ActualitateFlash

Cum cotizau unii din afaceriştii hunedoreni către Elena Udrea şi acoliţii ei . Contractele de investiţii din judeţ, condiţionate de plata mitei

03 elena-udrea-4-rp-465x390Natalia Bumbac

Ieri, procurorii DNA au cerut un nou aviz de începerea urmăririi penale şi de arestare preventivă faţă de Elena Udrea (foto) pentru noi infracţiuni săvârşite de fostul ministru şi care au legătură cu dosarul „Gala Bute”.

Udrea este acuzată de trei infracţiuni de luare de mită, iar potrivit comunicatului DNA, faptele au strânsă legătură cu mai multe firme din judeţul Hunedoara. Din datele oferite de procurori, rezultă că din banii alocaţi pentru derularea anumitor proiecte din judeţ, 10 la sută se întorceau prin diverşi intermediari către fostul ministru. Principala societate comercială care ar fi implicată în astfel de tranzacţii este Termogaz Company SA, o firmă din Haţeg, controlată de Adrian Gărdean, căreia i-au fost atribuite mai multe contracte pe vremea când MDRT era condus de Udrea. Gărdean a fost ridicat şi dus la audieri la începutul lunii februarie, în urma percheziţiilor care l-au vizat şi pe primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă (în prezent, arestat în aceeaşi cauză), dar procurorii au decis ca acesta să fie cercetat în continuare sub control judiciar.

I-a cerut bani sub formă de „sponsorizări”
Potrivit comunicatului DNA, la 24.08.2010 şi 20.12.2010, S.C. Termogaz Company S.A. a transferat suma totală de 695.367,06 lei în patrimoniul inculpatului Ştefan Lungu, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziţie, prin care o societate controlată de intermediar a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia. Suma menţionată reprezintă 10 la sută din valoarea plăţilor efectuate de minister către Primăria Cavnic şi Primăria  Borsec, în contul lucrărilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A.
Ştefan Lungu a folosit banii astfel obţinuţi, parţial în interes personal, iar parţial, la cererea ministrului Elena Udrea, pentru plata unor servicii de publicitate şi monitorizare a mediului online, de care au beneficiat aceasta şi partidul din care făcea ea parte.
Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2011, Elena Udrea a cerut şi a primit de la Adrian Gărdean o sumă echivalentă cu 10 la sută din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de Termogaz Company SA, şi Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp. Udrea i-a cerut lui Adrian Gărdean ca din sumele primite de la minister să facă mai multe „sponsorizări”, transmiţându-i că trebuie să discute detaliile cu Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului, care era la curent cu toate detaliile stabilite între fostul ministru şi afaceristul hunedorean.
Urmare acestei solicitări, în vara anului 2011, Gărdean i-a înmânat 200.000 euro consilierului lui Udrea, Ştefan Lungu, care i-a predat lui Nastasia, însă banii au fost restituiţi de acesta după o zi, invocând riscul ca fapta să fie denunţată organelor de urmărire penală.

Cererea de plată a taxei revine
Aşa cum se arată în comunicatul transmis de DNA, în data de 6 octombrie 2011, Gărdean a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Gheorghe Nastasia, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de Termogaz Company SA şi de Kranz Eurocenter SRL din fondurile MDRT. Cu acelaşi prilej, Nastasia i-a transmis lui Gărdean, la cererea lui Udrea, că suma remisă nu acoperea procentul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăţilor care urmau să fie efectuate către cele două societăţi, iar pentru diferenţă i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăţi controlate de Rudel Obreja. Suma de 900.000 euro a fost predată de Gheorghe Nastasia ministrului Elena Udrea, iar diferenţa de 3.000.000 lei a fost transferată de Termogaz Company SA în contul Europlus Computers SRL la data de 28 decembrie 2011, în baza unui contract fictiv de publicitate.

Contracte de zeci de milioane de euro pentru Gărdean
Atunci când au început să apară în presă informaţii despre neregulile organizării „Galei Bute”, se arăta că Rudel Obreja trebuia să încaseze 10 milioane de lei, bani de la MDRT pentru servicii de publicitate. Pentru a bloca scandalul de presă, Elena Udrea a decis ca Ministerul să plătească doar o parte din aceşti bani, pe motiv că Obreja nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile din contract, scriu mai multe publicaţii on-line. Udrea voia să arate că este de bună credinţă şi că nu are o înţelegere oneroasă cu Obreja. Însă, procurorii au descoperit că afaceristul Gărdean a fost cel care i-a plătit lui Obreja diferenţa de bani, circa trei milioane de lei, adică 800.000 de euro. Gărdean a recunoscut că a fost pus să dea aceşti bani lui Obreja în locul Ministerului Dezvoltării. Problema este de ce s-a oferit Gărdean să plătească aceşti bani şi de ce i-ar fi cerut Udrea un asemenea lucru? Toate au legătură cu un proiect anunţat de Udrea la MDRT, denumit „Schi pentru România”. Principalul beneficiar al programului iniţiat de Udrea a fost afaceristul Gărdean, care a încasat zeci de milioane de euro prin firmele sale de proiectare şi construcţii pentru a realiza staţiunile şi pârtiile de schi. Prin compania Termogaz, Gărdean a primit 36 de milioane de euro, pentru dezvoltarea staţiunii Straja – Lupeni, bani veniţi de la ministerul Elenei Udrea către Primăria oraşului Lupeni. Gărdean a mai primit apoi 8,5 milioane de euro, pentru amenajarea domeniului schiabil „Izvoarele Borişte” din judeţul Maramureş şi alte încă nouă milioane de euro pentru domeniul schiabil „Gutâiul Doamnei”. Firma lui Grădean a mai primit alte nouă milioane de euro de la Compania de stat Nuclear Electrica şi alte trei milioane de euro de la Compania Naţională a Uraniului pentru diverse lucrări. Ambele societăţi erau în subordinea ministrului Economiei, Ion Ariton, protejatul Elenei Udrea. Fostul ministru Ariton, nu întâmplător, este acuzat şi el în dosarul „Gala Bute” pentru abuz în serviciu. El a intervenit la firmele din subordinea ministerului Economiei, inclusiv Nuclear Electrica, să-i dea bani lui Rudel Obreja, scriu jurnaliştii din presa centrală.
De asemenea, arată procurorii anticorupţie în comunicatul DNA, în perioada 2010 – 2011, Udrea Elena Gabriela, împreună cu Topoliceanu Ana-Maria, directorul Companiei Naţionale de Investiţii (suspect în această cauză), au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A. Petroşani, Dragoş Marius Botoroagă, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura