuie să vă gândiţi la o stra­tegie de reconversie, pentru că degeaba veţi avea drumuri frumoase, dacă nu vă veţi dezvolta”, le-a transmis Sorin Maxim primarilor din Valea Jiului.
La întâlnirea de la Deva au mai participat Adrian Mariciuc – director general în cadrul ADR Vest, Ion Bădin – vicepreşedinte al CJ Hunedoara, Costel Avram – administrator public al judeţului Hune­doara, precum şi angajaţi din serviciile de resort din cadrul CJ Hunedoara.

Sprijin pentru teritoriile afectate
Fondul pentru o Tranziţie Justă reprezintă un instrument esenţial pentru sprijinirea teritoriilor celor mai afectate de tranziţia către neutralitatea climatică şi evitarea adâncirii disparităţilor regio­nale, iar implementarea acestuia se va face prin intermediul Programului Operaţional Tranziţie Justă în cadrul căruia este alocată suma de 2,2 miliarde de euro pentru şase judeţe.
Fondul este instituit în cadrul politicii de coe­ziune, are ca scop reducerea disparităţilor regio­nale ca urmare a schimbărilor structurale din re­giu­nile Europei şi vizează, totodată, obiectivele politicii de coeziune în contextul specific al tran­ziţiei către neutralitatea climatică. Fondul va fi implementat prin gestiune partajată, în strânsă cooperare cu autorităţile naţionale, regionale şi locale şi cu părţile interesate.
În cadrul întâlnirii de la sediul CJ Hunedoara au fost abordate şi teme privind implementarea
ITI (Investiţii Teritoriale Integrate) în Valea Jiului şi implementarea proiectului Linia Verde – Green Line.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

12 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

12 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

12 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

12 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

12 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

12 ore ago