ActualitateFlash

Cum a ajuns Pediatria spitalului judeţean din calul de bătaie al tuturor, într-o secţie de care n-ai motiv de critică

Medici dedicaţi, personal profesionist, pacienţi atent îngrijiţi, curăţenie desăvârşită, igienizare după protocoale bine stabilite – aşa se poate caracteriza astăzi Secţia Pediatrie, una dintre cele mai importante secţii ale spitalului devean.

Cu implicarea directă a Consiliului Judeţean Hunedoara şi cu sprijin financiar consistent, secţia s-a transformat în ultimii patru ani într-un loc mult mai primitor pentru micuţii săi pacienţi, dar şi pentru tot personalul care lucrează aici.
Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva funcţionează într-un spaţiu generos. Toată activitatea secţiei este concentrată însă într-o clădire de patrimoniu şi, din acest motiv, există unele restricţii legate de lucrările de modernizare care se pot realiza în interiorul şi la exteriorul său. Astfel, în o mare parte a saloanelor şi cabinetelor de consultaţii nu s-a putut monta tarkett (covor pvc) şi se păstrează mozaicul original. Per ansamblu, se păstrează tâmplăria din lemn a uşilor, iar ferestrele, deşi înlocuite pentru o mai bună izolare şi eficientizare energetică, au păstrat formatul original şi au tocărie din lemn.
Dorinţa tuturor este însă aceea de a muta secţia în corpul central al spitalului, pentru a uşura accesul dinspre Unitatea de Primiri Urgenţe, pentru a facilita colaborarea cu celelalte specialităţi medicale axate pe patologia copilului, dar şi pentru a asigura circuite mai bune între cabinetele de consultaţii şi saloanele din cadrul secţiei. Secţia nouă este aproape de finalizare, dar lucrările au fost stopate din lipsă de fonduri. Ministerul Sănătăţii nu a alocat nici un leu pentru continuarea investiţiei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, nici la rectificarea de la finele anului trecut, nici în acest an.
Cel mai mare câştig al secţiei este personalul medical şi auxiliar care o deserveşte. Medicii pediatri sunt supra-specializaţi şi pot acoperi o mare parte dintre problemele de sănătate cu care se confruntă micuţii şi tinerii pacienţi. Echipa medicală a secţiei este ajutată de personal cu studii medii care lucrează cu responsabilitate. Exact acestea sunt cuvintele doamnelor doctor: ”avem asistente medicale pe care ne putem baza. Este lucru mare ca un asistent să poată urmări şi să poată reda corect toate observaţiile necesare. Colegele noastre ne sunt de mare ajutor. Sunt de un profesionalism rar întâlnit”.
În prezent, Secţia Pediatrie a SJU Deva se prezintă astfel:
Personal: 5 medici stabili, la care se adaugă 2 medici colaboratori, specializaţi pe neurologie pediatrică, 22 de asistente, 10 infirmiere, 3 asistente pe ambulator şi un statistician. La nivelul secţiei există un compartiment de neurologie pediatrică bine pus la punct. Secţia înglobează o policlinică, iar serviciul de urgenţă este în organizare. Există medici pregătiţi pentru urgenţe pediatrice, iar în cadrul secţiei există aparatura necesară pentru monitorizarea cazurilor de urgenţă. În prezent, urgenţele pediatrice sunt primite şi evaluate în cadrul UPU-SMURD.
Aparatură: gastroscop performant, EEG (electroencefalograf), EKG (aparat pentru monitorizarea activităţii cordului copilului), spirometru, ecograf, aparat de fizioterapie (asistă tusea pentru pacienţii cu probleme neurologice), pulsoximetre pentru nou-născuţi, aparat ACCUVEIN (afişează harta venelor copilului, de mare ajutor pentru tratamentul perfuzabil şi pentru recoltarea rapidă a analizelor), echipament ASTRUP (pentru analize rapide, în 10 minute se pot stabili rezultatele la câteva analize de bază, de mare ajutor la internarea copilului), 2 monitoare pentru asistarea pacienţilor, saloane în care se asigură oxigenoterapia continuă, bucătărie dietetică unde se prepară hrana pentru sugarii până la 1 an.
În plus, pacienţii de la pediatrie au acces la toate tipurile de investigaţii imagistice realizate de spital (CT, RMN, radiografii). În colaborare cu un medic neonatolog, se fac ecografii transfontanelare şi ale cordului la sugarii sub 1 an.
În cadrul secţiei, pacienţii sunt grupaţi în saloane după vârstă, dar şi după tipul bolilor. Există saloane pentru sugari, preşcolari şi copii mari. Un etaj este rezervat copiilor cu afecţiuni digestive, alte două etaje sunt dedicate îngrijirii copiilor cu afecţiuni respiratorii.
Pe parcursul anilor, la dotarea secţiei a contribuit şi Asociaţia Medicilor Pediatri din Deva. Din banii direcţionaţi către asociaţie din impozitul pe venit, s-a cumpărat mobilier nou şi aparatură pentru consultaţii. (A. Năstase)

4 comentarii la „Cum a ajuns Pediatria spitalului judeţean din calul de bătaie al tuturor, într-o secţie de care n-ai motiv de critică

  • Jos „ciuma roșie” vrem „pedeleprele galbene” să distrugă tot și să oprească tot ceea ce încearcă actuala conducere a CJ să facă. Păi nu a fost bine cu gașca lui moloț care a ținut județul ăsta subdezvoltat? Un municipiu reședință de județ cu doar o ieșire la autostradă, drumuri jalnice, conducte de suntem de miru lumii. Să vină iarăși la putere votați de bugetarii de dreapta să vă țină în genunchi ca o națiune de sclavi ce sunteți!

  • vezi ca esti o rapandula mica si travestita care da din gura unde nu trebuie, ai grija ca astia de la ziar imediat te sifoneaza la peroanka si te trezesti impachetat panarama micuta luati-as tot neamul pe ciocan

  • rapandula s-o faci pe mă-ta mai panarama. i-ati familia ta pe ce vrei vierme. doare adevarul sclavule?

  • sa-ti bag p ula in c ur pana iti dau lacrimile fraiere si sa-ti s lobozesc gura aia mare

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura