Categories: Actualitate

Cu Bac-ul la psihiatru

Odată cu sosirea verii, vine şi deja cuprinsul de friguri bacalaureat. Au trecut simulările, s-au terminat vaietele prelungite ale celor care proorocesc un nou dezastru, estimându-se că doar 40 la sută dintre candidaţi vor lua acest examen numit „al maturităţii”. Intensitatea la care trăiesc absolvenţii această perioadă e firesc să fie mare, chiar şi fără teroarea mediatică ce le anunţă posibila cădere.
Suntem nemulţumiţi de rezultatele copiilor, unii spun că nu se face carte în liceu, alţii că subiectele sunt mult prea grele. Ar trebui, în primul rând, să aşezăm bine responsabilităţile legate de această problemă delicată. În fruntea clasamentului sunt miniştrii învăţământului de până acum, toţi plini de orgoliul de a fi Ei cei care au reformat sistemul de educaţie românesc. Aceşti cruzi distrugători ai şcolii româneşti nu realizează cât rău au făcut schimbând, an de an, examenul de bacalaureat, în aşa fel încât, elevul de liceu află abia în clasa a XII-a ce i se va cere. Ca notă personală, eu ştiam ce este de învăţat pentru bacalaureat de prin gimnaziu, iar dascălii ne-au pregătit pentru acest examen încă din clasa a IX-a. Urmează, între rele, manualele şcolare, în mare parte monumente de suficienţă şi lipsă de coordonare. Nu lipseşte din lista responsabililor procentul îngrijorător de dascăli fie prea puţin competenţi, fie lucrând pe sistemul „cine plăteşte meditaţii la mine, învaţă şi trece”.
Dincolo de păguboasele făpturi care au mocirlit educaţia, vin subiectele examenului. Se perpetuează, la noi, preferinţa pentru examinare tehnicistă, în care, dacă elevul a pierdut pe drum o noţiune teoretică, poate pica examenul, indiferent de cât este de inteligent sau cât a înţeles. Comparam subiecte la română cu subiecte din bacalaureatul francez şi e simplu de constatat: acolo i se cere elevului să gândească, să fie capabil să emită judecăţi proprii, să înţeleagă ce citeşte. În plus, francezii nu îngrămădesc în programa şcolară mii de pagini de bibliografie, preferând ca elevul să citească gospodăreşte două-trei cărţi fundamentale. Dar, deh… Asta e!
Aşadar, vine Bac-ul şi să ţinem minte că vina multor absolvenţi care vor pica este minoră, în raport cu cea a fandosiţilor care-şi mozolesc creierul în fotolii ministeriale.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

8 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

8 ore ago