Categories: ActualitateFlash

Cum a ajuns spitalul din Hunedoara cal de bătaie în goana după voturi

Natalia Bumbac

Discuţiile pe tema înfiinţării, reînfiinţării sau redeschiderii serviciului de hemodializă la Spitalul „Alexandru Simionescu” din Hunedoara au angrenat atât politicienii din municipiu, cât şi conducerea unităţii medicale.
Asta, după ce un grup de consilieri locali ai municipiului, împreună cu viceprimarul Dan Bobouţanu, au întocmit un proiect de hotărâre prin care au propus reînfiinţarea serviciului de dializă din Spitalul Hunedoara. Proiect care nu a fost pus pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local din luna ianuarie.

„Nu acuzăm pe nimeni fără dovezi palpabile”
Cum între timp, într-o foaie locală şi la o televiziune de casă au apărut informaţii că acest serviciu de dializă există în spitalul hunedorean şi că funcţionează, în replică, luni, 25 ianuarie, conducerea organizaţiei judeţene şi cea municipală a PSD au organizat o conferinţă de presă, în care s-au prezentat imagini din spaţiile din spital destinate secţiei de hemodializă neutilizate. Totodată, social-democraţii hunedoreni au arătat şi un document de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, din care rezulta că CJAS nu are o relaţie contractuală cu un astfel de serviciu al spitalului din Hunedoara.
„Ne-am propus să aducem câteva lămuriri cu privire la acel proiect de reînfiinţare a unui serviciu de hemodializă în cadrul spitalului din Hunedoara, care a iscat o dezbatere amplă. Ceva de genul că nu ştim ce există în spital. S-a spus în presă că acest serviciu există şi funcţionează. Vreau să vă spun că proiectul a fost depus în 13 ianuarie de şapte consilieri locali de la PSD, UNPR şi ALDE, dar nici până acum (…), nu a intrat pe ordinea de zi la şedinţa ordinară din ianuarie. Primarul a refuzat să-l introducă pe ordinea de zi. A spus că ar fi existând acest serviciu şi că s-a făcut un studiu de fezabilitate în perioada 2008-2012 cu privire la înfiinţarea lui. Nu există nici un studiu făcut în acea perioadă. Am aici şi studiile de fezabilitate, toate de la primărie. Pot spune că domnul primar vorbeşte în necunoştinţă de cauză. A existat în iulie 2010 o HCL pentru închiriere a unui spaţiu de 315 metri pătraţi pentru înfiinţarea unui serviciu de hemodializă privat, fără nici o legătură cu înfiinţarea unui serviciu de stat, aşa cum ne dorim noi”, a afirmat viceprimarul Dan Bobouţanu. Acesta a mai explicat de ce este nevoie de reînfiinţarea acestei secţii, arătând că sunt aproape 40 de pacienţi din municipiul Hunedoara şi comunele învecinate care fac naveta la Deva pentru a se trata. Declaraţiilor lui Dan Bobouţanu s-a alăturat şi şeful său pe linie de partid, deputatul Laurenţiu Nistor, care a spus că s-a interesat de acest subiect, şi că niciodată PSD-ul nu vine cu intoxicări în presă, sau cu acuzaţii la adresa cuiva fără a avea dovezi palpabile.

Secţie există, medic este, dar nu există aparatura
Aşa stând lucrurile, ieri, conducerea Spitalului municipal Hunedoara a organizat, la rândul ei, o conferinţă de presă, în cadrul căreia, managerul spitalului, ec. Nicuşor Ştefan, a fost secondat de mai mulţi medici şi asistente, reprezentanţi ai personalului din unitatea spitalicească.
Explicaţiile pe tema reînfiinţării serviciului de hemodializă au venit de la Nicuşor Ştefan, care a spus următoarele: „(…)nu poţi să propui înfiinţarea unei secţii de hemodializă la spital fără să ai o minimă consultare cu principalii vizaţi de acest proiect, cu conducerea spitalului. Pe consilierii locali nu i-a făcut nimeni mincinoşi. Doar că avem rugămintea ca orice iniţiativă legată de acest spital să vină şi pe la noi. (…) S-a spus că nu avem medic nefrolog, dar îl avem pe dr. Suciu, care lucrează într-o altă secţie a spitalului şi care a fost la noi de nenumărate ori pentru a vedea în ce stadiu suntem cu staţia de hemodializă. Dar, de vreme ce noi am făcut demersuri oficiale, (pe care nu le-am făcut publice, pentru că nu am crezut necesar să facem publică orice iniţiativă), către Primăria Hunedoara, în care am cerut dotarea cu aparatură a staţiei de hemodializă, de ce să faci un proiect de înfiinţare? Există un referat în care spunem foarte clar: domnule primar, vă rugăm să luaţi în considerare includerea în proiectul de buget pentru 2016 achiziţia de aparatură şi echipamente medicale pentru dotarea staţiei de hemodializă, trimis din 9 noiembrie 2015 şi avem şi număr de înregistrare de la primărie. Acum, venim în ianuarie şi facem un proiect de hotărâre de consiliu local în care cerem să înfiinţăm hemodializa. Păi, cum să înfiinţăm hemodializa, dacă e deja înfiinţată? Dacă se făcea un proiect de hotărâre prin care se dorea reactivarea, dotarea cu aparatură, angajarea de personal mediu, pentru că medic există, şi reactivarea hemodializei, am fi putut fi de acord, cu menţiunea că noi am făcut de două luni solicitarea către primărie. Nu este o problemă să vină lângă noi şi acest grup de consilieri locali, să ne sprijine în orice fel în reactivarea unui serviciu de hemodializă. Dar să facem conferinţă de presă în care să spunem că primarul şi eu suntem mincinoşi, să arătăm imagini luate din fosta secţie de hemodializă, filmate fără acordul conducerii spitalului, nu mi se pare normal”, a afirmat Nicuşor Ştefan, managerul Spitalului municipal Hunedoara.
Acesta a mai spus că Spitalul Hunedoara este folosit în dispute electorale, pentru că este un punct sensibil pentru cetăţeni. Nicuşor Ştefan a mai adăugat că spitalul pe care-l administrează a fost  declarat cel mai performant spital municipal din ţară, iar din cunoştinţele sale ar putea fi introdus în primele 10 spitale din ţară, fapt care deranjează pe unii care doresc să iasă în faţă, pentru că au rezultate slabe în sondaje.

„Nu ne folosiţi în jocurile politice”
Medicii prezenţi la conferinţa de presă de ieri au ţinut să sublinieze că din cauza intereselor şi disputelor politice, nu o dată corpul medical este expus la atacuri venite prin intermediul media, atacuri neîntemeiate, fapt care creează tensiuni atât în rândul personalului medical, cât şi al pacienţilor. „Îmi fac datoria cu profesionalism, la fel ca toţi colegii mei. Rugămintea mea este ca medicii să fie feriţi de aceste dispute politice, părerea mea este că nu-i normal să fie expuşi în acest joc. Nu ne dorim să fim angrenaţi în acest joc. În momentul în care distrugi imaginea publică a unui medic, în ce fel şi cine îi va da posibilitatea să se reabiliteze?”, a afirmat medicul primar Mioara Pavel, şeful Secţiei medicină internă şi diabet a spitalului.
Acelaşi mesaj l-a transmis medicul primar cardiolog Carollina Radu, directorul medical al spitalului, care a vorbit şi despre activitatea instituţiei, arătând că toate cadrele medicale de la spitalul din Hunedoara fac tot posibilul să asigure servicii de calitate pacienţilor.
În plus, toţi cei prezenţi la conferinţă au contrazis zvonurile conform cărora spitalul s-ar confrunta cu o lipsă cruntă de cadre medicale, susţinând că în spitalul din Hunedoara este aceeaşi situaţie ca în toate spitalele din ţară, doar că aici conducerea unităţii face eforturi pentru a atrage medici tineri, lucru pe care l-a şi reuşit.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • A cam incurcat-o Boboutanu pe doamna depupat Harau...ca nu mai poate acum dializa , cum a facut cu RMN-ul.... Bravo Boboutane!

  • Alineee "Mioritele" astea au carnet frate, si e rosu, si e partid, stim noi care. Se vede ca le pute gura a usturoi cand debiteaza sloganuri, anti unii si pro altii.

    Politicienii din USL (fost sau viitor) sa se mai piteasca anu' asta, poate uitam magariile facute sub plapuma secretomaniei "de conjunct-ura".

    Stii.
    O afirmatie (adevarata pe fond) din pacate, capata "smeag" atunci cand e ragaita de unul care pupa conduri politici cand vrea o fonctie.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

4 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

4 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

4 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

4 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

4 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

4 ore ago