Actualitate

Cum au ajuns tineri hunedoreni să consume un drog care se joacă cu ideea de plăcere. Drogul care face ravagii la petrecerile cu sex, consumat și de tineri din județul nostru

Ieri, polițiștii Serviciului de Com­ba­te­re a Criminalității Organizate Hunedoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Hunedoara, au efectuat 15 percheziții domiciliare, în județul Hunedoara, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, efec­tu­area, fără drept, de operațiuni cu subs­tanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive, trafic de droguri de risc și mare risc și introducerea sau scoa­terea din țară de droguri de mare risc.

La audieri
„Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2022, o persoană bănuită ar fi racolat mai mulți tineri, consumatori de droguri, constituind un grup infracțional or­ganizat, în scopul cumpărării de dro­guri, la prețuri de 30 – 50 de lei gramul și vânzării, ulterioare, cu 150 – 250 de lei doza. Pentru membrii grupului infrac­țio­nal care ar fi avut rolul de a intermedia tranzacții (dealeri) ar fi fost fixat un preț pre­ferențial de 100 de lei gramul de cristal (3-CMC, drog de mare risc). Un număr de 11 persoane au fost duse la au­di­eri la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Hunedoara.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul po­li­țiștilor Brigăzii de Combatere a Crimi­na­li­tății Organizate Alba Iulia.

Ce este 3-MMC
3-MMC este înghițit sau tras pe nas în toaletele din cluburi, la after-uri sau la pe­treceri chemsex (n.r.-întreținerea de rela­ții sexuale sub influența drogurilor). Până acum un an, pudra albă cristalină era cunoscută mai mult prin cercurile de chemsex și în Olanda. Între timp, 3-MMC a devenit noul drog standard pentru party alături de MDMA, speed, ketamină și cocaină. 3-MMC este una dintre așa-numitele noi substanțe psihoactive, mai precis una dintre catinone, care la rândul lor aparțin grupului de amfetamine. Pro­ba­bil cea mai comună catinonă este 4-MMC, cunoscută sub numele de me­fe­dronă. A apărut pe piață pe la mijlocul anilor 2000 și a fost disponibilă legal o perioadă ca fertilizator pentru plante sau săruri de baie. După ce mefedrona a fost interzisă, a apărut 3-MMC ca înlocuitor în 2012. Până în 2021 era legal să-l cumperi în Olanda. Alte catinone, cum ar fi 3-CMC, 2-CMC și MDPV sunt de ase­me­nea în circulație în prezent. Efectele 3-MMC – și ale catinonelor în general – pot fi comparate cu ale altor uppere precum speed, crystal meth și MDMA. Măresc rit­mul cardiac și cresc tensiunea arte­ri­a­lă. Consecințele sunt scrâșnitul din maxi­lar, pupilele dilatate, creșterea tempe­ra­turii corporale și a transpirației. La nivel mental, 3-MMC are un efect euforic, social și poate crește libidoul. Efectele secundare includ insomnie, anxietate și chiar psihoză.

Gata de orgasm, dar nu se întâmplă niciodată
Un consumator care a avut ceva ex­pe­riență cu drogul este Romain Giraud, scriu cei de la vice.com. Romain e trecut de 30 de ani, locuiește în Marsilia și lu­crea­ză la un centru de prevenție a drogurilor specializat în chemsex și cam­panii digitale. În timpul pandemiei, Romain a experimentat cu 3-MMC timp de un an și jumătate. La început, l-a luat doar ocazional ca să facă sexul mai in­te­re­sant. La un moment dat a devenit un obicei. Descrie efectele de vârf ale dro­gului ca pe un sentiment nesfârșit de plă­cere și excitație, fără să te simți vreodată satisfăcut. Cu fiecare doză era sigur că de data aia drogul îl va duce exact în punctul corect. Dar nu a fost așa. Așa că a luat mai mult și mai mult. „E un drog FOMO”, spune Romain. „Se joacă cu ideea de plăcere. E ca și cum ești gata să ai orgasm, dar nu se întâmplă niciodată.”
Potrivit EMCDDA, majoritatea consu­ma­torilor de 3-MMC sunt deja familiari cu droguri precum cocaina, speed-ul, keta­mina și ecstasy. Cu toate astea, cer­ce­tările arată că 3-MMC este consumat de mulți oameni tineri și neexperi­men­tați. „Asta se datorează parțial faptului că era ușor de găsit, nu era încă interzis la momentul sondajelor și era relativ ieftin”, susțin specialiștii. Cercetările lor au des­coperit și că 3-MMC este uneori injectat în contextul chemsex, lucru care poate duce la „riscuri de sănătate grave pre­cum transmiterea bolilor și asumarea ris­cului crescut în consumul de droguri în sine și în sex”.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

17 ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

17 ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

17 ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

17 ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

17 ore ago